> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları  (Okunma Sayısı 640 defa)
13 Ağustos 2012, 15:36:58
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 13 Ağustos 2012, 15:36:58 »



Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıklarının Sebepleri

1- Herhangi bir sahâbî, Rasûlullah'dan bir mesele hakkında bir hüküm ya da fetva işit­miş, diğeri ise onu işitmemiş olur. Sonunda o konuda (biri hadisle hükmederken diğeri) kendi reyi ile içtihad eder. Bu durumda şu so­nuçlar ortaya çıkabilir:

a- İçtihad eden sahâbînin görüşü, hadise uygun düşebilir. Buna Nesei ve daha başkaları­nın rivayet ettiği şu olay örnek gösterilebilir: İbni Mes'ud'a, kocası ölen ve mehri belirlen­meyen bir kadının durumunu sorarlar. İbni Mes'ud, "Ben bu konuda Rasûlullah'in bir hükümde bulunduğunu görmedim." der. Bir ay boyunca ona gidip gelirler ve bir cevap vermesi için ısrar ederler. Sonunda reyi ile içtihad eder ve kadına ne az, ne çok emsal me-hir gerekeceğine, iddet bekleyeceğine ve mi­rasçı olacağına hükmeder. Ma'kıl b. Yesâr kalkar ve Rasûlullah'ın kendilerinden bir kadın hakkında aynı şekilde hükmettiğine şahitlik eder. İbni Mes'ud buna öylesine çok sevinir kî, müslüman olduktan sonra hiç bir şeye bu kadar sevinmemiştir.

b- Aralarında tartışma olur, bunun sonunda zann-ı gâlîp doğuracak şekilde bir hadisin varlığı ortaya çıkar ve sahâbî içtihadından vazgeçerek, hadisin gereğine döner. Hadis imamlarının rivayet ettikleri şu olay buna ör­nek teşkil eder: Ebu Hureyre, önceleri cünüp olarak sabahlayan kimsenin orucunun sahih olmayacağı görüşünde idi. Sonunda Rasûlullah'in hanımlarından biri, ona bu görüşün aksini haber verince kendi görüşün­den vazgeçti.

c- Hadis sahâbîye ulaşır; ancak onu zann-ı galip doğuracak şekilde görmez. Buna örnek olarak da şunu gösterebiliriz: Fâtima binti Kays, Hz. Ömer'in yanında şahitlik ederek, kendisinin üç talâk ile boşandığını, Rasûlullah'in kendisine ne nafaka ne de oturacak ev verdiğini söyler. Hz. Ömer onun şahitliğini reddederek, "Doğru mu, yalan mı söylediğini bilmediğimiz bir kadının sözüne bakarak ALLAH'ın kitabını terkedemem. Ona nafaka ve ev verilir." demiştir. Hz. Aişe de Fâtıma'ya -"ne nafaka ne de oturacak ev ver­di" sözünü kastederek", "ALLAH'tan korkmaz mısın?" demiştir.

Bir başka misal: Buharı ve. Müslim'de yer al­dığına göre, Hz. Ömer'e göre, cünüp olup da su bulamayan kişi İçin teyemmüm yeterli de­ğildi. Onu Ammâr, bir rivayette bulunarak,

kendisinin Rasûlullah ile birlikte bir sefer­de bulunduğunu, bu sırada kendisinin cünüp olduğunu ve su bulamadığım, bunun üzerine toprağa iyice belendiğini ve gelip durumu Rasûlullah'a bildirdiğini, Rasûlullah'ın: "Sana sadece şöyle yapman yeterliydi." de­yip, ellerini yere vurduğunu ve onlarla yüzü­nü ve ellerini meshettiğini söyledi. Ömer bu­nu kabul etmedi ve onu gördüğü gizli bir il­letten dolayı hüccet olabilecek özellikte bul­madı. Sonra ikinci tabakada hadis daha başka yollarla şöhret kazandı ve sıhhati zedeleyici görülen gizli illet ortadan kalktı. Bunun sonu­cunda da âlimler, hadisi hüccet olarak kullan­dılar.

d- Hadisin sahâbîye hiç ulaşmaması. Buna, Müslim'in rivayet ettiği şu hâdise misal teşkil etmektedir. İbni Ömer, kadınlara yıkanırken saç Örgülerini çözmelerini emrederdi. Hz. Ai­şe, bunu işitince şöyle dedi: "Doğrusu hayret şu İbn Ömer'e! Başlarını tıraş etmelerini em-retmiyormuş bari! Ben Rasûlullah ile bir kap­tan (su alarak) yıkanırdım; başıma üç defa su dökmeden öte başka bir şey yapmazdım."

Başka bir misal de şudur: Zührî'nin anlattığı­na göre, Hİnd, Rasûlullah'in özür kanı gö­ren kadın hakkındaki ruhsatını duymamış, bu yüzden namaz kılamadığı için ağlarmış.

2- İhtilâf sebeplerinden biri de şudur: Ashab, Rasûlullah'ı bir iş yaparken görürler, bazıları onu ibadet diye yorumlarken, diğer bir kısmı mübahlığa hamleder. Kütübü Sitte-'de yer aldığı üzere Rasûlullah, hacıların Minâ'dan ayrılmaları sırasında Ebtah'da (Mu-hassab) bir süre durmuştu. Ebu Hureyre ve İbni Ömer, bu duruşun bir tür ibadet şekli ol­duğu görüşüne kapılarak, orada durmayı haccın sünnetlerinden saydılar. Hz. Aişe ve İbni Abbas ise bunun kasıtlı olmadığını, Rasûlullah'in orada tesadüfen durduğunu kabul ettiler; dolayısıyla orada durmayı haccın sünnetlerinden saymadılar.

Başka bir misal: Çoğunluk ulemânın görüşü­ne göre hacda tavaf sırasında remel yapmak sünnettir. İbni Abbas'a göre ise, Rasûlullah bunu, müşriklerin, "Yesrib humması, müslü-manları çökertmiş." sözleri üzerine ibadet kastı olmaksızın yapmıştır, sünnet değildir.

3- Yanlış anlama (vehim) ihtilâfı. Buna mi­sal olarak şunu verebiliriz. Rasûlullah hac­cetmiş, insanlar da onu görmüşlerdi. Bazıları onun temetu' haca, bazıları kıran haca, ba­zıları da ifrâd haccı yaptığını sandılar ve böylece aralarında ihtilâf meydana geldi.

Başka bir misal: Ebu Davud'un rivayetinde Saîd b. Cübeyr şöyle anlatır: Ben, Abdullah b. Abbas'a, "Ey Ebu'I-Abbâs! Rasûlullah 'ûı ihramı (hacca niyeti) hakkındaki ashabın ihti­lafından dolayı hayrete düştüm." dedim. O, "Ben, bu konuyu herkesten iyi bilenim" dedi ve şöyle anlattı: Rasûlullah sadece tek bir hac yapmıştı. İhtilâfa işte bundan düşmüşler­dir. Şöyle ki: Rasûlullah hac için yola çık­tı. Zülhuleyfe mescidinde iki rekat namaz kı­lıp hemen orada ihrama girdi ve hac için tel-biye getirdi. Bunu orada bulunanlar işitip bel1 lediler. Sonra Rasûlullah devesine bindi, devesi ayağa kalkınca, telbiye getirdi; bir kı­sım kimseler de bu telbiyeye yetişebildiler. Çünkü halk, şuradan buradan gruplar hâlinde geliyordu. Rasûlullah devesini kaldırınca tebiyede bulunduğunu işitip: 'Rasûlullah sadece devesini kaldırınca telbiyede bulun­du.1 dediler. Sonra Rasûlullah yoluna de­vam etti. Beydâ tepesinin zirvesine çıkınca yine telbiyede bulundu. Bazı kimseler de Rasûlullah'a orada yetiştiler ve: 'Rasûlullah sırf Beydâ tepesine çıkınca telbi­yede bulundu' dediler. ALLAH'a yemin ederim ki, Rasûlullah (Zülhuleyfe'de) namaz kıldı­ğı yerde hacca niyet etti. Hem devesine binin­ce, hem de Beydâ tepesine çıkınca telbiyede bulundu."

4- Unutma ve yanılmadan kaynaklanan ihtilâflar: Rivayete göre İbni Ömer, Rasûlullah'in Receb ayında bir umre yap­mış olduğunu söylemişti. Hz. Aişe, bunu işitti ve onun yanılmış olduğunu söyledi.

5- Tanı anlamamaktan (zabt hatasından) kaynaklanan ihtilâflar: Rivayet olunduğuna göre İbni Ömer, Rasûlullah'in "Üzerine ai­lesi ağladığı için ölü azap görür." buyurduğu­nu söylerdi   Hz. Aişe, bunu duyunca, onun hadisi yanlış zabdettiğini söyledikten sonra işin doğrusunu şöyle izah etti: Rasûlullah geçerken, Ölen yahudi bir kadının ailesinin ağlamakta olduğunu gördü. Bunun üzerine: "Onlar, ona ağlıyorlar; o ise kabrinde azap görüyor." buyurdu. İbni Ömer, hadisi tam zabtedemediğinden, ağlamayı, azabın sebebi anlamış, hükmü de her ölü hakkında genel sanmıştı.

6- Hükmün illetini anlamadan kaynakla­nan ihtilâflar: Buna, cenaze için ayağa kalk­ma meselesini örnek verebiliriz. Bazı sahâbî âlimler, cenaze için ayağa kalkmanın illetinin meleklere saygı olduğunu, dolayısıyla mümin-kâfir her ölüyü kapsayacağım söylemiş­lerdir. Diğer bir kısım ise, ölümün dehşetin­den dolayı ayağa kalkılır, bu itibarla mümin olsun kâfir olsun her cenaze için kalkılır, de­mişlerdir. Diğer bir kısım ise,"Birgün Rasûlullah'in yanından bir yahudi cenazesi geçmişti. Rasûlulİah, cenazenin, başından yüksek bir seviyeden geçmesini istemediğin­den ayağa kalkmıştır." şeklinde bir izah geti­rerek, ayağa kalkma işinin sadece kâfir cena­zesine mahsus olduğunu söylemişlerdir.

7- Farklı hadislerin arasını bulma konu­sunda ortaya çıkan ihtilâflar: Bir misal: Rasûlullah Hayber gününde mut'a nikâhına izin vermiş, sonra Huneyn savaşı sı­rasında bu konudaki izini yenilemiş, daha sonra da yasaklamıştı. İbni Abbâs: "İzin, zarurete binaen verilmişti; yasak da zaruretin sona ermesindendir. Dolayısıyla hüküm eski hâli üzere bakîdir." demiştir. Çoğunluk sahabe âlimleri ise, iznin ibâha için olduğu­nu, yasağın ise ibâha hükmünü neshettiğini söylemişlerdir. Başka bir misal: Rasûlullah, hacet sırasında kıbleye yönelinmesini ya­saklamıştı. Bir kısım sahâbî, bu hükmün ge­nel olduğu ve mensûh olmadığı görüşünü kabul etmişlerdir. Câbir, Rasûlullah'ı, vefa­tından bir yıl önce kıbleye yönelmiş halde su dökerken görmüş ve bunun daha önceki ya­sak hükmünü neshettiği görüşüne varmıştır. İbni Ömer ise, önünü Şam'a, arkasını kıble ta­rafına dönük olarak hacette bulunduğunu gör­düğünü söyleyerek, çoğunluk sahabenin gö­rüşünü reddetmiştir. Bir kısım sahâbî de bir iki rivayet arasını telif etmiştir. Bu mânada Şa'bî ve daha başkaları, yasağın açık araziye mahsus olduğunu, kapalı mekânlarda ise, önü veya arkayı dönmenin bir sakıncası olmadığı­nı söylemiştir. Bir başka grup ise, sözlü yasak hükmünün genel (âmm) olduğunu, fiilin ise, bizzat Rasûlullah'ın kendisine mahsus ol­ma ihtimalinin bulunduğunu söylemiş, dola­yısıyla bu fiilin, yasak hükmünü nesh ya da tahsis edemeyeceği görüşünü benimsemişler­dir.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları
« Posted on: 23 Nisan 2024, 14:08:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları rüya tabiri,Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları mekke canlı, Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları kabe canlı yayın, Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları Üç boyutlu kuran oku Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları kuran ı kerim, Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları peygamber kıssaları,Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıkları ilitam ders soruları, Sahabe Arasındaki Görüş Farklılıklarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes