๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 17 Ağustos 2012, 08:56:46



Konu Başlığı: Muhkem Ve Müteşâbih
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 17 Ağustos 2012, 08:56:46
Muhkem Ve Müteşâbih

Kur'ân-ı Kerîm, muhtevasını iki kısmı ayır­maktadır: Bîri muhkem ve diğeri müteşâbih. Muhkem, insan zihni tarafından anlaşılır olanlardır, günlük hayat ile ilgilidirler ve eş anlam içermezler. Diğer yandan müteşâbih, Kur'ân'ın insan aklının tamamen kavrayama­dığı ve bu sebeple bunları İncelemeye teşeb­büs etmemesi gereken veya derinliğine bir in­celeme konusu yapılmaması gereken âyetler­dir. "Kitâb'ı sana o indirdi. Onun bazı âyetleri muhkemdir (kesin anlamlıdır), bunlar Kitâb'ın temelini oluşturur. Diğerleri de an­lamlan belirsiz olanlardır. Kalblermde eğrilik olanlar, saptırmak ve arzularına göre yorum­lamak gayesiyle anlamları belirsiz olanlara uyarlar. Oysa onların gerçek anlamını sadece Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar: 'Ona inandık, hepsi Rabb'imiz katındandır!' derler ve bunları ancak gerçeği kavrama özelliği olanlar düşünür ve anlarlar." (3: 7).

Sıfatlar müteşabihat olarak ele alınmalıdır. Bundan dolayı Kur'ân, onları yorumlamak için harcanan zihnî çabaları faydasız olarak değerlendirmektedir. Bu durumda ortaya ko­nacak en uygun tavır tefviz, yani onları tasdik ve iman tavrı, hüküm vermeme tavrıdır. Di-yalektikçilerimizin ortaya attıkları bütün fel­sefi tartışmalar Kur'ân'ın öğretisine uyma­maktadırlar.