๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Temmuz 2012, 23:37:39



Konu Başlığı: Yardımseverlik
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Temmuz 2012, 23:37:39
Yardımseverlik

İslâm, insanların Allah yolunda infakta bu­lunmalarını teşvik eder. Ancak bunu yapar­ken ne cimriler gibi davranmayı ne de insan­ları yoksul ve muhtaç bir hâle düşürecek sı­nırsız bir harcamayı kasteder. Öğütlenen, sa­dece itidalli bir infaktır.

"Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büs­bütün de açıp, tutumsuz olma, yoksa pişman olur, açıkta kalırsın." (17: 29).

Bu âyet, insanlara yardım etmede Kur'ân'ın izlenmesini istediği orta yolu sarih bir şekilde açıklar. Onlar ne (yoksul ve muhtacın zararı­na olan) para dolaşımını engelleyecek biçim­de cimrilik yaparlar, ne de kendi maddî du­rumlarını bozacak şekilde aşırılıkta bulunur­lar. Aksine, insanlar dengeli bir şekilde hare­ket etmesini öğrenmelidirler. Öyle ki, harcan­ması gereken yerde paralarını harcamah, ken­dilerine problem çıkarabilecek müsriflikten kaçınmalıdırlar. Gerçekten de bu ahlâkî ve zihnî tavır îslâm toplumunun bir parçasıdır. Bugün bile, cimriler ve istifçiler hor görülür­ken, cömert insanlar her yerde saygı görmek­tedirler. (The Meaning ofthe Qur'an, c. VI, sh. 137-138).

Kur'ân bu tip insanları şu sözlerle övmekte­dir: "Ve onlar ki harcadıkları zaman ne israf ederler, ne de cimrilik ederler, (harcamaları) bu ikisinin arasında dengeli olur." (25: 67). Bu, Allah'ın gerçek kullarının normal davranışıdır. Onlar paralarını sarfederken ifrat ve tefrit arasında orta yolu izlerler. Harcamalar­da akl-ı selîm ve ihtiyaç gözetilir. Para birik­tireceğim diye sefalet içinde yaşanılmaz. Esas olan sadece tutumluluktur. Bunlar, sahabeyi Arabistan'ın zengin insanlarından ayıran özel­liklerdir. Bu zenginler kendi nefsânî arzuları­nı tatmin etmek için müsriflik yaparlarken, paralarını iyi işlerde harcamakta cimrilik ederlerdi.'

İslâm'a göre israf: (1) Çok küçük bir miktar dahi olsa parayı gayri meşru yerlere harca­mak; (2) Meşru da olsa harcamalarda öz kay­nakların üzerine çıkmak veya serveti şahsî hevâ ve heves için kullanmak, ve (3) Parayı, Allah rızası için değil de, sadece gösteriş ol­sun diye haklı bir yere sarfetmektir. Diğer yandan parasını kaynaklarına ve mâlî duru­muna uygun olarak kendisinin ve ailesinin ih­tiyaçlarını gidermede kullanmayan ya da iyi işlere sarfetmeyen insanlar ise cimridirler. İslâm'ın Öğrettiği yol, ifrat ve tefrit arasındaki itidaldir. (The Meaning ofthe Qur'an, c. VI-II, sh. 202). Rasûlullah'in şöyle buyurduğu nakledilmiştir: "Bir kişinin hayatında orta yo­lu izlemesi, onun akıllılığının bir işaretidir." (Ahmed ve Taberani). (Daha fazla bilgi için bkz.: Sîret Ansiklopedisi, c. III, 3. bölüm). İs­raf şu sözlerle yasaklanmıştır: "...(malını ge­reksiz yere) saçıp savurma. Çünkü (gereksiz yere mallarını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleri olmuşlardır. Şeytan ise Rabb'ine karşı çok nankördür!" (17: 26-27).


 



Konu Başlığı: Ynt: Yardımseverlik
Gönderen: Mehmed. üzerinde 25 Mayıs 2014, 18:37:35
Esselamu Aleyük ve Rahmetullahi ve Berekatuh; Paylaşım için ALLAH Azze ve Celle razı olsun . Ödevime yardımcı oldu.


Konu Başlığı: Ynt: Yardımseverlik
Gönderen: Ceren üzerinde 22 Eylül 2014, 15:19:11
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan.Rabbim bizi her zaman her konuda,riya katmadan içtenlikle yardım etmeyi,Allah yolunda hizmet etmeyi nasip etsin bizlere.


Konu Başlığı: Ynt: Yardımseverlik
Gönderen: Pelinay üzerinde 22 Eylül 2014, 18:48:48
Ve aleykumusselam..infak her zaman için yapılması gereken bir davranıştır..ancak Rabbimizin de bize buyurduğu gibi miktarında orta yolu bulmak gerek..
Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büs­bütün de açıp, tutumsuz olma, yoksa pişman olur, açıkta kalırsın." (17: 29).


Konu Başlığı: Ynt: Yardımseverlik
Gönderen: MELİKE 7D üzerinde 07 Mayıs 2015, 17:01:45
rabbimiz bizi her konuda yardım eder inşallah