๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 10 Haziran 2012, 11:22:23



Konu Başlığı: Muhtelif Vesilelerle Salât
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 10 Haziran 2012, 11:22:23
Muhtelif Vesilelerle Salât

Müminlerin, Rasulullah'a salât dua etme­leri gereken pek çok hal vardır. Bu, bazen farz, bazen ise sadece övülen ve arzu edilen bir iştir.

1- Ezan: Müsned'de rivayet edildiğine gö­re Rasulullah şöyle demiştir: "Ezan'ı duyduğunuzda müezzinin söylediklerini tekrar edin ve sonra da bana salât gön­derin. Bir salât için Allah size on sevap verir... Dinleyin: Benim vesilem ile dua eden için şefaatim haktır." (Ahmed).

2- Camiye Girerken ve Çıkarken: Fatıma-nın rivayetine göre Rasulullah, cami­ye hem girerken, hem de çıkarken salât ve selâm okurdu. Ve Hz. Ali de şöyle de­miştir: "Camiye girdiğinizde Rasulul-lah'a salât niyaz edin." (Ahmed)

3- Teşehhüd: Namazın son kadesinde âlim ve fakihlerin çoğunluğuna göre teşehhüd okurken salât farzdır.

4- Cenaze Namazı: Rasulullah'ın sün­netine göre, her cenaze namazını kılar­ken salât okunur. İlk tekbirden sonra, Fatiha Suresi okunur; ikinci tekbirden sonra Rasulullah'a salât gönderilir; ve üçüncü tekbirden sonra da ölen için dua edilir. (Neseî).

5- Bayram Namazı: Velid b. Ukbe İbni Mes'ud, Ebu Musa ve Huzeyfe'ye gele­rek Bayram namazındaki tekbir hakkın­da sordu. Abdullah b. Mes'ud şöyle de­di: "Tekbir al ve Allah'a hamdet, sonra da Rasulullah'a salât oku, sonra da dua et. Sonra tekbir al, aynısını yap. Sonra da tekbir al ve Kur'an oku. Daha sonra da tekbir getirerek rükûa git Tek­rar düzeldiğinde, Allah'a hamd et ve Ra­sulullah'a salât getir ve dua et. Yine tekbir getirerek aynı şeyi yap ve rükûya git." Ebu Musa ve Huzeyfe de bunu te-yid etti. '

6- Duanın Sonunda: Hz. Ömer'in rivaye­tini göre, "Salât okumana kadar dua yerle gök arasında asılı kalır!' (Tirmizî).

Başka bir hadiste de, duanın başında, or­tasında ve sonunda salât getirilmesi ge­rektiği ifade edilmiştir. Kunut duasında da salâtın önemli bir yeri vardır.

7- Cuma Günü: Rivayet edildiğine göre Ra­sulullah, günlerin en hayırlısının Cu­ma günü olduğunu söylemiştir. "Bana sık sık salât dua edin. Salâtmız bana ula­şır." Sahabenin, "Bizim salâtımız sana, sen mezardayken nasıl ulaşır?" diye so­runca, Rasulullah; Allah, toprağın paygamberlerin cesetlerini yemesine izin vermez." cevabını vermiştir." (Ahmed) Başka bir rivayete göre Rasulullah: "Cuma günleri çok salât okuyun.. Çün­kü o gün melekler yanınızdadır. Kim ba­na salât okursa, salât daha bitmeden ba­na ulaşır." demiştir. "Ölümünden sonra da mı?" diye sorduklarında Rasulullah, Allah'ın toprağın peygamberlerin ce­setlerini çürütmesini yasakladığını söy­lemiştir. "Allah'ın rasulleri diridirler ve Rablerİ   tarafından   rızıklandırılırlar.'' (Ebu Davud ve Neseî) Cuma günü ve ge­cesi çokça salât getirmeyi tavsiye eden çok sayıda benzer hadis vardır.

8- Cuma Hutbesi: Cuma hutbesinde salat okunması farzdır, Salât okunmadan hut­be eksik ve geçersizdir. Çünkü bu da bir ibadet şeklidir. Bu ibadetle de Allah'a hamd ve zikrullah mecburidir. Zikrullah ile, ezan ve duada olduğu gibi, Rasulul­lah @'a salât mecburî olur. Bu görüş İmam Safi ve Ahmed'in de dahil oldu­ğu pek çok ileri gelen âlim ve fakihlere aittir.

9- İhramdakiler: İhramdaki insanların da Allah'a hamd ile salât okumalarının ge­rektiği rivayet edilmektedir: Hz. Ömer'e göre Rasulullah şöyle demiştir:"Mek­ke'ye vardığımızda, Kabe'yi tavaf etme­yi bitirip, Makam-ı İbrahim'de iki rekat namaz kılmalısınız. Sonra Beytullah'ı görünceye kadar Safa'ya çıkın. Burada dururken yedi defa tekbir getirin; Allah'a hamdedin ve Rasulullah'a salât ve ken­diniz için dua edin. Sonra Merve'ye gi­din ve aynısını yapın." (İbni Kesir, Tef­sir, İng. Böl. 22, sh. 31-35).