๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Haziran 2012, 10:41:49



Konu Başlığı: Servetin Mübadelesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Haziran 2012, 10:41:49
SERVETİN MÜBADELESİ

Anlamı
 
Mübadele, bir malın diğerinin yerine geçiril­mesini veya bir malın paraya çevrilmesini ifa­de eder; Bir şeyin diğeri ile değişimini içeren herhangi bir ticari pazarlık mübadele olarak adlandırılır. Müslüman hukukçulara göre mübadele bir kişinin malının karşılıklı rıza ile başkasının malına karşılık olarak değiştirilme­sidir.

Eski devirlerde mübadele, malların mallarla değişiminde takas şeklinde vardı. Günümüzde ise bir çok azgelişmiş ülkede köylerde halk ihtiyaçlarım takas yoluyla tedarik etmektedir. Fakat insan ne kadar olgunlaşır ve medenileşirse mübadele metodu da o derece gelişir. Günümüzde organize olmuş tüm toplumlarda mübadele para aracılığıyla yapılmaktadır. Bu, bütün mal ve hizmetlerin değerinin para ola­rak tanımlanması ve derhal belirlenmesi sebe­biyledir.

Önemi
 
Üretim ve tüketimi düzenleyen ve koordine eden mübadele iktisad ilminin temel proble­midir. Modern dünyada mübadele beşeri var­lık için, hayatının bütün ihtiyaçlarını üreteme­yen her insan için zorunludur. Fakat uzmanlık sebebiyle bir tip iş veya hizmet ile meşgul ol­ması ve insanın diğer ihtiyaçları diğer insanla­ra bağlıdır. Böylece her insan kendi alanında bir uzmandır ve mübadele yoluyla sınırsız is­teklerini tatmin eder. Her insan ihtiyaç duydu­ğu herşeyi üretseydi mübadele meselesi olma­yacaktı.

Fakat günümüzde ihtiyaçlar, bir insanın bizzat kendisinin karşılayamayacağı kadar artmıştır. Dolayısıyla bütün ihtiyaçlarımızı mübadele yoluyla karşılamamız mümkün olmamaktadır.

Mübadele Metodu
 
Mübadele metodu ihtiyaçlarımızın ve zaman ile yerimizin problemlerine bağlı olarak de­ğişmiştir. Farklı yerlerde ve zamanlarda, çe­şitli mübadele metodları kullanılmıştır. Eski devirlerdeki mübadele şeklinden biri, yukarı­da açıklandığı gibi malların (mallarla) müba­dele edildiği takas idi. Bu mübadele şekli eski Arabistan'da yaygın idi. Bu mübadele sistemi­nin güçlüklerini ve kötülüklerini fark eden Peygamber, takasın yerini, para aracılığı ile yapılan mübadelenin almasını istedi. Bundan dolayı O, ashabının muamelelerinde para kul­lanmalarında ısrar etti. Ata b. Yasir tarafından rivayet edilmektedir ki Peygamber şöyle buyurdu: "Hurmalara karşılık hurmaları sat­ma" Ashabtan biri şöyle dedi: "Ey Allah'ın Rasulü Hayber'deki vergi tahsildarınız bir öl­çek hurmaya karşılık iki ölçek hurma veri­yor." Peygamber ondan vergi tahsildarım ça­ğırmasını istedi. Gelen zekat tahsildarına Pey­gamber sordu: "Bir ölçek hurmaya karşılık iki ölçek hurma verdin mi?" O cevap verdi: "Ey Allah'ın Rasulü bir ölçek iyi hurmaya karşılık bir ölçek kötü hurma alınamaz." Pey­gamber şöyle buyurdu: "Önce kötü hurma­ları para ile sat ve sonra iyi hurmaları (para İle) satın al." (Muvatta).

Ebu Said ve Ebu Hureyre rivayet etmiştir ki Peygamber birisini Hayber'e vergi tahsilda­rı olarak memur etti. Bu kişi en güzel hurma­lardan bir miktar aldı ve Peygamber sordu: "Hayber'in bütün hurmaları bu şekilde (güzel) mi?" şöyle cevap verdi: "Hayır, ey Allah'ın Rasulü! Bir ölçek iyi hurmayı iki ölçek kötü hurma karşılığında satın aldık. Veya iki Ölçek iyi hurmayı üç ölçek kötü hurma karşılığında satın aldık." Peygamber şöyle buyurdu: "Böyle yapma! Önce kötü hurmaları para ile sat ve sonra bu para ile iyi hurmaları satm al." (Muvatta').

Ebu Said el-Hudri rivayet etmektedir ki, bir gün Bilâl-i Habeşî, Peygamber'a birbirin­den farklı hurmalar getirdi. Peygamber sor­du: "Bunları nereden satm aldın?" Bilâl şöyle cevap verdi: "Bizim bir miktar kötü (kalitesiz) hurmamız vardı. Ve iki ölçek kötü (kalitesiz) karşılığında bir ölçek iyi (kaliteli) hurmayı si­ze sunmak üzere satın aldık." Peygamber, bu mübadele metodundan hoşlanmadı ve on­lara bunun açık faiz olduğunu söyledi. Onlar da bunu bir daha yapmadılar. Onlar iyi hurma satın almak isterlerse, kötü hurmalarını para karşılığında satacaklar ve sonra da bu para ile iyi hurma alacaklardı." (Buhari).

Böylece Peygamber, yerine para kullanıla­bilmesi için takas muamelelerinden kaçındır-mıştır. Görünüşte, faizin bazı unsurları bulun­duğundan dolayı bu tür mübadeleyi Peygam­ber yasakladı. Fakat, bu problemin ekono­mik önemi üzerinde küçük bir düşünce, Pey­gamber'ın görüşünden uzak kalamayan be­şer hayatının diğer iktisadi veçheleri ile bu fa­iz yasağı arasında çok yakın bir ilişki bulun­duğunu göstermektedir. Gerçekten, O'nun dö­neminin şartlan dikkate alındığında, O herke­se bu problemin kötülüklerini anlaşılabilir ke­limelerle açıklamıştır. Riba yasağından başka O, bu eski mübadele şeklinin yerini, yeni ve daha iyi bir mübadele aracı olan paranın al­masını, toplum daha hızlı gelişsin (zenginleş­sin) diye istedi.

Peygamber farklı malların kalitelerinde gerçekten hiçbir fark olmasa da, malların mü­badelesini yasakladı, aksine haksız muamele­lere engel olunmasını istedi. Amaç, ticari mu­amelelerde kısmen riba'nm uygulanmasına son vermek ve kısmen ekonomik gelişme yo­lunda bir engel olan takaslı işlemlerden cay­dırmaktı. Peygamber müslümanlann ekonomik ve kültürel gelişmeleri ile şevkle il­gilendiği gibi beşeri gelişmeye yardım etme­yen bütün muameleler ve mübadele şekilleri­ne son verdi. Benzer sebeplerden dolayı takas ekonomisinin yerini bir para ekonomisi almış­tı. (Peygamber döneminde yaygın olan bü­tün mübadele şekilleri, IV. bölümde "Kanun Koyucu" başlığı altında açıklanacaktır).