๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Haziran 2012, 22:56:49



Konu Başlığı: Sömürü Ve Haksız Muameleler
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Haziran 2012, 22:56:49
Sömürü Ve Haksız Muameleler

İslam bütün ticari ilişkilerde adalet ve dürüst­lükten yanadır, hileli ilişkileri ve sömürüyü yasaklar. "Ticarette herşey mubahtır" görüşü­nü benimsemez. Aksine, her tür ekonomik ilişkide adalet ve dürüstlük için ısrar eder. Alıcıya aktin şartlarını ve satılan malı incele­yip değerlendirme fırsatı tanımayan alışveriş­leri taraflardan birine diğerinin aleyhinde yersiz çıkar sağlayan ve kuvvet kullanılarak yapılan ticarî .muamele ve mukaveleleri ya­saklar. Aşağıdaki ayeti kerime müslümanlara ticarî işlemleri karşılıklı rıza ile yapmalarını; başkalarının mallarını haksız ve gayri meşru yollarla yememelerini emreder: "Ey iman edenler, birbirinizin mallarını batılla yemeyin; (bunun yerine) karşılıklı anlaşma İle ticaret yapın ve kendi nefislerinizi öldürmeyin." (4: 29). Taraflardan herhangi biri lehine istismar, sömürü, iltimas, uygunsuz kazanç sağlayan bütün muamelelerin yasaklandığını bu ayeti kerime açıkça göstermektedir. "Kendi nefisle­rinizi öldürmeyin" ifadesi haksız yere başka­larının malını alanların gerçekte kendi sonları­nı bizzat kendi elleriyle hazırladıklarını acıklı bir şekilde hatırlatmaktadır. Çünkü bu tür kö­tü hareketler sosyal düzeni öylesine bozar ki zararlı sonuçlarından eninde sonunda kendisi de kaçamaz. (The Meaning of the Qur'an, c.I).

"Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle yeme­yin ve bile bile insanların mallarından bir bö­lümünü günahla yemeniz İçin onları hakimle­re aktarmayın." "(2:188). Bu ayetin iki yönü vardır. Hiç kimse hakimlere rüşvet vererek başkalarının mallarını ele geçirmeye çalışma-malıdır; başkalarının mallarını ele geçirmek için haksız ve gerçek dışı iddialarla mahke­meye başvurmamalıdır. Varolan delillere göre hakimin haksız taraf lehine hüküm vermesi mümkündür. Ancak, bu, o malın haksız kim­seye artık helal olduğu anlamına gelmez. Ra­sulullah bu kişileri şu şekilde uyarmıştır: "Her şeyden önce ben de bir insanım. Bana getirilen bu davada, karşısındaki n den daha iyi konuşan kişi lehine hüküm vermem mümkün­dür. Fakat bilin ki ben onun lehine karar ver­miş olsam da bu yolla bir şeyler kazanan kim­se, gerçekte kendisine Cehennem'den bir yer edinecektir." (The Meaning of the Qur'an, c. I, sh. 143).