๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:43:29



Konu Başlığı: Siyasî Sahada
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:43:29
Siyasî Sahada

Hz. Peygamber, kendisinden sonra gelecek olanı tayin etmedi, Hz. Ebu Bekir ise, Medine halkının tam ittifakıyla göreve getirildi. Sonra Mekke, Taif ve diğer bölgelerdeki müslümanların beyatıyla bu vazifelendirme tasdik edil­di. Fakat vefatına yakın Ensar, Muhacir ve di­ğer Araplarla istişare etmek suretiyle Ömer b. Hattab'ı kendi yerine tayin etmişti. Hz. Ömer ise hançerlenerek şehid edilmesine yakın, Hz. Peygamber ile Ebu Bekir'den farklı bir usûl izledi. Altı güvenilir Sahabîden oluşan bir he­yet oluşturarak, aralarından birini 22 saatlik süre içinde halife seçmelerini istedi.

Bu göstermektedir ki hükümetin işleri, tayin konulan, yapısı, şekli, işleyişi konularında İlâhî Takdirin tamamına taalluk eden direktif­leri bulunmamaktadır. Kendisinden sonra ge­leni tayin konusunda Hz. Peygamber ve her iki halefi birbirinden farklı kararlar almışlar­dır. Bu da kuvvetle göstermektedir ki siyasî konular ne Ebedî İlkeler cümlesindendir ne de değişmez ilâhî değer hükümleridir. Aksi­ne, bu konular değişen zaman ve mekâna gö­re değişmekte, değişik toplumların ihtiyaçları ve durumları gözönüne alıp bir karara varma­larına imkân sağlamaktadır.

Dördüncü halife Hz. Ali'nin Medine halkının çoğunluğunun oyuyla seçilmesi de Sahabilerin içtihadın içeriğini, amacını ve mahiyetini nasıl anladıklarını açıkça göstermektedir.

Onlar aynı zarnanda Şeriatın ilâhî nitelikli ev­rensel ilkeleri, yapısı ve faaliyet alanının far­kındaydılar ve serbest iradelerini, halkın men­faati ve umûmî maslahatın gerektiği şartlarda kullandılar. Ne yazık ki, Dört Raşit Halife devrinden sonra, yönetimdeki müşaverinin bu prensipleri kullanılmadı; sonradan gelenlerce de geliştirilmedi. İnsanlığın gelişimi ve istifa­deleri yolunda-çalışmayı başka alanlara bırak­tılar.