๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 22 Ağustos 2012, 20:49:01



Konu Başlığı: Tefsir Edici Kısa İlâvelerle Açıklaması
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 22 Ağustos 2012, 20:49:01
6- Tefsir Edici Kısa İlâvelerle Açıklaması

Kısa, ilâve kelimeler kullanmak suretiyle ba­zı veciz âyetleri açıklama tarzının ilk örnek­lerini Peygamber'in tefsirinde bulmakta­yız. Bu ziyadeler kısa olmakla birlikte bazen çok önemli açıklamalara eksen teşkil ederler. Umumun tasisi, mücmelin beyan edilmesi gi­bi vazifeleri îfha ederler.

Bz Ebu Bekir'den rivayete göre Rasûlullah'ın '" .Kim bir kötülük yaparsa onunla cezalandırılır" (4: 123) âyetini, kısa bir ziyade ile "Kim bir kötülük yaparsa onunla dünyada ezalanır" şeklinde, dünya hayatına tahsis etmek suretiyle tefsir etmiştir (Müsned-i Ah-med). Başka hadislerden, bu tahsisin mümin­ler hakkında olduğu anlaşılmaktadır. Meselâ, Hz Aişe'nin rivayet ettiği bir hadiste, bu âyet hakkında Hz. Peygamber: "Mümin, işle­miş olduğu en kötü amelle dünyada cezala­nır" dedikten sonra hastalık, meşakkat, musi­bet gibi elem veren durumların, müminin gü­nahlarına keffaret olacağı ve onun, dünyadan temizlenmiş olarak çıkacağı bildirilir (Buharı, Tirmizî, Ebû Davûd).

Diğer misal de; Rasûlullah, "Ey iman edenler! Siz kendinize bakın, siz doğru yolda olduğunuz takdirde sapan kimse size zarar veremez..." (5: 105) âyetine kısa bir ziyade ile şu açıklamayı getirmiştir: "Kendiniz doğ­ru yolu bulunca kâfirlerden sapanlar size za­rar veremez." (Müsned-i Ahmed, et-Taberânî). Böyle bir açıklama olmasa, âyetten bir çoklarının anladığı gibi, herkesin sadece nefsi ile ilgilenmesi şeklinde bir mana çıkarılırdı. Bu tefsir, müminlerin kendi arala­rında "neme lâzım"cılık olamayacağını, marufu emir, münkerden nehyetmelerinîn lâzım geldiğini göstermektedir.

Hz. Peygamber'in Tefsirinin Belli Başlı Kısımları

Bunlar, şu başlıklar altında, misâller verilerek anlatılacaktır:

1- Kur'ân'ın Kur'ân ile tefsiri,

2- Mücmeli beyan etmesi: Hükümlere, bilinmeyenlere, ahlâka dair mücmel ayetleri beyanı Ve Kur'ân'da kısaca temas edilen kıssaları açıklaması.

3- Kur ân'ın mânasını te'kid suretiyle beyanı

4- Umumu tahsis etmesi

5- Mutlakı takyîd etmesi

6- Müşkili tavzih etmesi

7- Müphemi beyan etmesi

8- Neshi beyan etmesi

9- Amelî olarak tefsir etmesi

10- Takrîrî olarak beyanı

11- Lûgavî izahlarda bulunması

12-  Kasdolunam tayin etmesi

13- Tavsif ederek açıklaması

14- Temsillerle açıklaması

15- Tasvîr ederek açıklaması

16- Âyetlerle delülendirmek suretiyle açıkla­ması

17- Muhatabın durumuna göre açıklaması