๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Haziran 2012, 15:36:47



Konu Başlığı: Özet
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Haziran 2012, 15:36:47
Özet

İslâm'ın ahlâkî eğitim anlayışı, aşağıdaki ayetlerde apaçık özetlenmiştir: "Rabbin, yal­nız Kendisine tapmanızı ve ana babaya iyi­lik etmeyi buyurmuştur... Yakınına, düşkü­ne, yolcuya hakkını ver; elindekileri saçıp sa­vurma. Saçıp savrulanlar, şüphesiz şeytan­larla kardeş olmuş olurlar; şeytan ise Rabbine karşı pek nankördür. Rabbinden umdu­ğun rahmeti elde etmek için, hak sahiplerin­den yüz çevirmek zorunda kalırsan, onlara hiç değilse tatlı bir söz söyle. Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büsbütün de açıp, tu­tumsuz olma, yoksa pişman olur, açıkta ka­lırsın. Doğrusu senin Rabbin dilediği kim­senin rızkını genişletir ve bir ölçüye göre ve­rir. O kullarını gören ve haberdar olandır. Çocuklarınızı yoksulluk korkusuyla Öldürmeyin. Biz onlara da, size de rızık veririz. Onları öldürmek, şüphesiz büyük bir günah­tır. Sakın zinaya yaklaşmayın; doğrusu bu çirkindir, kötü bir yoldur. Allah'ın haram kıl­dığı cana haksız yere kıymayın. Haksız yere öldürülenin velisine bir yetki tanımışızdır. Artık o da öldürülmekte aşırı gitmesin. Zi­ra kendisi, ne de olsa yardım görmüştür.

Yetimin malına —erginlik çağma ulaşana kadar— en güzel şeklin dışında yaklaşmayın. Ahdi de yerine getirin, doğrusu verilen ahid-de sorumluluk vardır. Bir şeyi ölçtüğünüz za­man, ölçüyü tam tutun, doğru teraziyle tar­tın. Böyle yapmak, sonuç itibarıyla daha gü­zel ve daha İyidir.

Bilmediğin şeyin ardına düşme; doğrusu ku­lak, göz ve kalp, bunların hepsi o şeyden so­rumlu olur.

Yeryüzünde böbürlenerek yürüme; çünkü sen ne yeri delebilir ve ne de boyca dağlara ulaşabilirsin. Rabbinin katında bunların hep­si beğenilmeyen kötü şeylerdir." (17: 23-38).

Bu emirler, insan hayatının ahlâkî, kanunî, siyasî, sosyal ve idarî, aynı zamanda ilim ve sanat ile ilgili bütün sahalarını içine almak­tadır. İslâm ahlâkının özü "zandan kaçınmak" aslım, esasını araştırmadan hiç kimseye suçlamada bulunmamaktır. Mümin­lere, zanna, ihtimale, safsataya değil, bilgiye dayanan şeyleri kabul etmeleri öğretilmekte­dir. (The Meanİng of the Qur'an, cilt IV sh. 143).