> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf  (Okunma Sayısı 455 defa)
20 Temmuz 2012, 18:28:40
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Temmuz 2012, 18:28:40 »



Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf

Pavlus insan tabiatını "ten" olarak adlandırır ve görünen o ki bu terimin içine maddî bede­nin yamsıra, ve ondan daha ziyade olarak, bedenden kaynaklanan mesela sevgi ve nef­ret, kıskançlık ve kızgınlık gibi duygu ve ar­zuları da katar; tenin eğilimi ya da yönelimi üst unsurla ya da "ruhla" daimi ihtilaf halin­dedir (Galatyalılara, 5: 17), hatta bu karşıtlık Rabb'in Kanununa karşı daha belirgindir, zira "tende olanların ALLAH'ı hoşnut etmesi müm­kün değildir." (Romalılara, 8: 7,8 )

Doğrusu şu ki günah fikri gerek Pavlus'den önce ve onun zamanında biliniyordu. Fakat herkesçe tümden teslim edildiğine göre in­sanlar ALLAH'ın emirlerine uygun yaşadıkça ve O'na itaat ettikçe amellerinde hayır üzere olurlardı. Günahla ilgili bu kavrayış Kutsal Metinlerin Yasası ile tamamıyle mutabık idi, zira kişinin Tanrının bilincinde ve dürüst hal üzere devam etmesi şeriata uymasına bağlıy­dı: "Bunun için kanunlarımı ve hükümlerimi tutacaksınız; eğer bir adam onları yaparsa, onlarla yaşıyacaktır; ben Rab'im." (Levili-ler,18: 5). Yine İncil'de verildiğine göre: "Çünkü Musa, şeriatten olan salâhı işleyen adam onunla yaşıyacaktır, diye yazıyor." (Romalılara, 10: 5). "...Şeriatin gereklerini yapan onlarla yaşıyacaktır." (Galatyalılara, 3: 12). İsa Peygamberin öğretilerinde ve Musa Peygamberin Emirlerinde açıkça beyan olun­duğuna göre Şeriata uymak mümkündür, ve böylelikle kişi "ALLAH indinde faziletli" ola­caktır. Ne var ki Pavlus İsa Peygamberin öğ­retilerini devre dışı bırakmakla kalmadı, Hz.

Musa'ya verilen İlâhi Emirleri de tahrif etti. Diğer bir ifadeyle Pavlus Rabbi ALLAH tarafın­dan Musa ve İsa gibi önde gelen Elçiler vasıtasıyle insanlığa gönderilen İlâhi Rehberiyeti, ALLAH'tan hiç bir Yetki olmaksızın, kendi görüşleriyle değiştirdi. Pavlus ALLAH'ın bu iki el­çisi Musa ve İsa'ya verilen İlahi Rehberiyeti tahrif ederken, planlı ve kasıtlı biçimde tüm toplulukları yanıltırken tamamıyle kendi he­sabına hareket ediyordu.

Pavlus'un "ten" ve "topraklı" gibi terimleri yakıştırdığı günah meselesine yaklaşımı kar­şısında en güçlü delil bu fikrin yalnızca Al­lah'ın Adaletine aykırı olmakla kalmayıp ay­rıca Kutsal Metinlerin öğretilerine ve Rabbı tarafından Musa'ya verilen Emirlere de taban tabana zıt olduğu şeklindedir. Pavlus'un (gü­nahın evrenselliğine ilişkin) iddiasının tü­müyle İncil'deki "...Şeriattan olan salâhı işle­yen adam onunla yaşayacaktır." (Romalılara, 10: 5; Galatyahlara, 3: 12) şeklindeki beyanla intibaksız olduğu ve zıtlık içerdiğinde ısrar etmemiz hiç hatalı olmayacaktır. Eski Ahİtteki (Levililer, 18: 5) de aynı doğrultu­dadır: "Bunun için kanunlarımı ve hükümle­rimi tutacaksınız; eğer bir adam onları yapar­sa, onlarla yaşayacaktır..." Pavlus'un teorisini desteklemek için öne sürdüğü iddialar kopa­cak denli zayıf, düzme ve tutarsızdır; yaklaşı­mına göre bir kişi sapmıştır, fakat yine ısrar eder ki aynı kişi doğru yoldadır. Meselâ şu ifadelerinde ısrarlıdır: "Şeriata tam olarak uyulamaz"; "dürüstlük mümkün değildir" (Galatyalılara, 2: 16). Üstelik bunlar bir vakı­adan ziyade zarurettir. Pavlus şunu ifade edi­yordu: "Şeriat yaygın kanaatin de ötesinde derine dalmıştır. Yalnızca dışa değil dahilî hayata da müdahale etmiştir ve böyle yap­makla da bizzat insan tabiatının yapısından dolayı başarısızlığa mahkûm olmuştur. Söz-konusu tabiattaki "ten" unsuru bizatihi Şeria­tın daimi ihlâl edicisidir.

Bu tarzda Pavlus, dinî itikadın gaye ve mahi­yetine bütünüyle aykırı biçimde, bir filozof havasmda iddialarım sıralar, insan ve tüm beşeriyetin günaha boğulduğu ve bizzat Al­lah'ın bu noktada bir şey yapmaktan âciz kal­dığı şeklinde soyut, şahsî ve tamamen mânâsız ve tutarsız fikirlerini gündeme geti­rir. "Bu gidişat üzere Pavlus önceki tüm öğre­tileri ve Emirleri küstahça inkâr ederek kendi 'Oğuljeorisi'ne zemin hazırladı. (The Ency-clopaedia Britannica, c. XVIII, 9. baskı, sh. 423-425'ten bazı iktibaslar yapılmıştır).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2012, 18:29:12 Gönderen: Saniyenur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf
« Posted on: 19 Nisan 2024, 06:22:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf rüya tabiri,Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf mekke canlı, Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf kabe canlı yayın, Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf Üç boyutlu kuran oku Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf kuran ı kerim, Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf peygamber kıssaları,Ten İle Ruh Arasındaki İhtilaf ilitam ders soruları, Ten İle Ruh Arasındaki İhtilafönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes