> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Şeriat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şeriat  (Okunma Sayısı 559 defa)
12 Ağustos 2012, 15:56:48
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 12 Ağustos 2012, 15:56:48 »



Şeriat

Her rasûle, kendi ümmetini şeytanın kötü ve cahilane yollarından korumak ve Allah yolu­nu izlemelerini sağlamak için Şeriat diye bi­linen ilâhî kanunlar bütünü verilmiştir. An­cak, bütün rasûllerin esas öğretisi ve temel gayesi aynıydı. Hepsi insanları kâinatın yegâne sahibi Yüce Allah'a İtaat etmeye ça­ğırmış, işleyecekleri kötü amellerin hüküm günü ortaya çıkacak sonuçlan hakkında onla­rı uyarmışlardır. Kur'ân bu gerçeğe şöyle işa­ret etmektedir: "Sana da kendinden önceki Kitâb'ları doğrulayıcı ve onları kollayıp koru­yucu olarak bu Kitâb'ı gerçekle indirdik. On­ların aralarında Allah'ın indirdiğiyle hükmet ve sana gelen gerçekten aynı olup onların keyiflerine uyma! Sizden ve bir yol belirledik. Allah dileseydi, hepinizi bir tek ümmet yapardı, fakat size verdiklerin­de sizi sınamak istedi. Öyleyse hayır işlerine koşun, hepinizin dönüşü Allah'adır. O, size ayrılığa düştüğünüz şeyler(in hakikatin)i ha­ber verecektir." (5: 48).

Bu ayet, değişik yerler ve farklı zamanlarda rasûllere verilen bütün şeriatlerin tamamının Allah'tan geldiğini göstermektedir. Cenab-ı Hak farklı çağlarda yaşayan toplumların uy­maları için farklı kurallar ve düsturlar gönder­miştir. Hiç şüphesiz, "Allah dileseydi ta baş­langıçtan itibaren bütün insanları aynı şeriat ile mes'ul tutar ve onları tek bir ümmet ya­pardı. Fakat böyle olmamasında bir çok güzel hikmet vardır. Bu hikmetlerden birisi, insan­ların Allah'a itaat hususunda imtihana çekil­meleridir. Peşin hükümlü olmayan, ilahî yo­lun Özünü ve farklılıkların sebebindeki gerçe­ği kavrayanlar Hakk'ı tanıyacak ve her ne şe­kilde gelirse gelsin Hakk'ı seksiz kabul ede­ceklerdir. Bu insanlar Allah tarafından eskisi­nin yerine gönderilen yeni emirleri yerine ge­tirmekte tereddüt etmeyeceklerdir. Diğer yan­dan yolun gerçek mahiyetini anlamayan, fark­lılıkları ve teferruatı yolun kendisi zanneden­ler, peşin hükümlü oldukları için, eskilerinin yerine Allah'ın gönderdiği her yeni şeyi red­dedeceklerdir. Allah'ın ihlaslı ve samimi kul­larını yalancılardan ayırdetmek için böyle bir imtihan gerekiyordu. Bu sebeple farklı düs­turlar ve kurallar konulmuştur." (Ebû'l A'Iâ Mevdûdî, The Meaning ofthe Qur'an, c. III, sh. 49).

Farklı çağların toplumlarına değişik şeriatler gönderilmesinin diğer bir sebebi de her çağın farklı ihtiyaçlar göstermesiydi. İnsan toplulu­ğunun basit kır hayatından, şehir hayatına ge­çerek gelişmesiyle birlikte, isteklerinin ve ih­tiyaçlarının da değişeceği aşikârdır. Toplum­daki değişen kurumlara ve fonksiyonlara göre insan istek ve ihtiyaçlarının karşılanması ge­rekliydi. Değişen toplum şartlarında insanın ihtiyaçlarının da değişeceğini hiç bir kanun görmezlikten gelemezdi. İnsan için en uygun ve fıtrî yol Allah'ın koyduğu kanunlar olduğu için, insan hayatının bu yönünün ihmal edil­mesi düşünülemez.

İnsan, kültür ve zihnî açıdan geliştikçe, Allah, insanın yeni durumlarla başarılı ve etkili bir şekilde başa çıkabilmesi için yeni şeriatler göndermiştir. Ancak, esas gaye fazilet sahibi iyi bir kişi olmak olduğu için, yukardaki âyette de görüldüğü üzere, Allah insanlara iyilikte yarışmalarını ve şeriatler arasındaki farklılıklara önem vermemelerini buyurmak­tadır. Bu yüzden, dinin gerçek hedefinin ne olduğunu "kavrayanlar, ilahi kurallar ve şeriatta belirttiği gibi iyilik, adalet ve takva'da ileri gitmişlerdir.

Bu husus Bakara sûresinde şöyle belirtil­mektedir: "Herkesin yöneldiği bir yönü var­dır. O halde hayır işlerine koşun...'" (2:148). Bu ayet, farklı kanunlar ve düsturlar gönderil-mesindeki hikmeti apaçık ortaya koymakta, esas hedefin ne olduğunu vurgulamaktadır.

Önemli olan kuralların muhtevası, şekli veya ibadet esnasında yüzün nereye çevrileceği de­ğil, bu ibadetler İle kazanılması gereken iyi­lik, fazilet ve ruh yüceliğidir. Allah'ın kanun­larının ve düsturlarının özünü kavramak esas hedeftir. Bu ayetler, insanın adalet ve iyilik yolunda sarfedeceği gayretin, dış şekline bak­maksızın Allah tarafından gönderilen kuralla­ra uymasının ve ibadetinin boşa çıkmayacağı hususunda bizi temin etmektedir. Her erkek ve kadmın iyilik hususunda yapacağı en ufak bir gayretin dahi hesap günü Allah tarafından mükâfatlandırılacağı muhakkaktır. Yine bu ayetler, şeriatın muhtelif zaman ve yerlerde insanların ihtiyaçlarına göre şekil almasındaki sebebin, Dinin, hakikatlerini müessir hâle ge­tirmek olduğunu vurgulamaktadır. Meselâ, Allah'a ibadet etmek her insanın vazifesidir ve şeriat tarafından farklı zamanlarda namaz, hac, kurban şekillerinde vazedilmiştir.

Ancak, değişik zamanlarda bu ibadetlerin şe­killerinde farklılık görülmesine rağmen, Din'in özü ve gerçeği daima aynıdır. Dış gö­rünüşteki farklılıklar, toplumların ihtiyaçla­rındaki değişikliklerden kaynaklanmıştır. İn­sanların, ne yönden olursa olsun kendilerine Hak ulaştığında Allah'a itaat etmeleri ve sâlih ameller işlemeleri hususunda imtihan edil­mekte olduklarını aşağıdaki ayet apaçık orta­ya koymaktadır: "...Bİz, Peygamber'e uyanı, Ökçesi üzerinde geriye dönenden ayıralım di­ye, eskiden yöneldiğin Kabe'yi kıble yaptık. Bu, Allah'ın yol gösterdiği kimselerden baş­kasına ağır gelir. Allah sizin imanınızı zayi edecek değildir. Şüphesiz Allah, insanlara şefkatli, merhametlidir." (2: 143). Bu imti­han, Allah'ın gerçek kullarını, ırk, renk, soy sopa tapanlardan kesin olarak ayıracaktır. Gerçek mü'minler münafıklardan, Hakkı gö­zetenler geleneklerini ve âdetlerini izleyenler­den ayrılacaktır. (Emin Ahsen Islâhî, Tedebbur-i Quran, c. II, sh. 306-308).

Kısaca, farklı zamanlardaki şeriatlerin değişik oluşundaki büyük hikmet şudur: Her çağın ve insanın tabiatı, huyu değişiktir. Çağların farklı olmasının insan mizacında çok büyük etki­leri vardır. Şeriatlerin ayrıntıları (füru) aynı olsaydı, insanlar büyük zorluklarla karşılaşa­caklardı.

Bu yüzden Hikmet Sahibi Yaratıcı, her çağın insanına göre, kânunlarının ayrıntılarında uy­gun değişiklikler yapmayı gerekli görmüştür. Bu husus, doktorun hastasına tedavisi için ilaç vermesi ve daha sonra hastasındaki geliş­melere göre tedavisinde gerekli değişiklikleri yapmasına benzetilebilir. İlk verilen reçete hastanın ilk durumu içindir, fakat hastanın durumu değişince İkinci bir reçete daha etkili ve uygun görülmüştür. Keza, şeriatler de de­ğişik çağlardaki insanların ihtiyaç ve istekle­rine cevap verecek şekilde gönderilmiştir. Takva, iyilik, adalet gibi ilahi yolun temel ha­kikatleri ise değişmeden aynı kalmıştır. (Müf-ti Muhammed Şâfı, Ma'arif' el-Qur'an,c. III, sh. 164).


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şeriat
« Posted on: 26 Nisan 2024, 21:15:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şeriat rüya tabiri,Şeriat mekke canlı, Şeriat kabe canlı yayın, Şeriat Üç boyutlu kuran oku Şeriat kuran ı kerim, Şeriat peygamber kıssaları,Şeriat ilitam ders soruları, Şeriatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes