๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 29 Mayıs 2012, 17:56:30



Konu Başlığı: Savaş Siyaseti
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 29 Mayıs 2012, 17:56:30
SAVAŞ SİYASETİ

Allah Rasulü Muhammed insanlar için gerçek bir velinimet idi. Onların ıstırap ve meşakkatlerini azaltmak için gönderildi, sa­vaşmak için gelmedi, fakat savaşa zorlandı. Bu konudaki tutumunu kendine tabî olan­lara öğüt verirken şu kelimelerle kesin bir şe­kilde ifade etmiştir. "Ey insanlar! Düşman­la karşılaşmayı temenni etmeyiniz, Allah'tan afiyet ve selâmet dileyiniz. Karşılaştığınız za­man da sabredin. Ve biliniz ki Cennet kılıç­ların gölgesi altındadır" (Riyazu's-Salihîn). Bu hadis kesinlikle ortaya koymaktadır ki, İslâm'da barış esastır; savaş istisnadır (has­talık gibi) ve düşmanlarının hareketleriyle zo­runlu kılınır. Fakat o geldiğinde müminler onu cesaret ve kararlılıkla karşılarlar, kan­larının son damlasına kadar savaşırlar. Bu prensip Peygamber tarafından başka bir vesileyle: "Ben rahmet peygamberiyim" ve "hem güler, hem de savaşırım" sözleriyle açıklanmıştır. Bir başka rivayette: "Düşman­la karşılaşmak için istekli olmayın; belki de onlarla imtihan olunursunuz, fakat şunu söyleyin 'Ey Allah'ım! Bizlere yardım et ve onların kuvvetini bizden uzak tut.' " (Dr. Muhammed Hamidullah, 'The Müslim Con-duet of State, Lahor, 1977, sh: 159). Bu ha­disler İslâm'ın savaşa yaklaşımındaki dengeli görüşünü ortaya kor. Herhangi birine, hatta açık düşmanlarına karşı savaş benzeri akti-viteleri başlatmaz, ancak düşmanın faaliyet­leriyle başlatıldığında da savaşı yürütmekte bir zaaf göstermez. Sırtlarını dönüp savaş­tan kaçınan kişiler için ağır cezaları (8: 16). ve Allah'ın yolunda cihat ederken öldürülen­ler için ise Cennet'te mutlu-saadet dolu bir hayatı bildirir (3: 169, 2: 154, ve 4: 74).

Pratik uygulamaları ile Peygamber tara­fından ortaya konan ikinci eşsiz prensip düş­mana merhametli ve insancıl muameledir. Savaşın kötülük ve dehşetini azaltmak ve onu daha insancıl kılmak için bütün gayretini gösterdi. Savaş gerçeğine medenî ve insancıl kavramlarını kazandırması Muhammed'in insanlık uygarlığına yaptığı en büyük katkılardan biridir. O, kadim ulusların ka­ba, barbar âdet ve alışkanlıklarını temizledi ve bunların yerine âdil, iyiliğe yönlendirici ve insancıl evrensel kuralları yerleştirdi. Ger­çekten o, savaşla İlgili uluslararası kuralları kodife etti ve savaşa modern uluslararası yak­laşım için gerekli temelleri ortaya koydu.