๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:51:36



Konu Başlığı: Seçme Süreci
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:51:36
Seçme Süreci

Kur'ân, hayatın maddî cephesinde olduğu gi­bi ruhî cephesinde de hayatta faydası olmaya­nın kökünün kesilmesi işleminin sürüp gitti­ğini belirtmektedir. Hak ile Batıl arasında bîr mücadele olduğu zaman zafer Hak ile bera­berdir. Bu durumu Kur'ân, Kaza bi'l-Hak, "hakkın gerçekleşmesi" olarak nitelendir­mektedir. "Allah'ın emri geldiği zaman hak yerine getirilir ve işte o zaman (Allah'ın ayet­lerini) boşa çıkarmağa uğraşanlar, hüsrana uğrarlar. "(40: 78).

Hak   kelimesinin   kullanıldığı   yerlerd Kur'ân sadece hakkın istikrarlı oldupn . ' hükmetme özelliğine sahip bulunduğu iddi sini ileri sürmemekte, aynı zamanda bunu tespit edilebileceği ölçüyü ortaya koymakt dır. Böylece neyin hak neyin bâtıl oldu&ı neyin ayakta kaldığı ve neyin yok olduğu ko­laylıkla ayrılabilmektedir; öyle ki Allah Hakk ve Yüce sıfatları verilmektedir. u}ste Allah sizin Rabbinizdir, Hakk olan O'dur" (20: 33). "Gerçek hükümdar olan Allah, yücedir."(20: 114).

Aynı ifade, vahyin bir sıfatı olarak da kulla­nılmaktadır: "Ve sen sana vahyolunana uy Allah hükmünü verinceye kadar sabret. O hüküm verenlerin en iyisidİr." (10: 109). "Biz o (Kur'a)nı hak olarak indirdik ve o hak ile inmiştir. Senİ de ancak bir müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik." (17: 109).

Aynı şekilde, Hakk'ın yanında başka sıfatlar kullanılsa bile anlam aynı kalmaktadır. İşte bu yüzden Kur'ân sık sık ve birçok durumda sadece Hak İfadesini kullanmayı yeterli bul­maktadır. Sebep aşikârdır. Eğer Hak devam ediyorsa veya neticede ayakta kalıyorsa, bu hayatta kalış gerçeği, onun mukavemetinin veya hak oluşunun bir delilidir.

Kur'ân-ı Kerîm, Hak ile Bâtıl arasındaki mü­cadeleden nerede bahsetse, Hakk'ın galip ge­leceğini, Bâtıl'ın ise yenileceğini vurgular. Bu Hakk'ın yerine gelişi kanunu, Kaza bi'l-Haktır. "Bilâkis Biz, hakkı, bâtılın üstüne atıp indiririz de onu paramparça eder; bir de görürsün ki, o bâtıl yok olup gitmiştir..." (21: 18). "De ki: 'Hak geldi, bâtıl yok olup gitti; bâtıl mutlaka yok olmaya mahkûmdur." (17: 81).

Hakk'ın delili, münasip bir zamanda kendini hissettirmesidir. Bu anda kimin Hakkı, kimin bâtılı takip ettiği görülür. Bu Hakk'ın hükmü veya böylece bâtılın ne olduğuna karar ver­mektedir. "De kî: 'Benimle sizin aranızda şahit olarak Allah yeter. O, göklerde ve yerde ne varsa hepsini bilir. Bâtıla İnanıp Allah'ı inkâr edenler, işte ziyana uğrayacaklar onlar."(29:52).

Başka bir yerde Kur'ân, Allah'ın şahitliğini Hakk'ın en büyük ölçüsü olarak göstermekte­dir. "Onlara de ki; 'En güvenilen şahit kim­dir?' Ve kendin cevap ver: 'Benimle sizin aranızda şahit Allah'tır..." (6: 19).