> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Savaş Stratejisi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Savaş Stratejisi  (Okunma Sayısı 982 defa)
21 Mayıs 2012, 18:29:37
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Mayıs 2012, 18:29:37 »



SAVAŞ STRATEJİSİ

1- Savaşın Temel Prensipleri

Askerî terim olarak strateji, bir ülkenin he­define ya da hedeflerine ulaşmada, o ülke­nin toparlayabildiği bütün kaynaklarının as­kerî vasıtalarla pratik kullanımı mânasına gelir. Menfaatlerin çatışması ortaya çıktığın­da barışçı vasıtalarla çözülebilir; fakat diğer taraftan eğer dostça bir çözüm imkânı orta­dan kalkarsa, yegâne muhtemel hareket tar­zı askerîdir. Buna rağmen böyle bir kararın tabiatını, zamanını ve hareket sahasını, doğ­rudan veya dolaylı olarak birçok faktör et­kileyebilir. Clauswitz'e göre, askerî strateji­yi teşkil eden beş unsur vardır:

1- Psikolojik ve manevî unsurlar.

2- Askerî gücün büyüklüğü, bileşimi ve teş­kilatı.

3- Güçlerin hareket ve pozisyonlarının bir­birlerine göre durumu, hedef ve engellerin geometrik ilişkisi, yani durumun geometri­si.

4- Bölgenin arazi yapısı.

5- İkmal ve donatım yollan. (Kari Von Claus-witz, On War).

Clauswitz, sürprizin, halk desteğinin ve ma­nevî gücün boyutlarının öneminden özel ola­rak bahsetmiştir. O, ayrıca, savaş alanında arazi yapısı yönünden daha iyi bir pozisyo­na sahip olmanın önemini de vurgulamıştır. Kritik bir hava faktörü üstün bir durumun

avantajını artırabilir ya da azaltabilir. Fakat stratejinin aslî unsurları aynı kalır.

Büyük adamların tarih boyunca anlatılan sa­vaşma şekilleri zamanla "Savaşın prensip, leri" olarak bilinmeye başladılar. Savaş stra­tejisinin bel kemiğini oluşturan aslî savaş prensipleri aşağıda Özetlenmiştir. Sun Tzu». ya göre:

1- En mükemmel olan savaşmadan düşma­nın direncini kırmaktır.

2- Komuta kabiliyetinin en yüksek şekli, düş­manın planlarını engellemektir; sonra düş­man kuvvetlerinin bağlantısını kesmek gelir.

3- Askerî taktikler suyun hareketine benzer; su tabiî yatağında yüksek yerlerden hızla aşa­ğıya doğru akar. Öyleyse savaşta hatadan ka­çınmanın yolu zayıf olanı vurmaklar. Su, üzerinde aktığı zemine göre yolunu kendi şe­killendirir; asker ise karşılaştığı düşmana bağlı olarak zaferini şekillendirir.

4- Savaşın esası çabukluktur; düşmanını ha­zırlıksız yakalama avantajını elde et, yoluna beklenmedik rotalar çiz ve korunmasız nok­talara saldır. (Art of War).

Başka bir askerî uzmana göre; "İlk prensip mümkün olduğu kadar yoğunluk kazanabil­mektir. İkincisi, makul bir sebebe dayanma­yan iptal ve değişikliklerden kaçınmak için mümkün olduğu kadar çabuk harekete geç­mektir." Bu uzman savaşın prensiplerini şu şekilde sıralar:

a- Düşmanın silahlı güçlerini ele geçirmek ve yok etmek.

b- Düşman ordusunun mütecaviz maddî un­surlarını ele geçirmek.

c- Zaman kaybetmemek, çünkü çabuk ha­reket etmekle düşmanın nice tedbir ve hazır­lığı daha tomurcukken yolunur. Zaferin en güçlü unsuru sürprizdir.

d- El eline başarının üzerine sahip olu­nan bütün enerji ile yüklenmek, devamını ge­tirmek. Takip ve kovalama zaferin meyvala-rıni toplamanın yegâne yoludur.

Diğer askeri uzmanlar aşağıdaki faktörlere dayanan bir savaş stratejisi politikası için ta­raftarlıklarım belirtmişlerdir:

1- Kuvvetlerin ekonomik kullanımı.

2- Güvenlik.

3- Hareket çabukluğu.

4- Sürpriz.

5- Taarruza yönelik hareket (offansive)

6-  Hareket kabiliyeti.

7- Elde edilen başarıyı kendi yararına kulla­nabilmek.

8- Başarısızlığı takviye etme.

9- Kumanda birliği.

10- Maneviyat,   komutanın   kabiliyeti   ve adamların niteliği (Foch, Colin, Liddal-Hart, Maurice,   Montgomery,   Burne,   Machlin; Principle of War).

Birleşik Devletler Hükümeti büyük askeri komutanların fikirlerini 'savaşın prensipleri' Şeklinde aşağıdaki gibi özetlemiştir: "Saldır­ganlık, kuvvetlerin ekonomik kullanımı, ha­reket (yani hareket kabiliyeti), komutanın birliği, sürpriz ve güvenlik" (U.S., Principles of War). İngiltere Hükümeti savaşın prensiple­rini bu sahada 1929'da, 1935'de ve 1960'da yapılan Hizmet Düzenlemelerinde şu şekil­de özetlemiştir. "Saldırıya yönelik hareket, sürpriz, kuvvetlerin ekonorru'k kullanımı, gü­venlik, hareket kabiliyeti ve maneviyat" (U.K. Principles of War, 1935-1960).

Askerî uzmanların ve askerî komutanların fikirleri üzerinde yapılan bu genel çalışma, be­lirli prensiplerin evrensel olarak düşmana karşı zafer kazanmanın ve üstünlük elde et­menin en iyi ve en etkili vasıtaları kabul edil­diğini göstermektedir. İşte bu prensipler şöy­lece sıralanabilir: Askerî maneviyat, sürpriz, saldırıya yönelik hareket etme, güvenlik, ha­reket kabiliyeti, hızlı hareket etme, kuvvet­lerin ekonomik kullanımı, komutanın birli­ği, askerî gücün teşkilatlandırılması, askerî amaçlar için bölgenin coğrafya ve arazi ya­pısının etkili kullanımı.

Şimdi bu akademik ve profesyonel fikirlerin ışığında Rasulullah'ın savaş stratejisini tartışalım.

Rasulullah'ın hiçbir düşmana karşı savaş başlatmadığı çok açıktır. O, tek Allah'a inan­dı ve akrabalarım, arkadaşlarını ve diğer in­sanları aynı inanca davet etti. Onların hiç­birine karşı hiçbir kötü kastı olmadı. Fakat onların iyiliği için çalıştı. Ve onların hepsi­nin bir Allah'a gelmelerini, selâmete erme­lerini, O'nun şeriatı altında refaha ermele­rini istedi; putlara ibadet etmeyi, kokuşmuş­luğun kötü yollarını, ahlâksızlığı ve adalet­sizliği bırakmalarını istedi. Bundan dolayı onların birçoğu Muhammed'a düşman ol­dular, dava arkadaşları ile birlikte onu ya­şadığı şehri terke ve Medine'ye sığınmaya zorladılar. Fakat bu şehirde bile Peygamber'ın barış içinde yaşamasına izin vermedi­ler. Onu yok etmek için Medine'ye seferler ve saldırılar düzenlediler.

Rasul Muhammed'ın suçu neydi? Suçu, onların iyiliği için, onları doğru ameller İş­lemeye çağırmasıydı. "De ki: 'Ey insanlar, işte size Rabbinizden gerçek geldi. Artık yo­la gelen, kendisi için gelir; sapan da kendi zararına sapar. Ben sizin üzerinizde vekil de­ğilim!' " (10: 108). Ve Nisa Suresi'nde şun­ları okuyoruz, "Ey insanlar, Rasul size, Rab­binizden gerçeği getirdi. Kendi yararınıza olarak (ona) İnanın. Eğer inkâr ederseniz, bi­lin ki göklerde ve yerde olanlar Allah'ındır. Allah bilendir, hikmet sahibidir." (4: 170).

Bu, İnsanlara samimi, candan bir çağrıydı; eğer bu davetten hoşlanmazlarsa, onu yal­nızca reddedip kendi inançları üzere yaşaya­bilirlerdi. Ve Peygamber'ı da kendi dini üzere serbest bırakabilirlerdi. Fakat onlar, onu ve dinini yok etmek için saldırgan yol­lara başvurdular. Bu sebeple Rasulullah dinini bu insanlara karşı müdafaa etmek mecburiyetinde kaldı.

Görülüyor ki, onun savaş stratejisinin esas hedefi kendi dinini müdafaa etmek, onun doğruluğuna ikna olanların bu dini özgürce kabul edebilmeleri için engelleri ortadan kal­dırmak ve hiçbir korku ve zorlama olmak­sızın onun gereklerini yerine getirmek idi. Rasulullah'ın hedefi düşmanlarıyla savaş­mak ve onları öldürmek değil, fakat onla­rın kendine ve inançlarına göre yaşamak is­teyen diğer insanlara yaptıkları zorbalıkla­rın önüne geçmek idi. Bu suretle onun tüm savaş stratejisi, askerî operasyonlara başvur­mayı ve can kaybım asgariye indirerek İlâhî Dava'sına erişmek üzere tasarlanmış ve plan­lanmıştı. Peygamber delil göstermeyle, akıl yürütmeyle ve cazibelerini kazanmak yollarıyla Kureyşlilerin, yahudilerin ve diğer en güzel duygularına seslenmek için elinden geleni yaptı. Onları, her birinin kabul ede­bileceği bazı konularda barış için kendisiyle anlaşmaya çağırdı, çünkü savaşmak için hiçbir sebep yoktu. Onlardan herkesin iyiliği için yalnızca kendi inandığı Tanrı'ya ve on­ların da inandığı Tanrı'ya tapınmalarını ve itaat etmelerini istiyordu. "De ki: 'Ben de sizin gibi bir insanım; Tanrınızın bir Tanrı ol­duğu bana vahyolunur. Kim Rabbine kavuş­mayı arzu ediyorsa iyi iş yapsın ve Rabbine (yaptığı) ibadete hiç kimseyi ortak etmesin'' (18: 110)

Rasulullah'ın sulh çabalarının tümü ba­şarısızlığa uğrayınca ve düşmanları ona karşı askerî operasyonlara başlayınca, mevcut bü­tün insan ve materyal kaynaklarını toparla­dı ve hedefine varmak üzere savaş stratejisi­ni uygulamaya koyuldu. Hedefi şuydu: Her İki taraftan da en az car kaybıyla düşmanın askerî direncini kırmak. Onun savaş strate­jisi, düşmanın insan ve materyal kuvveti, on­ların strateji ve planı, coğrafî faktörler, sa­vaşın büyük kısmının üzerinde cereyan etme­si muhtemel çevre arazinin yapısı ve bütün bunlardan da öte düşmanın maneviyatı üze­rinde yaptığı gerçekçi değerlendirmelere da­yanıyordu.

Rasulullah askerî planlamaları yaparken coğrafî stratejiyi eksiksiz kullanmış ve aske­rî operasyonlarında, düşmanın gücünü, ha­reket kabiliyetini ve maneviyatını da gözö-nünde bulundurarak coğrafî stratejiyi dina­mik bir şekilde uygulamıştır. Özellikle Me­dine ve komşu bölgelerininki gibi dağlık bir arazi yapısı üzerinde çevre faktörlerinin öne­minin İyice bilincindeydi. Bu yüzden, bu fi­zikî ve coğrafî faktörlerin güvenlik ve askerî operasyonların etkinliğiyle olan bağlantısı­nı çok dikkatli bir şekilde değerlendirmiştir.

Rasul aynı zamanda sürpriz ataklardan ve bu atakların rakip ordunun askerî gücü­ne ve savaşçıların psikolojisi üzerine menfî tesirinden de habersiz değildi. Bu konu as­kerî gücün hareket kabiliyetinin ve süratinin olduğu kadar, gizliliğin Önemini de artırmış­tır. Bu yüzden düşmanın planlan ve hareket­leri hakkında sürekli ve düzenli istihbarat kaynaklarını teşkil etmek gerekiyordu. Peygamber düşmanlarının hareket ve plan­lan hakkında gerekli istihbaratı elde etmek için çok etraflı bir sistem teşkil etti. İhtiya­cına göre çevre bölgelere ve düşman arazisi­ne keşif birlikleri çıkardı, düşman a...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Savaş Stratejisi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 10:13:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Savaş Stratejisi rüya tabiri,Savaş Stratejisi mekke canlı, Savaş Stratejisi kabe canlı yayın, Savaş Stratejisi Üç boyutlu kuran oku Savaş Stratejisi kuran ı kerim, Savaş Stratejisi peygamber kıssaları,Savaş Stratejisi ilitam ders soruları, Savaş Stratejisiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes