๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:02:09



Konu Başlığı: Mülkiyetine Sahip Olmadan Satma
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:02:09
Mülkiyetine Sahip Olmadan Satma

Rasulullah, iyeliği altına almadan yiyecek veya eşyanın satımını yasaklamıştır. Rasulul­lah'ın, "Her kim bir yiyecek satın alırsa onu iyeliğine almadan ve ölçmeden satmasın" buyurduğunu rivayet eden İbn-i Abbas hadisi naklettikten sonra "zannetmem ki diğer mal­larda böyle olmasın" demiştir. Yine İbn-i Ab­bas, Rasulullah'ın başka bir vesile ile "Ya­nınızda olmayan eşyalar için pazarlık etme­yin" buyurduğunu nakleder. (Buhari, Ebu Davud ve İbn-i Mace). Abdullah b. Ömer, Cabir b. Abdullah ve Ebu Hüreyre Rasulullah'ın"Kim bir yiyecek maddesi satm alırsa onu elinde bulundurmadan satmasın" buyurduğu­nu naklederler. (Buhari, Müslim ve Tirmizi). Nafi'nin anlattığına göre, Raşid Halife Ömer'in halka dağıttığı tahılı Hakim b. Hizam satın almış, ancak yanında bulunmaksızın satmıştı. Halife Ömer haber aldığında sözkonusu hububatın yeniden Hakim'e dönmesini karara bağlamış ve "Satın aldığın tahılı elinde bulun­durmadan önce sakın satma" demiştir. (Buha­ri).

Dört imamın kanaatine göre bunlar, iyeliğini alıp yanında bulundurmadan (teslim almadan) satıcının yiyecek maddelerini satmasının meş­ru olmadığım gösterir. İmam-ı Şafi'ye göre yanında olmayan herhangi birşeyi satmak, is­ter yiyecek olsun, isterse arazi veya bahçe, sa­hih değildir. İmam-ı Ahmed'e göre arazi, bah­çe ve ev durumunda yanında bulundurmak gerekli bir şart değildir. "Satıcının kabzetmediği malların, özellikle çürüyebilecek-bozula-bilecek olanların satımı malın alıcıya tesli­minde kuşku olması nedeniyle Rasulullah tarafından nehyedilmiştir. Beklenmedik ahva­le bağlı olarak teslimin satıcı tarafından yeri­ne getirilememe ihtimali vardır. Bu tür bir sa­tış az ya da çok kumar gibidir, mal teslim edi­lebilir veya edilmeyebilir. Şüphe ve ihtimalin varlığı kesindir. Bunun yamsıra, tesliminden önce malm helak veya kayıp olması alıcıya karşı haksızlık yapılmasına yol açar." (Hidaye).