> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler  (Okunma Sayısı 585 defa)
17 Haziran 2012, 20:02:58
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 17 Haziran 2012, 20:02:58 »



1- Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler

"Ribanın yasaklanması İslam Hukuk sistemin­de oldukça önemli bîr yer işgal eder. Sözleş­me hükümlerinin önemli bir kısmımın yapısı riba ve meysir (kumar)in yasaklanmasını güç­lendirmek için karşılıklı alışverişte "gayret" faktörünün varlığına dikkati çeker. Borçta ri­ba, yalnızca bir kimsenin borç verilen mikta­rın üstünde bir miktar ödemesi için ısrar etme­sinde değil, fakat herhangi bir menfaat sağla­maya çalışması ile dahi mevcuttur. Bu yüzden suflece (değişim) bile hoş karşılanmamakta (Hanefilerde olduğu gibi) ve hatta (Safîlerde olduğu gibi) yasaklanmaktadır. Zira alacaklı olarak vasıflanan satıcı, nakliye masrafların­dan kaçınarak bir menfaat sağlamış olmakta­dır. (Shorter Encyclopaedia of islam, sh. 472).

Riba hakkındaki bu uzun tartışma, riba unsu­ruyla beraber ticaret muamelelerinin geçerlili­ğini tanımlamak ve dolayısıyla taraflara hiçbir haksızlığın yapılmadığını göstermek için ne ka­dar çok çaba sarfedilmiş olduğunu açıkça gös­teriyor. Bütün bu pazarlıklar para meselesini veya elden-ele yahut kredi ile mübadele işle­mini ihtiva etse dahi; içinde, ancak asıl bunun veya malın üzerinde fazlalık olma ihtimali olanlar, faiz olarak isimlendirileceğinden do­layı bir İslam toplumunda müsaade edilemez.

"Kişiler Kur'an-ı Kerim'in (riba ile ilgili) ayetlerinin arzulanan tefsirine müsamaha göstermeselerdi; bizim için Kur'an'in şiddetle yasak­ladığı artık fazlalığı, faiz ve tefeciliği düşün­mek gereksiz olurdu. Fakat, ne yazıkki kişiler çoğu zaman ayetlerin tefsirinde geçici arzula­rının rol oynamasına müsaade ederler. Sanayi devriminin meydana gelmesinden beri sînaî ve ticari alanda sermaye önemli bir rol üstlen­diği andan itibaren bu özellikle hep böyledir. 19. y.y-'da basiret ve feraset sahibi müslüman-lar bir yandan bankacılık yapısının yardımıyla batının ticari ve sınaî alanda uzun adımlarına, diğer yandan, müslümanlan safha safha refa­hın en alt katmanlanna çeken müslümanlann uyuşukluk ve cahilliklerine şahit oldular. Bu arada ticaret ve sanayiin, mekanizmada zaruri araç olduğunu gördüler. Müslümanlar, ticaret ve sanayi olmaksızın gelişemezdi. Ticaret ve sanayi bankasız gelişemezdi. Bu yüzden müs-lümanlar bankanın temeli olan faizden daha fazla sakınmak zorundaydılar. Fakat faizi ya­saklayan Kur'an ne diyordu? Kur'an'a yönel­diklerini iddia eden bazı meşhur kimselerin tartışmaları da bu doğrultudaydı. Onlar bu yüzden "Riba" kelimesinin (kelimenin sosyal ve ekonomik öneminin tamamen farkına var­maksızın) faizden ayırmak yolunu tutarak onu tefecilik (aşırı faiz) olarak tercüme etmişler­dir. Onların dediğine göre tefecilik; paranın tüketim amaçlarına göre geliştiğinden, borç para vermenin İlkel şekli ile ilgilidir.

"Fakat bu iddialan yalanlayan hâdiseler orta­dadır. Peygamber zamanında dahi Medine yahudileri parayı çoğaltmaya yönelik olarak yalnızca tüketim amaçlan için kullanmazlar, ticaret için de kullanırlardı. Aynen modem bankalarda üretim amaçlarının yanısıra, tüke­tim amaçlarına yönelik parayı arttırmak için değerlendirirler. Gerçekte Medine yahudileriyle Modern Bankaların borç vermeleri ara­sındaki temel fark bir derece farkıdır, geliş­medir, değişik bir tür değildir. Çok önemli olan şey ise Peygamber'in zamanında dahi ticaret ile bankacılık ilişkisinin araplar tarafın­dan biliniyor olmasıdır."

"Kur'an ayetlerinde, tefecilik ve faiz arasında iddia edilen farkı kapsamakla beraber faizi haklı çıkaracak hiçbir şey yoktur. Daima be­lirtildiği gİbi,asil kelime fazlalık veya ek anlamına gelen "riba"dır ve bundan dolayı tefeci­lik ve faizin her ikisini de kapsar." "Kendi gö­rüşlerini değiştirmeyi hazmedemeyen, fakat Kur'an-ı Kerim ayetlerinin manasını, kendi geçici arzularına uydurabilmek için, değişti­ren insanlar vardır. Böyle yapmakla onlar çağdaş bakış açılarına uygun "riba" tanımını kabul etmiş olurlar. Böyle bir kişinin dediğine göre; "kabul ettiğim tanım şöyle olmalı; hak­sız kazanç, yasal ticaret yoluyla olmayıp altın ve gümüşün tuz, hurma, arpa, buğday gibi önemli gıda maddelerinin ödünç verilmesin­den elde edilir. (Peygamber'in bizzat bah­settiği listeye göre). Benim tanımım modem banka ve fınansın oluşturduğu iktisadi kredi hariç diğer vurgunculukların her türlüsünü kapsar." "Şaşırtıcı olan hiçbir özeleştiri yap­maksızın, bu gibi çoğu fakat onlara İslam adı­na herhangi ufacık bir şey söylendiğinde eleş­tirirler. Bu eleştiri, tartışarak gerçeği bulma isteklerine dayanmaz, onlar sadece meseleyi alaya ve hafife olmak için eleştiri konusu ya­parlar." (Şeyh Mahmud Ahmed, Economics of islam, sh. 20-24).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2012, 20:03:31 Gönderen: Saniyenur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler
« Posted on: 20 Nisan 2024, 01:34:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler rüya tabiri,Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler mekke canlı, Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler kabe canlı yayın, Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler Üç boyutlu kuran oku Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler kuran ı kerim, Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler peygamber kıssaları,Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşünceler ilitam ders soruları, Riba Üzerine Tamamlayıcı Düşüncelerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes