๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 19 Haziran 2012, 09:16:29



Konu Başlığı: Sermaye
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 19 Haziran 2012, 09:16:29
SERMAYE

Anlamı

Sermaye, daha fazla servet üretmeye yardım­cı olan servettir. Kişisel tatmin yerine, daha fazla servet üretmeye yardım eden herşeyi kapsar. Profesör Thomas'a göre, topraktan zi­yade daha fazla sermaye üretmede kullanılan, kişilerin ve milletlerin serveti sermaye olarak adlandırılır. Sermaye, insanın emeği ile elde ettiği ve sonra daha fazla servet üretmek için kullandığı bir zenginliktir.

Önemi
 
Sermaye, insanoğluna zenginlik Üretiminde yardımcı olan üçüncü faktördür. İnsan emeği­nin meyvesi yalnız başına çok kıt olduğun­dan, modern endüstri dünyasında büyük öl­çekli üretim, sermayenin yardımı olmaksızın imkânsızdır. Çağımızda endüstriyel ilerleme ve büyük ölçekli üretimin bütün sermayenin kullanılmasıyla başarıldığı ifadesi yanlış de­ğildir.

İnsan hayatındaki önemi bakımından Kur'ân-ı Kerim Âl-i İmran suresinde sermayeye işa­ret etmektedir: "İnsanlara kadınlar, oğullar, altın ve gümüşten istiflenmiş yığınlar, yaylı­ma salınmış (güzel) atlar, davarlar ve ekinler­den yana nefsin isteklerine muhabbet, süsle­nip bezendi." (3: 14). Kur'ân-ı Kerim zengin­lik ve sermayeyi, isteklerini karşılamak üzere üretimi artırabilmek için "bu dünyada insa­noğlunun kullanımına sunulan nimetler" ola­rak adlandırmaktadır. Burada (nimet) kelime­si, geçim vasıtalarını (yani üretim) izahetmek için kullanılmaktadır; fakat burada sermaye, daha sonra belirtileceği gibi, altın ve gümüş hazin 'eri terbiyeli at ve sığır gibi çeşitli sermaye türlerini ifade etmektedir. İhtiyatlı ve basiretli bir insan Kur'an-ı Kerim'in bu ifade­sinde muhtelif sermaye kullanımlarını kolay­ca görebilir.

Peygamber, sermayenin önemini şu ifade­lerle vurgulamaktadır: "İki durumdan başkası­na gıpta edilemez: Allah'ın verdiği zenginliği (sermaye) ve gücü doğru yolda sarfeden kişi (kendisi ve insanlığın faydası için); ve Al­lah'ın bahşettiği ilmi olayların değerlendiril­mesinde kullanan ve (diğerlerine) öğreten ki­şi." (Buhari). Burada, ilim sahibi olma arzusu her insanda tabii bir istek olan zenginlik sahi­bi olma arzusu ile yakından ilgilidir. Böylece, ilim sahibi olma önemli bir zenginlik olarak açıklanmıştır. Peygamber, servet (sermaye)in önemini bilmekteydi ve ashabına ilim ve zenginliği elde etmede birbirleriyle yarış­malarını tavsiye etmişti.

İkinci halife Hz. Ömer devamlı olarak müslümanın mümkün olduğu kadar çok zenginlik (sermaye) elde etmeye ısrarla teşvik etmişti. Muhammed b. Said, Kadisiye savaşında her müslümanın 50 dirhemden aşağı olmaksızın 1000 dirheme kadar kazanç elde ederek sa­vaştığını rivayet etmektedir Her ay için 100 dirhemden az (gelir) elde eden tek bir çocuk yoktu. Hz. Ömer şöyle buyurdu: "Bu tahsisat (gelir)nin onların ihtiyaçlarından fazla olduğu­nu biliyorum. Bu gelirle bir keçi satın alsalar ve sonra ikinci tahsisatı aldıklarında bir veya iki tane koyun alsalar daha iyi olurdu. Bu on­ların, sermayesini arttırıp; onlardan sonra ço­cukları yeterince herşeye sahip olacaklar ve boş elli (fakir) olmayacaklardır." (Futuhu'l-Buldan. Balazurî, sh. 453, nakleden Yusuf-u'd-Din, a.g.e-, sh. 325-326).

Sermaye Birikimi
 
Sermaye, sadece gelirin harcamadan büyük olması ile mümkün olan tasarrufun sonucu­dur. Bazıları bütün ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tasarruf yapabilir, fakat çoğu insanlar daha az gelir ve daha çok gidere sahip oldu­ğundan normal şartlar altında tasarruf yapa­mazlar. İnsanlar ya sermayelerini daha verimli kullanmak suretiyle gelirlerini arttırmaya ya da lüzumsuz harcamaları kısarak masrafı azaltmaya teşvik edilerek tasarruf yapabilirler.

Daha fazla servet üretimi için kullanılabilen sermaye miktarı bütünüyle tasarruf miktarına bağlıdır. Bundan dolayı bir ülkede sermaye miktarını arttırmak için ilk olarak insanlar da­ima gelirlerini arttırmaya gayret etmeliler; ikinci olarak, gelirlerini çok dikkatli ve ölçülü sarfetmeli ve israftan kaçınmalılar ve üçüncü olarak serbestçe ve kolayca servet kazanmaya insanları muktedir kılmak için ülkede tam barış ve güven olmalıdır.

İslam, toplumdaki tasarruf miktarını arttırmak için mümkün olan tüm metodları tavsiye et­miştir.

Gelir Artışı: Sermaye birikimine yardımcı olan birinci önemli etkili faktör gelirlerdeki yükselmedir. Gelir yükselirse tasarruf ve do­layısıyla sermaye için bir imkan vardır. İslam, toplumdaki gelir artışını sağlamak için fayda­lı birçok metod teklif etmiştir. Bu metodlar te­melde iki başlık altında toplanırlar: Zorunlu tedbirler ve ihtiyari (gönüllü) tedbirler.