๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 26 Temmuz 2012, 10:19:01



Konu Başlığı: Namaz Kılışı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 26 Temmuz 2012, 10:19:01
Namaz Kılışı

Hz. Peygamber bazen her namaz için ab-dest alır, bazen de bir abdestle birkaç vakit namaz kılardı. Abdest almadığı vakitlerde na­mazdan önce misvak kullanırdı. Hudeybiye anlaşması sırasmda bir abdest ile birkaç vakit namaz kılmıştır. Abdest alış şekli şöyleydi: İlk önce üç kere ellerini yıkardı, üç kere ağzı­na üç kere de burnuna su verir ve sonra yüzü­nü üç kere yıkardı. Başım suyla mesheder ve ayaklarını üçer kere yıkardı (Müslim). Bazen azalarını iki kere; bazen de bazılarını iki, ba­zılarım bir kere yıkardı (Müslim).

Hz. Peygamber sünnet ve nafile namaz­larını genellikle evde kılardı. Gece namazın­dan sonra uyur ve sabah namazının ezanı ile kalkıp hafif iki rekat namaz kılardı; öyle ki. Hz. Aişe, Hz. Peygamber'in Fatiha suresi­ni okuyup okumadığını merak ederdi (Müs­lim). Fakat farz olan iki rekat namaz esnasın­da ise uzun bir sûre okurdu. Abdullah b. es-Sâ'ib bir keresinde Mekke'de sabah namazın­da Hz. Peygamber'in Mü'minûn suresini okuduğunu rivayet etmiştir. Bazen de ve Leyl ve Kaf surelerini okurdu. Ashabın tah­minlerine göre Hz. Peygamber sabah na­mazlarında 60-100 âyet kadar okurdu.

Öğle ve ikindi namazlarında kıraati nisbeten kısa tutardı, fakat yine de ilk iki rekatta Fatiha'dan sonra, bir insanın Baki mezarlığına gidip orada işini görebileceği ve geri gelip abdest alarak ilk rekata yetişebileceği uzun­lukta bir sûre okurdu. Ashabın tahminlerine göre Hz. Peygamber ilk iki rekatın kıya­nımda Elif Lâm Mim, Secde veya buna eşit uzunluktaki ayetlerin okunabileceği kadar du­rurdu ve son iki rekatta bu süre yarıya inerdi.

İkindi namazının ilk iki rekatında Hz. Pey­gamber'in kıyamı öğle namazının ikinci yarısındaki kıyama eşitti. İkinci yansında İse, kıyam ilk iki rekatın yansına eşitti.

Ebu Said el-Hudrî, Hz. Peygamber'in öğle namazının ilk rekatında Kur'ân'dan otuz âyet kadar okuduğunu ve ikinci rekatta ise onbeş âyet ya da ilk rekatın yarısı kadar okuduğunu rivayet etmiştir. Câbir b. Semûre'den rivayet­le Hz. Peygamber öğle namazında A'lâ sûresini ve akşam namazında da Mürselât ve Târ suresini okurdu (Müslim).

Yatsı namazında Cin sûresini veya ona eş bir sûreyi okurdu, fakat teheccüd namazında ise Âl-i İmrân, Bakara veya Nisa gibi uzun sûreleri okurdu.