๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Temmuz 2012, 22:43:55



Konu Başlığı: Şefaat Kelimesi Ve Kapsamı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Temmuz 2012, 22:43:55
ŞEFAAT KELİMESİ VE KAPSAMI

Şefaat Kelimesinin Mânâsı: Şefaat kelimesi şef kökü ve onun çoğulu olan eşfa kelimele­rinden gelmektedir ki, birinin suçundan geçil­mesi veya dileğinin yerine getirilmesi için edilen aracılıktır. Şefâatu' s-şey, birşeye bir-şey ilave etmek veya onu çiftlemek mânâsındadır (zevç). Şefâatu'l-filân, bir kimseye yardımcı olmak, onun için iltimasta bulun­mak demektir. Râgıb Isfahânî'ye göre bir­şeye onun benzerini eklemektir. O'na göre "yâ şefaat" demek, bir kimsenin başka biri ile birleşip ona yardım etmesi, onunla beraber olması, yani ona şefaatçi olmasıdır (şefi). Dolayısıyla şefaat, bir kimsenin bir başkası­na, üçüncü bir şahsa iltimas etmesi için müra­caatıdır. (Edward William Lane, Arabic-Eng-lish Lexicori). Kur'ân-ı Kerîm'de şefaat keli­mesi, Allah indinde birinin birine yardım ve iltimas etmesi anlamında kullanılmıştır.

Şefaatin kelime anlamı yukarıda izah edildiği gibi bir şeye birşey eklemek, birşeyi bir başka şeyle birleştirmek, aracılık yapmak, iltimas geçmek ve mevkiini kullanarak başkasına yardımcı olmaktır. Kur'ân-ı Kerîm'de şefaat; hakkı güçlendirmek için bir kimsenin kendi gücünü katması ve kıyamet gününde zayıf bir kimseye Allah indinde yardım etmesi anla­mında kullanılır. Kısaca şefaat, kıyamet günü Allah indinde bir kimse için iltimas etmektir. (Müftü Muhammed Şâfi, Ma'arifu'i-Qur'an, c. II, sh. 497; Mevlana Emin Ahsen Islâhî, Tedebbur-i Qur'an, c. I, sh. 165 ve c. II, sh. 121).