> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Hidayet
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hidayet  (Okunma Sayısı 839 defa)
20 Ağustos 2012, 19:30:56
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Ağustos 2012, 19:30:56 »



Hidayet

Hidayet, "yol göstermek, bir yol boyunca yönlendirmek, rehberlik etmek" anlamlarına gelir. Daha ileride ayrıntılı olarak izah edile­cek değişik şekilleri mevcuttur. Burada hida­yetin sadece bir sistem dahilindeki şekline dikkat çekilecektir. Hidayetin bu şekli, yara­tılan her nesne İçin uygun beslenme yollarını açmakta, hayat boyunca ilerlemesine yardım etmekte ve taleplerini harekete geçirerek, onu tatmin edici vasıtalara yönlendirmektedir. Bu tabiî yöneliş, gerçekten Rabbanî bir hidayet­tir. Rabbani hidayeti olmasaydı, hiç bîr varlık çevresindeki maişet ve inkişaf unsurlarından faydalanamayacaktı, daha da ötesi, hayatın kendisi faaliyetlerini ortaya koymaktan alıko-nacaktı.

Peki bu rabbanî hidayet veya İlâhi hikmet ne zaman oluşur? Kur'ân bunun yaratılıştaki in­siyaki içgüdü veya idrakteki mevcut yetenek olduğunu ifade etmektedir. Bu, ilk bakışta Allah'ın, önce bir güdü biçimini alan ve daha sonra idrak olarak işleyen yönlendirmesidir. Sevk-i tabiî ve idrak, hidayetin üzerine aldığı iki şekildir.

Sevk-i tabiî, mevcut çevrede kendi içgüdü­süyle yaşama vasıtasına doğru harekete geçi­rilen bir şeyin iç kuvvetidir. Dıştan gelen bir yönlendirmeye veya yardıma ihtiyacı yoktur. Bir insan veya hayvan dünyaya geldiğinde, ana rahminden çıkar çıkmaz, hayat kaynağı­nın annesinin memelerinde olduğunu insiyaki olarak hisseder ve derhal onlara yönelir. An­nesinin meme uçlarına dokunduğunda, he­men emme işlemi başlar. Sık sık kedi yavru­larının, doğduktan hemen sonra, daha gözle­rini açmadan anneleri tarafından yalandıkları­nı, kendilerini annelerinin memelerine doğru yönelttiklerini görürüz. Henüz dünyaya gel­miş ve hiçbir dış kuvvetin etkisine girmemiş bir bebeğin, annesinin memelerinin gıda de­posu olduğunu nasıl farkettiğini ve onlara ağ­zını nasıl uzattığını düşününüz. Böyle besle­nebileceği âdeta bir melek tarafından kulak­larına fısıldanmaktadır. Elbette ki, bu bir sevk-i tabiîdir. Yavru, kendi duyumlanyla yönelmeden önce içgüdüsü ona yol gösterir.

Evinizde bir kedi besliyorsanız, hamilelik dö­neminde neler yaptığına dikkat ediniz. İlk de­fa hamile kaldığını farzediniz. Doğum vakti­nin yaklaştığını hissedince, doğacak yavrula­rının emniyette olacağı bir yer aramaya baş­lar. Uygun bir yer bulabilmek için evin her köşesini dolaşır. Bir yerde yavrularını doğur­duktan sonra, onların emniyetiyle ilgili içini endişe kaplar. Öyle ki yavrularının yerini sü­rekli değiştirir. Kediyi, doğacak yavruları için emniyet ortamı aramaya sevkeden nedir? Veya onların güvenliğe ihtiyaçları olduğunu ona aşılayan kimdir? Yavruları doğduğu an, düşmanları erkek kedinin etrafta dolaştığı, onları avlamak için fırsat kolladığı ve zaman zaman onların emniyet ortamlarım değiştir­mesi gerektiğini hissettiren nedir? Açıkça bu bir hidayet, yani ilâhi rububiyetin kedide meydana getirdiği sevk-i ilâhîdir. Yaşayan her varlıkta, hayat yolunu ve geçimini bulma­sı İçin bu içgüdü mevcuttur.

Bu rehberlik manzarasında bir sonraki safha, duyu ve muhakeme melekeleridir. Hayvanlar, akletmelerini ve düşünmelerini sağlayacak zekaya sahip olmadıkları halde, kendilerine mahsus hayat ortamlarında ihtiyaçlarını kar­şılayacak kadar duyu yeteneğine sahiptirler. Bu yetenekleri sayesinde hayat şartlarım; ba­rınma, beslenme, üreme ve emniyet İhtiyaçla­rını karşılar ve düzenlerler. Fakat bu yetenek hepsinde aynı değildir. Hepsine İhtiyaçları oranında verilmiştir. Karıncada koku duyusu çok hassastır; bu algı sayesinde besinini top­layabilmektedir. Kartal veya akbabada görme duyusu çok keskindir, diğer birçok kuş ise avını yukardan tesbit edemez. Hayvanlarda bu yeteneğin doğuştan mı varolduğu, yoksa ihtiyaçlarına göre zamanla mı geliştiğini araştırmak gereksizdir. Onlardaki bu yetene­ğin fıtratın bir hediyesi olduğunu, büyüme ve gelişme kanununun, bu fıtrat ile sabitleştirilen bir kanun olduğunu bilmek yeterlidir.

Kısacası, Kur'ân'ın vahiy veya ilâhi rububiyetin harekete geçirdiği ilham diye tarif ettiği eşyanın tabiatı budur. Arapça'da vahiy, "sez­gi, iç hareket, ilham" demektir. Gerçekte her yaratığa kendi hayat yolunu sunan Allah'ın bir nevi ilhamıdır: "Rabb'in bal ansına şöyle vahyetti: 'Dağlardan, ağaçlardan ve kurduk­ları çardaklardan evler edin!" (16: 68).

Hz. Musa, Firavun'un bir sorusuna cevap ve­rirken dikkati rububiyetin bu emrine çekmek­tedir: "Firavun sordu: 'Kimdir şu sizin Rab-biniz?' Musa: 'Rabb'imiz, var olan her şeye uygun şeklini ve niteliğini veren, sonra da yolunu gösterendir!' karşılığını verdi." (20: 49-50).

Aşağıdaki ayette, hayatın kolaylaştırılm asın­dan bahisle, rububiyetin yol göstericiliğine işaret edilmektedir: "Allah onu neden yarattı? Bİr damla tohumdan. Onu yarattı ve tavırdan tavıra geçirerek en güzel biçimi verdi. Sonra ona doğru yolu kolaylaştırdı." (80: 18-20).

Bu "yolun kolaylaştırılması", her nesneye ve­rilen içgüdünün yönlendirmesiyledir. Fıtratın bu yönlendirmesi olmasaydı, yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz vasıtaları elde etmemiz mümkün olmayacaktı

Bundan sonraki Kur'ân-ı Kerîm'in yaratma sürecindeki dört safhadan bahsettiğini göre­ceğiz. Bunlar, tahlile (var etme, meydana ge­tirme), tesviye (uygun bir biçim verme), tak­dir (özel bir rol tayin etme) ve hidayet (reh­berlik, yol gösterme)tir:

"Rabb'inin yüce ismini teşbih et (O'nun ek­sikliklerden uzak olduğunu an). O (Rab) ki (her şeyi) yaratıyor ve yarattığına düzen veri­yor. O (Rab) kî her varlığı, ölçü içinde tasar­layıp gayesine yöneltiyor." (87: 1-3).

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hidayet
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:41:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hidayet rüya tabiri,Hidayet mekke canlı, Hidayet kabe canlı yayın, Hidayet Üç boyutlu kuran oku Hidayet kuran ı kerim, Hidayet peygamber kıssaları,Hidayet ilitam ders soruları, Hidayetönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes