๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Haziran 2012, 21:07:23



Konu Başlığı: Özel Mülkiyet
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Haziran 2012, 21:07:23
Özel Mülkiyet

Mülkiyet, bir mala sahip olunması veya kulla­nılması ile ilgili devletin hukukî talimatı olarak ifade edilebilir. Devletten bu hukuki talimatı alan fert bu malın meşru sahibi veya kullanıcısı olur. Fâkihler, bir malın mülkiyetinin sadece devlet onu verdiğinde veya tasdik ettiğinde ger­çekleşeceğini kabul ederler. Diğer bir deyişle, bu hak malın maddî varlığıyla değil, devletin kanunî talimatıyla hayat bulmaktadır. Gerçekte herşey topluma aittir ve sadece meşru otorite ferde birşeyler verebilir veya bağışlayabilir. (İslami Muashiyat'tan aktaran Menazir Ahsen Geylânî).

Mülkiyet hakkını elde etmek için tek vasıta in­sanın çabasıdır. Sahipsiz bir mala ilk sahiplenen onun sahibi olarak kabul edilir. Peygamber'ın bu husus ile ilgili hadisi şöyledir: "İşlen­memiş ve bir başkasına ait olmayan bir toprağı ekip biçen kişi, o toprak üzerinde öncelikle hak sahibidir."(Buharî). Fakîhler bu hadise dayana­rak: "Her kim bir şeyi ilk kez sahiplenirse onun sahibi olur, meselâ ormandaki ağacı kesen veya avlanan kişi avladığına sahip olur" prensibini çıkarmışlardır.