๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 11:04:58



Konu Başlığı: Nibaz Veya Münabeze
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 11:04:58
f- Nibaz Veya Münabeze (Atarak Satış)
 
Nibaz, satıcının alıcıya görme, dokunma ve kontrol etme fırsatı vermeden malı alıcıya firlatmasıyla tamamlanan alışveriştir. Malı at­ma hareketi pazarlığın bittiğini gösterir. Rasu­lullah'ın nibaz (veya münabeze) satışını nehyettiği Ebu Hüreyre, Enes ve Ebu Said tarafından nakledilir.

Her iki satış da kumar gibidir. İki kişi görme­den, incelemeden bir malı diğeriyle değiştir­meye razı olurlar. Bütün muamele her iki sa­tışta da sırf şans ve tahmin üzerine kurulmak­tadır. Bu yüzden her iki işlem de Rasulullah'ca yasaklanmıştır. Her iki durumda da alı­cı, muamele tamamlanmadan önce malı gör­me ve inceleme fırsatına sahip değildir. İşlem tıpkı kumar gibi hamle yapmaktır.

Nibaz satışında, kişi' satmak için hazırladığı malı bir başka kişiye fırlatır ve alış veriş ta­mamlanır; diğer şahıs mala dokunmamış, malı görmemiş olsa bile. Alıcı, elbiseyi (malı) ve fıatını inceleyecek zamana malik değildir. Bu değiş tokuşda her tür kandırma, aldatma, do­landırma ve yanlış anlatma mümkündür ve bu yüzden de Rasulullah tarafından yasaklan­mıştır. Ebu Hüreyre ve Enes ayrı ayrı "Rasu­lullah münabezeden nehyetti" rivayetinde bulunurlar. (Buhari).

El-Hasat veya İlka-i Hacer (Taş Atarak Satış): "İlkai Hacer"de satıcı kendisine doğru ta­şı atmasıyla alış verişin kesinleşeceğini alıcı­ya anlatır ve taş elden yere düşürülmedikçe satış gerçekleşmez. Diğer bir çeşidinde ise taş hangi kumaşın (malın) üstüne düşerse o mal satılır. Bu alış-veriş çeşidi de yukarıda anlatı­lan münabeze ve mülamesenin bütün eleman­larım barındırdığından Rasululla tarafın­dan gayri meşru ilan edilmiştir. (Tirmizi).