> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Tahsisatların Ödenmesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tahsisatların Ödenmesi  (Okunma Sayısı 539 defa)
21 Haziran 2012, 17:26:32
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Haziran 2012, 17:26:32 »



Tahsisatların Ödenmesi

Hz. Ömer'in halifeliği zamanında kamuyu hi­maye tam manasıyla tesis ve muhafaza edilmiş­ti, insanlara tahsisat ve maaş dağıtımı için deği­şik birimler oluşturulmuş ve bu amacı temin için bir takım kayıtlar tutulmuştu.

Askerî Hizmet Birimi: Bu servisin görevi Cihada katılan kişiler ve aileleri arasında tahsisat ve maaş dağıtımını düzenlemekti. Düzenli as­kerlere olduğu gibi gönüllülere de maaş alma­dıklarından ailelerinin geçimim temin için ga­nimetten pay verilirdi.

İmam Ebu Yusuf, bu birimin oluşturulmasını şu sözlerle anlatmaktadır: "Halife Ömer zamanın­da, Allah fethedilen yerleri genişlettiğinde ve Acemler ve Rumlar mağlup edildiğinde Hz. Ömer ashabdan müşekkil istişare Meclisi'ni topladı. Ve "serveti Beytü'l Mal'de toplamaya karar verdim. Çünkü bu, insanlar yıllık ücret ödemekte fayda sağlayacaktır. Görüşlerinizi bilmek İstiyorum" dedi. Ashab; "Düşündüğün gibi yap, münasiptir. Çünkü Yedullah seninledir" diye cevapladılar. Sonra, Ömer değişik grup insanlar için ücretler belirledi. Gerekli gi­rişlerin yapılması için kayıtlar tutulmasını iste­di. Daha sonra kimin isminin önce yazılmasını sorunca Abdurrahman b. Avf "kendi isminle başla" dedi. Ömer: "Vallahi bunu yapamam. Ama Rasulullah'in ailesi Beni Haşim İle baş­layacağım" dedi. (Kİtabü'l Haraç).

Askerlere aileleri için de maaş ödeniyordu. Da­ğıtılan miktar, her askerin bakmakla yükümlü olduğu fert sayısına göre tesbit ediliyordu. Her yeni doğan çocuk için fazladan bir pay ekleni­yordu.

Adalet ve İdare Birimi: Bu servis İslami dev­letteki adalet mensupları ve diğer yönetici gö­revlerde olanların maaşları ile ilgilidir. Bütün hakim ve idarecilerin ve bunların personelleri­nin isimleri bu birim tarafından muhafaza edi­lir, yıllık ücretleri iki esas dikkate alınarak öde­nirdi: Birincisi, rüşvet almaya özenmelerini ön­lemek İçin verilen ücretler ihtiyaçlarını karşıla­maya yeterli olmalıydı. İkincisi, ücretleri izafi olarak eşit olmayı ve eğer bir farklılık varsa ma­kul sınırlarda tutulmalıydı.

İmam Ebu Yusuf bu bölümleri anlatırken şöyle yazmaktadır: "Ey Harun! Halifeliğinin sınırları içerisinde posta servisinin ve haberleşme işinin emanet edildiği kişilerin âdil ve namuslu olma­ları ve bunların ücretinin beytü'l mal'de ödene­ceği konusunda emirler yolla. Ve Müslümanla­rın hizmetine kimi tayin edersen, onun ücretini de bevtü'l mal'den belirle. Valilerin ve kadıların ücretini toplanan zekattan verme. Bundan Kur'an-ı Kerim'de açıklığa kavuşturulmuş ol­duğu gibi (9:60) sadece zekat toplayan memur­lara ver." (Kitabü'l Haraç).

Sadaka, zekat ve öşürü İmamm kendisinin top­laması ve her yerde insanların arasındaki anlaş­mazlıkları bizzat yatıştırması mümkün olmadı­ğı için, İmamın bu işleri kendi adına yapacak hakim ve tahsildarlar tayin etmesi İrham'm gö­revlerindendir. Onlara beytü'l mal'den ücret ödemesi de gereklidir. (Kitabü'l Haraç).

Ebu Ubeyde de tahsildarların, memurların, ko­ruma görevlilerinin ücretlerinin gayretlerine ve işlerinin çeşidine göre Beytü'l Mal'den Ödeme yapılması gerektiğini söylemektedir. (Kitabü'l Emval, sh. 606).

Eğitim ve Tebliğ Birimi: İslamî öğretinin esaslarnı anlatma ve mesajını yayma işi ile uğraşan herkese Beytü'l Mal'den yıllık maaş verilirdi. Bu hizmet yalnızca Allah adına ve Allah Rızası için yapılıyor ise bu kişilerin ailesinin geçimini temin etmek İslamî devletin görevi olarak kabul edilmiştir. Ömer ve Osman'ın halifelikleri za­manında bu birim için özel düzenlemeler yapıl­dı. Öğretmen ve vaizlere maaş dağıtıldı. İbni Cevzi'ye göre Ömer ve Osman müezzin, imam ve öğretmenler için yıllık maaş bağladılar.

Sosyal Güvenlik Birimi: Bu servis muhtaçlara ve fakirlere verilen tahsisatın kayıtlarını tutu­yordu. Amacı, halifelik sınırlan dahilinde haya­tını sürdürme vasıtalarından mahrum hiç kim­senin kalmamasını sağlamaktır. Yaşlı, sakat, yetim, dul veya herhangi bir sebeple maişetleri­ni temin edemeyen kimselere Beytü'l Mal'den yıllık tahsisat ayrılırdı. Bu birim Kur'an-ı Kerim'deki sadaka ve zekat ile ilgili ayetler ve Peygamber'ın sadakanın zenginden toplanması, toplumun fakir ve muhtaçlarına harcanmasını açıkça söyleyen hadisi temel alınarak oluşturulmuştur.

ibni Cerir bir defasında Peygamber'e bazı kimselerin geldiğini rivayet etmiştir. Bu kişiler yalın ayak ve çıplaktılar, kılıçlan yanlarından sarkıyordu. Bunların çoğu Mudar kabilesindendiler. Yüzleri sefalet ve açlıklarını yansıtıyordu. Onların bu durumunu görünce Peygamber'in yüzü şefkat ve merhametten değişti ve odasma gitti. Daha sonra dışarı çıkarak "Al­lah'ın zengin veya fakir, büyük veya küçük bü­tün kullarının bir insandan, Adem'den geldiği­ni, böylece hepsinin Adem'in oğullan olduğu­nu" belirten Nisa ve Haşr surelerinden bazı ayetler okudu. Bu ayetlerde, insanların Al­lah'tan korkmaları ve Ahiret günü için Allah'ın yanına ne götürdüğünü düşünmeleri de İsteni­yordu. (Müslim).

Hz. Ömer bir defasında fakirlerin tahsisatını be­lirlemek için iştahlı bazı kimseleri çağırdı ve on-lan iki gün alıkoydu. Her insan için yiyecek tah­sisatını buna göre belirledi. (Fütuhü'l Buldan, sh. 442). Ebu Ubeyde şöyle rivayet etmiştir: "Bir keresinde Hz. Ömer bir elinde müdy (takri­ben 19 sa') ve diğer elinde kist (takriben yarım sa') varken Müslümanlara kişi başına her ay için iki müdy buğday ve iki kist zeytin yağı ve iki kist sirke tahsis ettiğini söylüyordu. Sonra bir adam kalkarak, kölelere de aynı miktarın mı ve­rileceğini sordu. Ömer, evet, kölelere de diye cevapladı. Daha sonra Hz. Ömer minberden halka nitab etti. Allah'a hamd ettikten, Rasulüne salavat getirdikten sonra elinde belli Ölçekleri tutaraktan halka kendileri için aylık tahsisat be­lirlediğini söylemiştir." (Kitabü'l Emval, sh:46 Fütuhü'l Buldan, sh, 146).

Her tahsis grubu için ayn kayıtlar vardı. Gönül­lülere ve mücahidlere maaş ve tahsisat fey ola­rak elde edilenlerden verilirken, yoksullar ve muhtaçlara yapılan yardım zekat, öşür ve diğer sadakalardan verilirdi. Muhtaçların, fakirlerin, miskinlerin, yetimlerin, dulların, yolda kalanla-nn ve fakir borçlulann ihtiyaçlarım beytü'l mal'den karşılamak, onlara aylık, altı aylık ve yıllık maaş ve tahsisatlar şeklinde yardım etmek halifenin vazifesidir.

Bütün İnsanları Himaye: İslamî devlet sınıf, inanç ve renk aynmı yapmaksızın bütün halkın temel ihtiyaçlannı karşılamaktan sorumludur. Hilafet zamanında temel ihtiyaçlarını karşılamaları için fakir ve muhtaç gayri Müslimlere beytü-l mal'den yardım edilirdi. Hz. Ömer, hali­feliği sırasında İslam devleti sınırlan dahilinde yaşayan hasta, yaşlı, dul ve yetim Yahudi ve Hrıstiyanlara hiçbir ayırım yapmaksızın tahsi­sat ayırmıştır.

Eğer İslamî devletin tebasmdan olan bir gayri Müslim, İslam ordusuna zorlama olmaksızın kendi ihtiyarıyla katılır ve İslam için savaşırsa bu kişinin cizyeden muaf tutulacağına ve kendi­sine diğer mücahidlere verildiği gibi ganimet­ten makul bir hisse verileceğine, eğer halife uy­gun görürse her mücahid gibi maaş bağlanaca­ğına açık işaretler vardır. Bu, İslamî devletin gayri müslim vatandaşlarıyla yaptığı mukave­lede açıkça belirtilmiştir. Mesela, Zencan'ın fet­hinde yapılan mukavelede; "Aranızda (zımmiler) kimden savaş için yardım istesek yardımı­nın mükafatı cizyeden muaf tutulması mark­tır." hükmü yer almaktadır (Taberi, c. IV, s. 254).

Azerbaycan'ın fethinde yapılan mukavelede; "(zımmiler arasında) her kim İslam ordusuyla birlikte savaşırsa bu yıl için cizyeden muaf tutu­lacağı" yazılmıştır. (Taberi, c. IV, sh. 254). Be-lazuri, Ubeydullah b. Zeyd'in Buhara'dan geniş bîr topluluğu İslamın koruması altına gelmeye davet ettiğinden ve karşılığında ihtiyaçlarım gi­dermek için bir tahsisat belirleyeceğini söyledi­ğinden söz etmektedir. Bu kişiler bunu severek kabul ettiler ve Basra'ya yerleştiler. (Fütuhû'l Buldan, sh. 269). Hz. Bekr'in halifeliği sırasın­da Hâlid b. VeKd, Hire halkıyla aşagıuaKi muka­veleyi yapmışın, oiz zımmileriri içinden her­hangi bir kimse yaşlılıktan dolayı malûl hale ge­lirse veya herhangi bir tabii afetin kurbanı olur­sa veya bir zengin, halkı kendisine yardım vere-cekkadar fakir düşerse, bütün bu hallerde bu ki­şilerin cizyeden muaf tutulacağına, kendilerinin ve ailelerinin İslamî Devlette kaldıkları sürece Beytü'l Mal'den destekleneceğine söz veriyo­rum." (Kitabü'l Haraç).

Bunlar İslam ordusuna katılan zımmilere veri­len maaş ve tahsisatlardı. İslami devlet ayrıca bütün fakir, muhtaç ve miskinlere de sınıf, renk ve inanç ayrımı gözetmeksizin tahsisat vererek hiç kimseyi temel ihtiyaçlarından mahrum bı­rakmamıştır. Hz. Ömer'in halifeliği zamanında vuku bulan şu olay bu gerçeğe yeterince ışık tut­maktadır: "Hz. Ömer yolda giderken, bir kapı­nın önünde durup dilenmekte olan, ihtiyar ve iki gözü âmâ bir dilenci gördü. Ömer, ihtiyar dilencinin arkasından iki eli İle omuzlarına dokuna­rak; 'Sen ehl-i kitabın hangi smıfındansın?' diye sorunca, ihtiyar; 'Yahudiyim' dedi. Ömer: 'Gör­düğüm bu hale seni mecbur eden şey nedir?' di­ye tekrar kendisinden sorunca, o dilenci yahudi; 'İhtiyaç ve vermekle mükellef olduğum cizye beni bu hale giriftar etti' diye durumunu arzetti. Bunun üzerine Halife Ömer kendisini alıp evine götürdü. Ona bazı şeyler ihsan ettikten sonra, Beytü'l Mal memuruna; 'Buna ve bunun gibi olan kimselere, insaf ve merhamet nazarı ile ba­kınız1 diye emrettikten sonra şöyle devam etti: 'Biz bu adama insafla mukabele etmiyoruz. Zira sadece kendi yiyeceğimizi yiyoruz. Bu gibi ki­şileri ancak cizye toplanmasında düşünüyoruz. Halbuki "Muhakkak ki sadakalar, fakirler ve miskinler içindir." (9: 60) ayeti kelimesindeki (fukara) gerçi ehli İslam olan fakirler demektir. Ancak bu adam da ehli kitap miskinlerindendir buyurarak o dilenciden bu durumu ona benze­yenlerden cizye'yi kaldırmıştır. Ömer'den...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tahsisatların Ödenmesi
« Posted on: 25 Nisan 2024, 03:29:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tahsisatların Ödenmesi rüya tabiri,Tahsisatların Ödenmesi mekke canlı, Tahsisatların Ödenmesi kabe canlı yayın, Tahsisatların Ödenmesi Üç boyutlu kuran oku Tahsisatların Ödenmesi kuran ı kerim, Tahsisatların Ödenmesi peygamber kıssaları,Tahsisatların Ödenmesi ilitam ders soruları, Tahsisatların Ödenmesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes