๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:05:33



Konu Başlığı: Müzâbene Ve Muhakale
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:05:33
Müzâbene Ve Muhakale

Bu ticari işlemlerin her ikisi de İslam öncesi cahiliye döneminde oldukça yaygındı. Müzabene yaş meyvenin kuru meyve ile karşılıklı değiştirildiği bir satış türüdür ki bu işlemde kuru meyvenin miktarı ölçülüp bilindiği halde yaş meyvenin miktarı tahmini olarak ayarlan­maktadır.

Cabir, Ebu Hüreyre, Ebu Said-i Hudri, Said b. Museyyeb ve Rafi' b. Hadic'in de içinde bu­lunduğu bir çok sahabe ALLAH Rasulü'nün müzabene ve muhakale'yi. yasakladığını rivayet ederler. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, İbn-i Mace ve Tirmizi).

Cabir b. Abdullah'ın şöyle dediği rivayet edi­lir: "Rasulullah, meyveleri olgunlaşmadan satmayı nehyetti" (Muvatta ve Buhari). Enes b. Malik'in rivayetine göre, Rasulullah olgunlaşmadan meyvelerin satımını yasakladı­ğında ashabdan bir zat olgunlaştığını nasıl an­layacaklarını sormuş, Rasul-ü Ekrem de "kızardıklarında" cevabını vermiş ve devam etmiştir, "Şayet ALLAH o meyveleri kısmet et­mezse, sizden biriniz hangi hakla kardeşinin parasını alacak?" (Muvaatta ve Buhari). Ab­dullah b. Ömer de Rasulullah 'ın meyveleri olgunlaşmalarından önce satmayı yasakladığı­nı nakleder.

Bütün müzâbene muamelelerinde, spekülas­yon ve konjektür satışın esasını oluşturmakta­dır ve taraflardan birisi diğerinin zararına ka­zanacaktır. Her zaman taraflardan birine karşı haksızlık ihtimali vardır. Bu yüzden Rasulul­lah tarafından yasaklanmıştır. Kaldı ki bu tür anlaşmalar, sosyal ve ekonomik birçok kö­tülüğe yol açan anlaşmazlık ve kavgalardan beri değildir.

Muhakale, bu tür alışverişte başaktaki (tarla­daki) ekin kura hububat karşılığında satılır. Abdullah b. Ömer, Ebu Said-i Hudri ve Said b. Müseyyeb'den rivayet olunduğu üzre Rasulü Ekrem bu tür satışı yasaklamıştır. ('The Meaning of the Qur'an', c.I, sh. 99). Mu­hakale satışı müzâbene türüne çok yakındır ve onun sahip olduğu bütün kötülükleri barındı­rır. (Muvatta ve Buhari