๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Haziran 2012, 09:14:29



Konu Başlığı: Özet
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Haziran 2012, 09:14:29
Özet
 
İslâm, kültürünün ana özellikleri şunlardır:

1- Bu kültürün sistemi aynı bir devletinki gi­bidir. Allah, sadece ibadet edilecek bir ilâh değil, aynı zamanda dünyadaki her şey üs­tünde bütün otoritenin ve gücün sahibidir. Peygamber O'nun yeryüzündeki elçisi ve Kur'an-ı Kerim Kanunudur. Kim, O'nu Rab olarak tanır. Rasulü'nün yolundan gider, Kitabına uyarsa bu devletin bir vatandaşıdır. Kim ise aksini yaparsa bu ülkede yeri yok­tur.

2- Bu kültürün gayesi, insanı dünya imtiha­nından güzel ameller sayesinde başarıyla çık­masını sağlamaktır. Fakat, bu dünyadaki so­nuçlarına bakarak insanın hangi amellerin kendisine yararlı, hangilerinin ise zararlı ol­duğunu anlaması, bilmesi mümkün değildir. Hesap gününün sahibi olan Allah bilir an­cak. Bu yüzden, insan Allah'ın yolundan git­meli, şeriatın çizdiği çizgilerin dışına çıkma­malıdır. Bu kültür, hem dünyayı, hem de ahireti anlaşılır kılmıştır. İnsanın, beşikten me­zara bütün hayatını kuşatan anlaşılır bir sis­teme sahiptir.

3- Ne ırk, ne de kavim anlayışına dayanır. O, gerçek anlamda bir insan kültürüdür. İnşanı, insan olarak görür. Allah'a, peygamber­lere, Allah'ın kitaplarına, Ahiret gününe inanlıan herkesi kabul eder. Bütün insanlığa ka­pısı açıktır.

4- İnsanların ferdî ve içtimaî olarak uyma-.arı için güçlü bir disiplini vardır. Her şey­den Önce kâinatın hâkiminin Allah olduğu­na, Peygamber 'in getirdiklerinin O'nun. Kanunu olduğuna, bunlara uyulmasınm Al­lah'a uymak olduğuna inanılmasını ister.

İslâm'da kanuna itaatin mükâfatlandırılacağı, asiliğin de ceza göreceği hususunda sağ­lam bir inanç oluşturularak, doğruluktan ay­rılmamayı sağlayacak Allah korkusu insanın İçine yerleştirilir. Sonra emirler ve nehiyler bildirilerek hedefe ulaşmada ne gibi bir yol tutulacağı öğretilir.

5- Bu kültür, âdil bir sosyal yapı kurmak ve faziletli, saf bir toplum oluşturmak ister. Fa­kat fertleri güzel ahlâk ve soylu bir karakter sahibi olmazsa böyle bir toplum oluşturmak hayaldir. Bu yüzden takva ve tezkiye yoluy­la insanların terbiye olacakları bir yöntem gereklidir. Böylece insanların kafaları fayda­sız ve karmaşık düşüncelerden arınacak, saf, sağlıklı ve faziletli bir hayat görüşüne sahip olacaktır. İman, insanın kişiliğini kuvvetlen­dirir, onu toplumda dürüst, güvenilir, fazi­letli, sabırlı, mesuliyet sahibi bir kişi yapar.

6-  Bu kültür, bir yandan sahip olduğu güç ve saiklerle insanı toplumda fazilteli bir üye haline getirir. Diğer yandan insana tabiatın zenginliklereni kendi yararına kullanması için gerekli yöntem ve vasıtaları göstermek­tedir. Daha önceki kavimlerin kötü sonları­na uğramaması için insanın itidal üzere elin­deki kuvvetleri kullanmasını ve Allah'ın Yolu'ndan ayrılmamasını tembih eder. Diğer sistem ve dinlerde ayrı ayrı bulunan fazilet­lerin hepsi bu kültürde mevcuttur ve onla­rın düştüğü hatalar ve acziyetten uzaktır.