๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 23:00:49



Konu Başlığı: Ülke Meselelerinin Yürütülmesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 23:00:49
Ülke Meselelerinin Yürütülmesi

İdarenin değişik yönlerini kapsayan, ülke me­selelerinin bütün yükü omuzlarına kondu­ğunda Rasulullah 50 yaşının üzerindey­di. Bütün devlet olaylarında yeterliliğin de­vam ettirilmesi için şu meselelerle ilgilenmek zorundaydı: Taşra yöneticilerinin ve toplayı­cıların atanması ve yazışmalar, zekât ve ciz­yenin hesabı, bu gelirlerin gözetimi ve hak­kı olanlar arasında uygun şekilde dağıtımı, maddî varlığın kabileler arasında taksimi, çe­şitli tiplerdeki devriyelerin organizesi, medenî ya da cezaî davalara bakılması, Arabistan1 ın farklı bölgelerindeki çeşitli kabilelerin isyan ve yıkıcı hareketlerinin kontrol altına alınması için tedbirler, kabul edilecek yaban­cı elçiler ve kabile heyetleri için gerekli dü­zenlemeler, çeşitli idarî görevliler için emir ve direktifler yayınlama, İslâm'a yeni giren kişilerin eğitimi ve ikametgâh tertibi, önem­li siyasî problemlerin çözümü, İslâm devleti çalışanlarının gözetilmesi ve çalışmalarının değerlendirilmesi, önceki hükümlerin değiş­tirilmesi, ve daha birçokları. Uzak bölgele­rin meselelerinin idaresi için yöneticiler ve idareciler atadı, ancak merkez ve civar böl­gelerin meselelerini şahsen kendisi yerine ge­tirdi (Daha detaylı bilgi için 'Askerî Lider' bölümüne bakınız).

Allah'ın vekili olmanın getirdiği bu görev ve mecburiyetler Rasul'a bir yük, bir ağırlık yükleyip sağlığını etkilemiştir, ki hayatının son yılında teheccüd namazını oturur şekil­de kılması bu konuyla ilgilidir. Abdullah b. Şakik, Aişe (na.)'dan Rasul'un oturarak namaz kılıp kılmadığını sormuş ve Aişe (r.a.) olumlu cevap vermiştir. (Ebu Davud). Dev­let başkanı, yargı organının reisi, silahlı kuv­vetlerin başkomutanı, İslâm Şerıatı'nın lideri ve kanun yapıcı olarak Rasul'ın aslî gö­revleri ve zorunlulukları aşağıda özetlenmiş­tir. Bütün idarî, askerî, siyasî ve sosyal me­selelerde öğüt teklif veren müşavere heyeti­ne sahip olmasına rağmen yardımsız yerine getirmek zorunda olduğu fiilî karar verme ve uygulama onun kişisel göreviydi. Çeşit çe­şit sorumluluk ve işlevlerine rağmen idarî işlerini büyük etkinlik, hız ve dakiklikle yeri­ne getirirdi. Rasul'ın tüm yerel yönetici­lerine, idarecilerine ve toplayıcılarına, din ve devletle ilgili meseleler hakkındaki sorulara ve problemlere soruşturmanın kabul edildi­ği günden itibaren üç gün içinde cevap ve­rilmesi için talimat yolladığı rivayet edilir.