> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi  (Okunma Sayısı 630 defa)
10 Haziran 2012, 11:33:35
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 10 Haziran 2012, 11:33:35 »



3- Peygamber'e Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi
Anlamı

Kur'an-ı Kerim bütün müslümanları, Allah1 m Dini'ni insanlığa yaymak için büyük ça­ba sarfeden ve ALLAH yolunda onlara önder­lik eden, Peygamber'ı övmeye, ona dua etmeye ve esenlik dilemeye çağırmaktadır. "ALLAH ve melekleri peygamberine salât et­mekte (övmekte)dir. Ey inananlar, siz de ona salât ve selâm getirin." (33: 56). Selâm ve sa-lâtın manasım müslümanların idrak etmesi

"Şüphesiz ALLAH ve melekleri peygambere salât etmektedir. Ey inananlar, siz de ona salât edin, içtenlikle selâm edin."

Kur'an-ı Kerîm, Ahzâb Suresi (33): 56. âyet.

ALLAH tarafından salât, rahmet ve kulunun sânını yüceltmek anlamına gelir. Meleklerin salât) da burada yine peygamberin şanını yüceltmek demektir. Ayrıca meleklerin mü'minlere salât etmesi, onlar için bağış dilemeleridir. Mü'minlerin salâti ise dua anlamındadır. Yüce ALLAH, bütün mü'minlere, peygamberine salât ve selam getirmelerini emretmektedir. Yani onun için rahmet ve esenlik dilemelerini, böylece ona saygı göstermelerini istemektedir. Ömürde bir kere olsun. Hz. Peygamber'a salât ve selam getirmek farzdır. Bir rivayete göre onun adı her anıldığında salât ve selam getirmek vâcibdir. "ALLAHümme sallı ala Muhammedin" demek salât, "esselâmu aleyke eyyühe'n-nebiyyü" demek selamdır. Rasulullah'dan rivayet edilen birçok salâvât-ı şerife vardır. Bunları okumak, mümkün olduğu kadar çok salât ve selam getirmek, bize karşı peygamberin sevgisini çeker ve onun, bize şefaat etmesine sebep, kendimiz için de rahmet olur. (Prof, Dr. Süleyman Ateş, Kur'an-ı Kerim ve* Yüce Meali, sh. 425):

çok önemlidir. Ancak böylece, daha önceki ümmetlerin peygamberlerini överken düştük­leri tuzaklardan ve dolayısıyla doğru yoldan sapmalarından korunabilirler. Bu ayette ge­çen kelimeler sallû ve teslimâ'dır. Sallu sa­lât, ALLAH'a peygamber için dua etmek de­mektir. Teslimâ (selâm) da peygambere, ba­rış ve emniyet, esenlik dilemektir. Salât, ay­nı zamanda, selâm ve selâmet anlamı taşı­makta ve ALLAH'a, peygamberine rahmet, esenlik ve selâmet vermesi için dua etmek­tir. Bu iki kelime; dua, barış, selâm, övgü ve esenlik anlamlarını taşır. ALLAH ve melekle­ri, bunları Peygamber'a göndermekte ve müslümanlardan da aynı şeyi istemektedir.

ALLAH tarafından salât; rahmet ve kulunun şanını yüceltmek anlamına gelir. Meleklerin salâtı da yine peygamberin sânını yüceltmek demektir. Mü'minlerin salâtı ise dua anla­mındadır.

Önemi

 
Şimdi de salât ve selâmın önemini ele ala­lım. (Ebû'l Âlâ Mevdûdi, Tefhimül Kur'an, İng. Cilt IV, sf. 122-128). Bu kelimeler Al­lah ile ilgili olarak kullanıldığında, ALLAH'ın peygamberine karşı çok merhametli olduğu ve onu övmesi anlamına gelir. Onu ve işini övmekte şanını yüceltmekte; selâm ve salâ-tını tevcih etmektedir. Salavât, ayrıca İnsan­ların ve Şeytanın şerrinden ALLAH'ın Rasulü1 nü muhafaza etmesidir. ALLAH'ın peygambe­rine şeref ve selâmet lütfettiğini gösterir. Sa-lavat, meleklerle ilgili kullanıldığında, melek­lerin Rasulullah'a büyük bir sevgi ve şef­katle saygı göstermesi, ALLAH'a onu mağfiret etmesi, şanını çok ve daha çok yüceltmesi, dininin sancağını yüceltmesi, onun Şeriatı­nı (hayat tarzını) yayması ve onu makamla­rın en şereflisine —Makamı Mahmud— ulaştırmasını dilemeleri anlamına gelir.

Salavat, müminler tarafından yapıldığında, dua, övgü ve selâm anlamlarına gelir. İmam Buharî'nin Ebû'l-Aliyye'den naklettiğine göre ALLAH'ın salât'ı, Peygamber'İn yüceltilmesi ve övülmesi ve melekler önünde methedîlmesidir. Onun adı ezan, İkamet, Cuma ve Bay­ram hutbelerinde ALLAH'ın yüce ismi ile bir­likte anılmaktadır. ALLAH dinini tüm dünya­ya yaymış ve diğer hayat tarzları, dinler üze­rine hâkim kılmıştır. Bu Rasulullah 'ın bu dünyada zafer ve övgüsüdür. Ve Ahiret'te de o, bütün yaratılanların üstünde olacak, mev­kilerin en yükseğine —Makam-ı Mahmud'a— çıkarılacaktır. (Mevlânâ Müftü Muhammed Safi, Maarifel-Kur'an, İng., Cilt VII, sf. 221-225).

Yukarıda işaret edilen, ALLAH'ın Rahmeti'nin Rasulü üzerine olduğunu, meleklerinin de onu desteklediklerini açıkça göstermektedir. ALLAH ve melekleri Rasulullah'ı destekler­ken, kâfirler ve şeytan nasıl ona engel olabi­lir? Bu ayetle, müsltimanlara iki şey yapma­ları emrolunmaktadır: İlki, sallû aleyhi ve ikincisi sellimû teslimâ. Salât, sonrasında âlâ gelirse üç anlama gelir: Birincisi, birisine kar­şı sevgi ve muhabbet ile eğilim göstermek­tir;'ikincisi, birisini övmek ve yüceltmek; üçüncüsü, birisine dua etmektir. Salât keli­mesi ALLAH'a atfedildiğinde üçüncü anlam­da kullanılamayacağı açıktır. Çünkü, ALLAH-m birisinden bir şey istemesi veya temenni et­mesi düşünülemez. Bu yüzden sadece ilk iki anlam anlaşılabilir. Ancak, bu tabir melek­ler veya insanlarla ilgili olarak kullanıldığın­da üç anlamı da taşır. Bu anlamda, salât; sev­gi ve muhabbet, övgü ve yüceltme, ALLAH'a rahmet ve selâmet için dua demektir.

Selâm kelimesi de üç mâna taşır. İlki her tür zarar, şer ve eksiklikten muhafaza ve tam bir emniyet içinde olmak demektir. İkincisi, se­lâm; düşmanlık, husumet, çatışmanın olma­dığı barış ve esenlik demektir. Üçüncüsü de, selâmlama ve karşılama anlamıdır.

Müslümanlara, Rasulullah için Sellimû Teslimâ demek emri, Peygamber'ın em­niyet ve selâmeti için dua etmeleri anlamına gelir. İkincisi, onu tüm kalpleriyle, mal ve canlarıyla desteklemeleri ve her şeyleriyle onun davasının mücadelesini vermeleri de­mektir. Aynı zamanda ona karşı gelmekten sakınmaları ve tam manasıyla teslim olup, yolundan gitmeleridir.

Usûl
 
Bu ayet vahyolunduğunda, Sahabe'den ba­zıları Rasulullah 'a sordular: "Ey ALLAH-ın Rasulü; Sen bize selâm usulünü öğrettin:

'Es-Selâmu aleyke eyyuhe nebiyyi ve rahmu-tuAllahı ve berekâtuhu.' (Selâm senin üzeri­ne olsun ey Peygamber ve ALLAH'ın rahmet ve bereketi de), ve seninle karşılaştığımızda, 'Es-Selâmu aleyke ya Rasulullah' (selam se­nin üzerine olsun, ey ALLAH'ın Rasulü). Peki sana salât göndermenin usulü nasıldır?"

Bu soruya cevap olarak Rasulullah, muh­telif münasebetlerle insanlara salâtı öğret­miştir. (Ebû'l Âla Mevdûdi, Tefhimül Kur'an, Cilt IV, sf. 123-128). Ka'b b. Ucre'nin ri­vayet ettiğine göre Rasulullah salât hak­kında şunları söylemiştir: (ALLAHümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Mu-hammedin kema salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahime inneke hamidün mecid. Alla­hümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin Kemâ barekte alâ İbrahime ve âli İbrahime inneke hamidün mecid): "Al­lah'ım! Muhammed'e ve onun yolundan gi­denlere, İbrahim'e ve onun yolundan giden­lere rahmet ettiğin gibi rahmet et! Muhak­kak ki sen övülmüşsün. ALLAH'ım! Muham­med'e ve onun âline, İbrahim'e ve âline ha yır ve bereket verdiğin gibi hayır ve bereke" ver. Muhakkak ki sen; Övülen ve sânı yüce olansın!"

Zikredilen salât'la ilgili bu hadis, ufak ifade farklarıyla meşhur altı hadis kitabımn(kütü-bü sitte) hepsinde mevcuttur. Raviler arasın­da İmam Ahmed, îbni Ebî Hatem, İbni Cu-reyr, İbni Ebî Şeybe ve Abdurrezzak da bu­lunmaktadır. İbni Abbas, Ebû Hamid Saî-dî, Ebû Said Bedri, Ebû Said Hudri, Büreyde b. Husayb, Ebû Hureyre ve Talha'nın da dahil olduğu başka sahabeler Rasulullah @'dan benzer şekilde salâtı rivayet etmişler­dir. Sözlerde çok az farklılıklar olmakla be­raber anlamları tamamen aynıdır. Bu kelime­lerde izaha ve değerlendirmeye muhtaç bir­kaç nokta bulunmaktadır.

Evvela, hepsinde, Rasulullah, kendisine salavat göndermenin en güzel yolunu öğret­miştir. Bu da ALLAH'a şöyle dua etmektir: ''ALLAH'ım! Muhammed üzerine salât gönder. Bu ifadeyle, Rasulullah açıkça göstermektedir ki, ona ne kadar salât gön­dermekle en iyi dileklerini yollasalar da, ona lâyık olanı, yeterince yerine getirmiş, onu de­ğerini tam manasıyla bilmiş olamazlar. Onun müminler üzerindeki yükümlülük, nimet ve hayrı çok büyüktür. Onları cehalet ve inanç­sızlık karanlığından (küfürden) bilgi ve iman ışığına (nuruna) ulaştırmıştır. Bu yüzden güçlerinin yettiğince, ne kadar çalışırlarsa ça­lışsınlar, Rasulullah'ın hakkını ödeyemez­ler. Bunun için, Peygamber, ashabına ken­disine salât göndermesi için ALLAH'a dua et­melerini söylemiştir. Gerçekten de insanlar onu övmekle, ona ne görev ve mevkiinin kar­şılığını verebilir, ne de onun şerefi ve mevki­ine bir şey ekleyebilirler. Onun şeref ve sânı­nı, onun mevkiîni yükseltecek olan ancak ALLAH'tır. İnsanlar, onun ifadesi ve ölçülme­si mümkün olmayan nimet ve hayırları için yeterli şükran ve kadri asla tamamen ve hak­kıyla gösteremezler. Onun insanlığa olan hiz­metinin karşılığını ancak ALLAH ödeyebilir. Aslında, Peygamber'a salât göndermenin ALLAH'a, ona salât göndermesi için dua et­mekten başka bir yolu da yoktur. Başka bir ifadeyle, biz insanlar, kendi kendimize Ra­sulullah'a lâyık salavat göndermeye muk­tedir olmadığımız için, ALLAH-u Teâlâ'ya ken­di namımıza ona salavat göndermesi için dua etmekteyiz.

İkincisi, salât sadece Muhammed'ın ai­lesine değil, onun yolundan gidenleri içer­mektedir. Kur'an-ı Kerim'de bu kelime bu emrolunmuştur. Böylece, peygamberlerine zaten çok borçlu ve sorumlu oları müminle­rin ona salât göndermelerinin önemini da­ha da artırmaktadır. Bu yüzden, müslümanlar, Rasulullah'a salât göndermek konu­sunda çok hassas olmalıdırlar. Peygamber 'a salât gönderenlerin, bu hareketle ALLAH ve meleklerine katılmış olmaları onların iyi­lik ve faziletlerini göstermektedir. (Emin Ah-sen Islahı, Tudabbar-i Kur'an Cilt V, s. 265).

Rasulullah'ın öğre...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 11:33:56 Gönderen: Saniyenur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:17:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi rüya tabiri,Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi mekke canlı, Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi kabe canlı yayın, Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi Üç boyutlu kuran oku Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi kuran ı kerim, Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi peygamber kıssaları,Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemi ilitam ders soruları, Peygambere Selâm Ve Salât Getirmenin Önemiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes