๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 22 Ağustos 2012, 09:33:31



Konu Başlığı: Takriri Olarak Beyanı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 22 Ağustos 2012, 09:33:31
10- Takriri Olarak Beyanı

Misallerine az rastlanılan bu kısımda, herhan­gi bir ayetin Rasûlullah'in yanında izah edilmesine karşı, onun sükût etmek suretiyle bu izahı tasvip ettiğine dair misaller verile­cektir.

Birinci misâl: Amr b. el-As, ZâtuVselasil gazvesinin cereyan ettiği hicrî 7. yılda Pey­gamber tarafından gönderildiği bir sefer sırasında, soğuk bir gecede yıkanması gere­kince sıhhatinden endişe ederek yıkanmamış, teyemmüm etmek suretiyle arkadaşlarına imamlık etmişti. Dönüşünde Rasûlullah'a du­rumu anlatmış, O: "Arkadaşlarına cünüp ola­rak mı namaz kıldırdın?" diye sorunca Amr: "Ey Allanın Rasûlü, ben çok soğuk bir gece­de ihtilam oldum, yıkandığım takdirde helak olacağımdan korktum ve Azîz olan Allah'ın şu kavlini hatırladım: 'Kendinizi öldürmeyin. Şüphe yok ki Allah sizi çok esirgeyicidir.' (4: 29). Ben de teyemmüm ettim ve arkadaşları­ma namaz kıldırdım." dedi. Rasûlullah güldü ve bir şey söylemedi (Müsned-i Ahmed, Ebû Dâvud, İbnİ Kesîr).

Ebû Davud'un bundan sonraki hadisinde Amr'ın bir seriyye kumandanı olarak gönde­rildiği, teyemmüm değil de cünüp iken na­maz abdesti gibi abdest almış olduğu rivayet olunur.

İkinci misâl: Abdullah b. Mes'ûd şöyle dedi: Bir kerre Peygamber'in huzurunda Yahudi âlimlerinden bir âlim geldi ve: Yâ Muham­medi -yahut da: Yâ Ebu'l-Kasım!- Hiç şüp­hesiz yüce Allah kıyamet gününde gökleri bir parmağında, yer tabakalarını da bir parma­ğında, bütün dağları, ağaçları da bir parma­ğında, suları ve toprakları da bir parmağında diğer mahlûkları da bir parmağında tutar. conra onları hareket ettirerek: Melik ancak benim! buyurur dedi. Rasûlullah, Yahudi aijrninin söylediği bu haberden memnun olup tasdîk etmek üzere güldü. Sonra gasûlullah şu âyeti okudu: " Allah'ı gereği eİbi bilemediler. Halbuki kıyamet günü yer, tamamen O'nun avucu içindedir, gökler de sağ elinde durulmuştur. O, onların ortak koş­tuklarından uzak ve yücedir." (39: 67) {Müs­lim, Buharî, Tirmizî).

Rasûlullah'in bu davranışı, Yahudi bilgi­ninin söylediklerini tasvip ettiğini ve bu söz­lerin, kendisi tarafından okunan ayetin tefsiri­ne ait olduğunu göstermektedir.