> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Garer (İhtimal Ve Risk)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Garer (İhtimal Ve Risk)  (Okunma Sayısı 539 defa)
15 Haziran 2012, 11:01:09
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 15 Haziran 2012, 11:01:09 »



Garer (İhtimal Ve Risk)

Arapça "garer" kelimesi risk, tehlike anlamla­rını taşır. Ticari tabir olarak, yeterli bilgisi ol­madan birşeyi körü körüne üzerine almak; ne tür bir sonuç olacağını tamamiyle bilmeden tehlikeli bir İşte kendini riske sokmak; netice­yi göz önüne alarak tehlikeye düşüncesizce dalmak anlamını taşır. Bütün bu durumlarda risk faktörü vardır. İmam İbn-i Teymiye'ye göre garer, kişinin ticari bir girişim ve anlaş­manın sonuçta kendisine ne hazırladığını bile­mediği durumları içerir. Belirsiz akibet niteli­ğindeki her mukavele garer unsuru içerir.

Garer mefhumu iki grup muamelede bulunur:

1- İlk grupta, şüphe, ihtimal ve belirsizliğin sebep olduğu tehlike veya risk faktörü daha belirgindir.

2- ikinci grupta ise, tehlike veya risk faktörü daha çok taraflardan birinin hile ve kandırmacalanna bağlıdır.

Kur'an-ı Kerim, ister şüphe ve ihtimal, isterse kandırmaca ve hile yoluyla olsun belirsizliğe yol açan ve taraflardan biri aleyhine herhangi bîr şekilde haksızlık taşıyan bütün muahade-leri kesin bir dille yasaklamıştır. "Ölçüyü ve tartıyı doğru olarak yapın. Biz bir nefse ancak gücünün yettiğini teklif ederiz." (6:152). İlahi Kanun'un temel bir ilkesidir bu: Ölçüyü ve tartıyı doğru olarak yapın, hak ve adaletten ayrılmayın. Ölçüde, tartıda ve diğer ticari iş­lemlerinde adaletli ve doğru olmak için elin­den geleni yapan insanlara mesuliyetten kur­tulacakları ve hesaba çekilmeyecekleri husu­sunda temin etmek amacıyla ayetin devamın­da Allah, 'Biz bir nefse ancak gücünün yettiği kadarını teklif ederiz' buyuruyor. Ancak sırf diğer insanların meşru haklarını hile ile elin­den almak gayesiyle ekonomik ilişkilerde bu­lunan kişiler ise hilekar davranışlarının Kıya­met günündeki, tehlikeli neticesi ile uyarıl­maktadır. Burada 'hile' mefhumu, ticari ilişki­lerde her an görülebilecek bütün haksızlıkları kaplayacak genişlikte genel bir kavram olarak alınmalıdır. (The Meaning of the Qur'an').

Bu nokta Kur'an-ı Kerim'in şu ayet-i kerime­lerinde sarih bir şekilde ifade edilmiştir: "Ek­sik ölçüp tartanların vay haline; onlar insan­lardan ölçerek aldıklarında noksansız alırlar, ölçtüklerinde veya tarttıklarında ise eksiltir­ler." (83: 1-3). "Ey iman edenler! Birbirinizin mallarını batılla yemeyin; (bunun yerine) kar­şılıklı anlaşma ile ticaret yapın." (4:29).

"Batıl", İslami kanunlara ve prensiplere aykı­rı, yanlış ve gayri ahlaki bütün yanlışlıkları içine alır. "Ticaret", alım-satım, zenaat, en­düstri vb. de olduğu gibi kâr ve kazanç için yapılan bütün işlemleri ihtiva eder.

"karşılıklı anlaşma" ifadesi ticari muamelele­rin baskı ve hile İle değil, karşılıklı rıza ile gerçekleştirilmesi gerektiğine delalet eder. Mesela, faiz ve rüşvette de karşılıklı rıza var­mış gibi görülse de ihtiyaç içerisindeki tarafın şartların zorlamasıyla bu tür bir anlaşmaya ta­raftar olduğu ortadadır. Kumarda ise her işti­rakçi de "kazanma" ümidi ile kandırılıp avun­maktadır. Kaybedeceklerini bilseler kumar oynamayı zaten hiç düşünmezlerdi. Bu husus hile içeren her muamele için geçerlidir. Do­landırılan kişi, o işte hile olmadığı kanısıyla muvafakat göstermektedir. Kandırılacağını bilse o anlaşmaya elbette yanaşmayacaktır. (Ebu'l A'la Mevdudi, 'The Meaning of the Qur'an', c. I, sh. 62). Bütün bunlar taraflardan birinin diğerini kandırma gayesini güttüğü ti­cari ilişkilerin Kur'an-ı Kerim'ce yasaklandığı hususunda hiç bir şüphe bırakmamaktadır. El­bette Rasulullah'in da ticari muamelelerde hile ve dolandırıcılıkla ilgili men edici emirle­ri vardır.

İlk olarak şüphe ve ihtimale, sonra da hile ve kandırmaya bağlı garerle ilgili hadisleri müta-la edelim.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Garer (İhtimal Ve Risk)
« Posted on: 20 Nisan 2024, 06:43:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Garer (İhtimal Ve Risk) rüya tabiri,Garer (İhtimal Ve Risk) mekke canlı, Garer (İhtimal Ve Risk) kabe canlı yayın, Garer (İhtimal Ve Risk) Üç boyutlu kuran oku Garer (İhtimal Ve Risk) kuran ı kerim, Garer (İhtimal Ve Risk) peygamber kıssaları,Garer (İhtimal Ve Risk) ilitam ders soruları, Garer (İhtimal Ve Risk)önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes