๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:19:21



Konu Başlığı: Sahabenin Rasûlullaha Şahit Olmaları
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:19:21
Sahabenin, Rasûlullah'in Tasarruflarına Şahit Olmaları

İnsanlar gelerek Rasûlullah'e çeşitli konu­larda sorular sorarlar, o da onlara fetva verir­di; kendisine çeşitli davalar arzedilir, onları hükme bağlardı. İnsanları iyi işler yaparken görür, bu yüzden onları över ve takdirlerini bildirir; kötü şeyler yaptıklarını gördüğünde de, tepki gösterir ve yaptıklarının iyi olmadı­ğını belirtirdi. Bütün bu verdiği fetvalar, so­nuca bağladığı davalar, yapılan kötü şeylere karşı gösterdiği tepkiler hep insanların hazır bulunduğu meclislerde cereyan etmişti. İşte bunun içindir ki, Hz. Ebu Bekir ve Ömer gibi Sahabiler, hakkında bilgi sahibi olmadıkları bir mesele ile karşılaştıklarında, konuyla ilgili Rasûlullah'in bir hadisi olup olmadığını sorarlardı.

Hz. Ebu Bekir bir defasında, miras konusun­da ninenin durumu ile ilgili olarak: "Rasûlullah'ın onun hakkında bir şey buyur­duğunu duymadım" demiş ve insanlara sor­muştu. Öğle namazını kıldıktan sonra: "Nine hakkında Rasûlullah'tan bir şey işiteniniz var mı?" diye sordu. Mugire b. Şu'be, "ben va­rım" dedi. Ona "Ne buyurdu?" diye sordu. Mugire, "Ona altıda bir verdi" deyince, "Bu­nu başka bilen var mı?" diye sordu. İçlerin­den Muhammed b. Mesleme ou tasdik edince, Ebu Bekir, nineye altıda bir hisse verilmesini kararlaştırdı.

Bu hususta pek çok örnek vardır: Hz. Ömer'in, düşürülen ceninin diyeti (gurre) hakkında insanlara sorması ve sonunda Muği-re'nin verdiği haber doğrultusunda hükmet­mesi, veba hakkında onlara danışması ve so­nunda Abdurrahman b. Avf in bildirdiği hadis doğrultusunda hareket etmesi, mecusilerin statüsünün belirlenmesi konusunda yine onun bildirdiği hadisle amel etmesi, Abdullah b. Mes'ud'un, kendi reyi ile verdiği bir hükme, Ma'kıl b. Yesar'ın bildirdiği bir hadisin uy­gun düşmesi üzerine sevinmesi, Ebu Mu­sa'nın, Ömer'in kapısını üç kere çalması ve cevap alamayınca dönmesi, niçin böyle dav­randığını soran Ömer'e, konuyla ilgili hadis olduğunu söylemesi ve bunun üzerine Ömer'in bahsettiği hadise şahit bulmasını is­temesi ve Ebu Said'in Ebu Musa lehine şahit­lik etmesi gibi örnekler herkesçe bilinmekte, gerek Sahiheyn ve gerekse Sünen kitapların­da mevcut bulunmaktadır.