๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Haziran 2012, 07:18:11



Konu Başlığı: Peygamberler de İnsandı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Haziran 2012, 07:18:11
2- Peygamberler De İnsandı

Hz. Muhammed Allah'ın Rasulü (Peygamberi-Elçisi)ydü. İnsanlığa rehber ola­rak gönderilmişti. Ondan önce gönderilen bütün peygamberler de insandılar. Diğer in­sanlar gibi tabiî bir insan hayatı yaşamışlar­dır. Evlenmişlerdi, çocuk sahibi olmuşlar, acı ve ızdırap çekmişler, Allah aşkına güçlükle­re göğüs germişlerdir. Muhammed da müstesna değildi. O da diğer peygamberler gibi bir İnsandı. Sadece Allah aşkı için, İs­lâm için acı, ızdırap zulüm ve güçlüklere gö­ğüs germiştir.

Allah'ın Rasulü Muhammed, Allah tara­fından insanlara rehber olması için gönde­rilmiştir. Kâfirlerin (inkarcıların) önderleri insanlara şöyle demişlerdi: "Bu da sizin gi­bi bir insandan başka bir şey değildir. Siz­den üstün olmak istiyor. Şayet Allah (elçi göndermek) dileseydi, melekleri indirirdi. Biz ilk atalarımızdan (beri) böyle bir şey işitme-dik." (23: 24)

Nuh Peygamber'in halkı da aynı şeyleri söy­lemişti: "Kavminden, kendilerine dünya ha­yatında bol nimet verdiğimiz o inkâr eden ve ahirete kavuşmayı yalanlayan eşraf takımı (ileri gelenler) dedi ki: 'Bu da sizin gibi bir insandan başka bir şey değildir. Sizin yedi­ğinizden yiyor, içtiğinizden içiyor. Eğer sizin gibi bir insana itaat ederseniz, o takdirde siz, mutlaka ziyana uğrayanlardan olacaksınız.' " (23: 33-34)

Musa ve kardeşi Harun peygamberler de benzer bir durumla karşılaşmıştı: "Kav­mi bize köle iken, bizim gibi şu iki adama mı inanacağız." (23: 47)

Aynı muhalefet, Mekkeli kâfirler tarafından Allah'ın Rasulü Muhammed'a karşı da yapılmıştı. "Dediler ki: 'Bu Peygamber'e ne oluyor ki yemek yiyor, çarşılarda geziyor? Ona kendisiyle beraber uyarıcı olarak bir me­lek indirilmeli değil mi?', 'Yahut kendisine bir hazine verilseydi veya besleneceği bir bah­çe olsaydı ya!' " (25: 7-8). İsraSuresi'ndeşu ifadeyi görüyoruz: "İnsanlara doğruluk reh­beri geldiği zaman, inanmalarına engel olan, sadece: 'Allah, bir insanı mı elçi gönderdi?' demeleridir." (17: 94)

Kâfirlerin bu düşüncelerini Kur'an-ı Kerim vurgulayarak reddetmektedir. Onlara açıkça, insanlara yalnız bir insanın önderlik yapa­bileceğini belirtmektedir: "Dekk.'Eğer yer­yüzünde yerleşip dolaşanlar, melek olsalar­dı, biz de onlara gökten peygamber olarak bir melek gönderirdik.' " (17: 95)

Kur'an-ı Kerim'de, Allah'ın elçilerinin de diğer insanlar gibi olduğu, aynı şekilde yiyip, içtiğini ve tabiî bir hayat yaşadığı anlatılmak­tadır: "(Ey Muhammedi) Senden önce yal­nız kendilerine vahyedilen erkeklerden baş­kasını peygamber göndermedik. Eğer bilmi­yorsanız zikir ehline (eski Kitap sahiplerine) sorun. Biz onları yemek yemeyen cesetler yapmadık. (Onlar) ölümsüz de değildi." (21: 7-8) Furkan Suresi'nde de şöyle buyurulmak-tadır: "(Ey Muhammed!) Senden önce gön­derdiğimiz bütün peygamberler de şüphesiz, yemek yerler, sokaklarda gezerlerdi. (Ey in­sanlar!) Sabreder misiniz diye sizi birbirinizle sınarız. Rabbin her şeyi görür." (25: 20)

Ra'd Suresi'nde şunları okuyoruz: "Andol-sun ki senden önce nice elçiler (rasuller) gön­dermiştik, onlara da eşler ve çocuklar ver­dik. Allah'ın izni olmadan hiçbir peygamber (rasul) bir ayet getiremez. Her şeyin vakti ve süresi yazılıdır." (13: 38)

Aynı şekilde, son Peygamber da gayet açık sözlerle diğer insanlar gibi olup, Allah tara­fından insanlığa önder olarak seçildiğini açıklamıştır. "De ki: 'Ben de sizler gibi bir insanım, ancak bana Rabbinizin tek bir Tanrı olduğu vahyolunuyor..." (18: 110).