> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Tüketimin Vasıfları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tüketimin Vasıfları  (Okunma Sayısı 501 defa)
20 Haziran 2012, 16:02:50
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Haziran 2012, 16:02:50 »



Tüketimin Vasıfları

İslam'da mal tüketiminin kendine has belli hu­susiyetleri vardır. Birincisi dünyevi ve uhrevi harcama arasında bir fark yoktur. Dünyadaki diğer dinlerde dini harcama, dini olmayan ya da dünyevi harcama arasında açık bir sınır çizgisi vardır. Dünyevi ya da dini olmayan ameller olduğu gibi uhrevi veya dini diye adlandırılabilen belirli ameller de vardır. İslam bir amel veya harcama ile diğeri arasında böy­le bir ayırım yapmaz. Yetimler ve dullara yapılan harcamalar hayırlı ve faziletli bir amel olduğu gibi genç, akrabalara, ebeveyne, ço­cuklarınıza ve kendinize yaptığınız harcama­lar da faziletli bir davranış olarak mütalaa edi­lir veya geçimini kazanmak İçin işyerine git­mek, alın teriyle dürüstçe çalışmak, ayrıca na­maz kılmak ve hacca gitmek de faziletli ve iyi birer ameldirler.

Kur'an'ın şu ayeti de bu hususta öneme haiz­dir: "Onlar sana nereye sarf edeceklerini so­rarlar. De ki: 'Sizin için hayır, maldan ana-ba-baya, hısımlara, yetimlere, yoksullara yolcuya sarfettiğinİz şeydir. Hayırdan her ne işlerseniz şüphesiz Allah onu bilendir." (2: 215). "Ha­yırdan her ne işlerseniz şüphesiz Allah onu bilendir" sözleri açıkça gösteriyor ki, sizinle olan yakınlığına bakmaksızın muhtaç ve fa­kirlerin iyiliği için yapacağımız bütün yardım­lar, Allah yanında faziletli amellerdir. Ve faz­lasıyla mükafatl andırılacak tır.

islam, aşağıdaki hadiste de belirtildiği gibi bir kişinin ailesinin iyiliği için yaptığı harcamaya büyük önem verir. Ve bunu bir ibadet kabul eder. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Al­lah yolunda harcadığın para, bir köle azad et­mek için verilen para, bir biçare fakire tasad-duk ettiğin para ve ehl-ü iyaline sarfettiğin pa­ralar yok mu? İşte bunların ecir bakımından en büyüğü ailene sarfettiğin paradır." (Müslim ve Tİrmizi).

Gerçekte İslam, kişinin kendisine, çocuklanna ve ebeveynine yaptığı tüm harcamaları fazi­letli dini bir davranış ve bir tür ibadet olarak değerlendirir. Bu, Peygamber'in aşağıdaki hadislerinde daha iyi açıklanmıştır: "Birisi, Rasulullah'a, sahip olduğu bir dinan ne yapması gerektiğini sordu. Rasulullah; 'Onu kendine harca' buyurdu." Yine bir başka hadisinde Rasulullah "kendiniz için harca­yın" buyurmuştur. (Ebu Davud).

Rasulullah "Bir kişi Allah'ın rızasını uma­rak aile efradına infak ederse, bu o kimse için sadakadır" buyurmuştur. (Buhari)

Başka bir zamanda Peygamber "kendin, hanımın, çocukların ve hizmetçin için harca­dığın herşey senin için bir rahmettir" buyur­muştur. (Müslim, Ebu Davud ve Nesei).

Yine Nebi "Dul kadınlarla, miskinlerin iş­lerine koşanlar, bıkmaksızın geceleri namaz kılan, gündüzleri oruç tutan kimse gibidir." buyurmuştur. (Müslim, Ebu Davud, Nesei).

Nitekim İslam, kişiye mali harcamaları ilk ön­ce kendisine, sonra hanımına ve çocuklanna, akrabalarına vs. yapmasını emreder. Bütün bu harcamalar birer dua ve ibadet olarak mütala edilir. Meşhur "sadaka evde başlar" atasözü, İslamın yukarıda bahsedilen ilkesinin önemini en iyi şekilde açıklamaktadır.

İkinci hususiyet, tüketim, kifayet miktarı ile veya hayatın zaruri ihtiyaçları İle sınırlanmaz, konforu ve hatta helal zevkleri bile ihtiva eder. Kur'an-ı Kerim, bu bölümün sonunda açıklanacağı gibi hayatın zevklerinden, kolay­lıklarından ve konforundan en iyi şekilde ya­rarlanmamıza cömertçe müsade eder. Kur'an sadece hayatın eğlencelerinden zevk almaya izin vermekle kalmaz diğer yandan hayatın zevklerinden ve konforundan nasiplenen in­sanlara dürüst, namuslu olmayı emreder ki bu, onların müsade edilen sınırda kalmalarını sağ­lar. Hz. Süleyman, bu dünyada bir kişinin düşünebileceği bütün lükse ve konfora sahip birisi ve aynı zamanda bir peygamberdi. Peygamber'ın ashabından birisi olan Hz. Os­man, Arabistan'ın en zenginlerinden biriydi. Ayrıca Peygamber tarafından "en zengin" diye isimlendirilmişti.

Bunun için tüketici, harcamalarında müsrif ya da cimri olmadıktan sonra servet sahibi olmak ve konfordan yararlanmak, hatta hayatın bazı lükslerinden nasiplenmek takva ve dindarlığa zıt olarak mütalaa edilmez.

İstekler: Ekonomide istekler, insan ihtiyaçla­rına ilave olarak bu ihtiyaçları tatmin etme ar­zusu ve gücü anlamındadır. Nitekim efektif ihtiyaçlar yani tatmin edilebilen ihtiyaçlar, is­tekler olarak adlandırılır. İstekler ve onların tatmini, kişinin ekonomik uğraşının temel özelliğidir. Hakikatte bütün mallar insanın is­teklerinin tatmini için elde edilir. Bundan do­layı şimdi insan isteklerini ve onlann tatmini konusunu tartışacağız.

İnsanın istekleri sınırsızdır. Eğer bir istek tat­min edilirse başka bir istek ortaya çıkar, bu da elde edilirse gene başka bir istek gelir ve böy­lece insan hayatı boyunca sonsuz istekler zin­cirini tatmin etmek için çabalar, ama asla tat­min olmaz. Gerçekte, insanı istekleri tatmin etme konusunda sürekli çaba sarfetmeye yö­nelten, işte, isteklerin bu sonsuzluk özelliği­dir. Kur'an-ı Kerîm bu hususiyeti şu İfadelerle açıklar: "Hakikaten insan pek hırsına düşkün ve sabırsız olarak yaratılmıştır." (70: 19).

Bu yüzden insan fıtratı isteklerini elde etmede sabırsız ve hırslıdır. O asla hiçbir şeyle tatmin olmaz. Her yeni istek ona daha çok hız sağlar. Hakikatte bu, kişinin başarısının ve ilerleme­sinin anahtarıdır. Ali İmran Suresi "Kadınlar, oğullar, altın ve gümüşten yığın yığın birikti­rilmiş mallar, salma atlar, hayvanlar ve ekinlerden-ileri gelen- şehvetler sevgisi insanlar için bezenip süslenmiştir." (3: 14).

İnsanın bunları sevmesi makul sınırları aşma­dığı müddetçe tabii ve zararsızdır. Bu gibi şeylere karşı mutedil bir sevgi kişiye istekleri­ni tatmin için gayret etmesi konusunda teşeb­büs gücü sağlar. Fecr Suresi: "Malı, pek çok bir sevgi ile seversiniz." (89: 20). İstekler sa­dece malla tatmin olduğu için insan malı se­ver ve ona sahip olmak için çok çabalar. Yu­karıdaki ayet kişinin mala sahip olmayı ne ka­dar çok istediğine isnaddır.

İnsanın aşın mal sevgisi Hümeze Suresinde şöyle tarif edilmiştir: "O sanır ki malı kendisi­ni Ölümsüz kılmıştır." (104: 3). Burada hayatı boyunca durmadan daha fazla mal kazanmak için çabalayan bir kapitalistin hisleri tanım­lanmaktadır. O inanagelmiştir ki, malı kendi­sini ölümsüz kılar ve hep baki kalan, sonsuz bir saadete ulaştırır. Peygamber da insanın doymak bilmeyen tamahkârlığım ve doymak bilmeyen mizacını birçok vesilelerle belirt­miştir. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Eğer Allah insana bir vadi dolusu altın ver­seydi insan ikincisini isterdi, eğer ona ikincisi verilseydi o gene üçüncüsünü isterdi, insanı topraktan başka hiçbir şey doyurmaz." (Bunari).

İnsanın mala karşı büyük bir sevgisi, görüldüğü gibi, arzularının devamlı artması ve tatmin edilememesinden dolayıdır. İnsan devamlı olarak artan isteklerini karşılamak için çok daha fazla mal kazanmak yolunda çabalar. İn­sanın istekleri hiçbir zaman bitmeyeceği için onun daha fazla servet elde etme arzusu da hiçbir zaman son bulmaz. Eğer istekler olma­saydı veya istekler sınırlı ve tatmin edilebilir olsaydı, hayatta bu kadar çok çabalama ol­mazdı. Dünya telaş ve koşuşturmadan uzak olurdu. Şu bir gerçek ki insanın endüstride, bilimde, teknolojide ve hatta kültürde ve me­deniyette ilerlemesi, insanın çok çeşitli şekil­lerde, çok daha fazla mala sahip olma çabası­nın bir sonucudur. İnsanlığın bütün bu geliş­mesinin ekonomik çabalar sonucu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

İnsan bütün servetini isteklerini tatmin için harcar. Onun bazı istekleri-yiyecek, giyecek, barınak vs. gibi-kendisi için temel ihtiyaçtır; diğerleri verimliliğinin artışı veya muhafazası için lüzumludur. Geride kalanlar ise hayatın rahatını ve konforunu sağlar.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tüketimin Vasıfları
« Posted on: 25 Nisan 2024, 11:40:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tüketimin Vasıfları rüya tabiri,Tüketimin Vasıfları mekke canlı, Tüketimin Vasıfları kabe canlı yayın, Tüketimin Vasıfları Üç boyutlu kuran oku Tüketimin Vasıfları kuran ı kerim, Tüketimin Vasıfları peygamber kıssaları,Tüketimin Vasıfları ilitam ders soruları, Tüketimin Vasıflarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes