> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Misafirperverlik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Misafirperverlik  (Okunma Sayısı 1013 defa)
12 Haziran 2012, 21:41:16
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 12 Haziran 2012, 21:41:16 »



7- Misafirperverlik

Allah Rasulü Muhammed aynı zamanda çok misafirperver bir insandı. Risaletten ön­ce dahi, misafirperver ve cömert bir insan ol­duğu bilinmektedir. Kimse yanından eli boş ayrılmamıştı. Fakir, muhtaç, dul ve yetimle­ri beslerdi. Medine'de ise zengin-fakir, dost-düşman, gelen herkese açık namütenahi mi­safirperver, cömert ve ikramkârdı. Her taraf­tan çok sayıda insanlar gelirdi. Rasulullah onları ağırlar, bizzat kendisi hizmet ederdi. Kimse ondan bir şey almadan geriye dönme­mişti.

Onun misafirperveliği yalmz müslümanlara mahsus değildi. Sınıfı, dini ne olursa olsun tüm insanlar buna mazhar idi. Müşrikler ve yahudiler hep onun misafiri olmuşlar ve hiç­bir ayırıma tâbi olmaksızın ağırlanmalardır.

Habeşistan'dan bir hıristiyan heyeti geldiğin­de, Rasulullah, onları kendi evinde ağır­lamış ve kendisi hizmet etmiştir. Bir defasın­da müşriklerden birisi ona misafir olmuştu. Ona bir keçinin sütünü verdi ve müşrik ta­mamını içti. îkinci keçininki verildiğinde onu da içti. Rasulullah, adam doyana kadar süt verdi. Bu şekilde, müşrik yedi keçinin sü­tünü içti. Bazan, öyle olmuştur ki, misafir­leri evde ne var, ne yok herşeyi yemişler, Ra­sulullah ve ailesine yiyecek hiçbir şey kal­mamış ve aç yatmak zorunda kalmışlardır. Bu, Rasulullah'ın hayatında çok görülen olaylardandı. Evde konuk bulunduğunda, Rasulullah sık sık kalkarak konuklarının rahatını kontrol ederdi. Sahabe arasında en fakir ve muhtaç kesim Ashabı Suffe idi. Bun­lar, ashabın daimi misafirleriydi. Ancak, ço­ğunlukla Rasulullah 'ın misafiri olurlar­dı. Bir defasında Rasulullah  "İki kişilik yiyeceği olanlardan üçünü, dört kişilik yiye­ceği olan da beşini misafir etsin." demiştir. Ebu Bekir Ashabı Suffe'den üçünü, Peygam­ber 'da on kişiyi yanında götürdü. (Mişkât)

Ashabı Suffe'den Ebu Hureyre, geçirdiği aç­lıkla ilgili üzücü bir olay anlatmıştır: "Bir gün son derece aç bir halde ana yolda otu­rurken Ebu Bekir yoldan geçiyordu. Onun aciz halime dikkatini çekebilmek İçin Kur-an'daki bir ayet hakkında soru sordum. Hâ­lime pek dikkat etmeden yanımdan geçti. Aynı şey Ömer'le de oldu; onun da dikkati­ni çekemedim. Daha sonra Rasulullah yoldan geçiyordu. Beni görünce gülümseye­rek, 'Benimle gel.' dedi. Eve vardığımızda Ra­sulullah gördüğü bir bardak sütün nere­den geldiğini sordu. Hediye olarak geldiğini öğrenmesi üzerine benden bütün Suffe hal­kını getirmemi istedi. Ben de herkesi getir­dim. Rasulullah bana bir bardak sütü her­kese dağıtmamı söyledi." Mikdad'ın anlat­tığına göre, iki arkadaşıyla birlikte açlıktan o kadar güç duruma düşmüşler ki gözleri görmez olmuş. Bazılarından temel ihtiyaç­larına cevap vermelerini talep etmişler, fakat reddolunmuşlar. Sonunda Rasulullah'a gelmişler. Rasulullah  onları evine götürüp, üç keçi göstermiş ve bunların sütlerini içme­lerini söylemiştir. Onlar da keçileri sağarak sütlerini içmişlerdir. (Mişkât)

Bir gün, Rasulullah Suffe halkını topla­yıp Hz. Aişe'nin evine gitmiştir. Hz. Aişe-den, evde yiyecek ne varsa getirmesini iste­di, O da pişirdiği her şeyi ortaya getirdi. Ra­sulullah'ın daha fazla istemesi üzerine bir miktar hurma getirdi. Bundan sonra son ola­rak büyük bir bardak dolusu süt geldi. Ebu Hureyre'nin rivayetine göre Rasulullah: "Allah'a ve ahiret gününe inanan, misafir­lerine ikram etsin; Allah'a ve ahiret gününe inanan, komşularına eza etmesin; Allah'a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." demiştir. (Buharî) Mikdâd b. Ma'dîkerb, Rasulullah'dan şu sözleri duy­duğunu ifade etmiştir: "Bir müslüman misafir olur da, ona bir şey ikram edilmezse her müslümanın mülk ve ürününden —ağırlama halinde yetecek kadar— ona vererek yardım etmesi bir vecibedir." Ebu Said'in rivayetine göre de Rasulullah şöyle demiştir: "Fa­kirleri yiyeceğinizle besleyin ve müminler üzerine nezaketinizi tevcih ediniz." (Mişkât)

İbni Abbas'm rivayet ettiğine göre Rasulul­lah: "Yemeğin bıçağın deve hörgücüne gelmesinden daha çabuk verildiği eve hayır gelir." demiştir, Ömer b. Hattab'ın rivayeti­ne göre Rasulullah: "Ayrı ayrı yemeyin, birlikte yeyin. Çünkü Allah'ın rahmeti top­luluk üzerinedir" buyurmuştur. Ebu Hureyre'nin rivayetine göre de Rasulullah şöyle demiştir: "Kişinin misafirini kapıya kadar geçirmesi sünnetin bir parçasıdır." İbni Ab-bas'dan nakledildiğine göre Rasulullah: "Kim müslüman bir yetimi beslerse, Allah onu mutlaka Cennet'e gönderir!' buyurmuş­tur. Süheyl b. Sa'd'a göre Rasulullah ken­disinin o şahsa Cennet'te (işaret ve orta par­maklarını göstererek) öyle yakın olacağını söylemiştir. Buharî'nin Ebu Şüreyh'den nak­lettiğine göre Rasulullah: Allah'a ve ahiret gününe inanan, misafirlerine ikram etsin demiştir. Sahabe sordu: "İyi misafirperver­lik ne kadar sürer?" Rasulullah: "Bir gün, bir gece." dedi. Daha sonra da: "Üç gün!' diyerek cevap verdi. Ayrıca Rasulullah, dul ve miskinlere bakmanın, Allah yo­lunda savaşmak veya gündüz oruç tutup, ge­ce namaz kılmak gibi olduğunu ifade etmiş­tir.

Peygamber misafirperverliği sözle ve ken­di sünnetiyle ashabına öğretmiştir. "O hal­de gücünüz yettiği kadar Allah'tan korkun, (buyruklarını) dinleyin, itaat edin, kendi iyi­liğinize olarak (mallarınızdan) harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar, kurtuluşa erenlerdir." (64: 16). Allah, Baka­ra Suresi'nde: "Ey inananlar! Kazandıkla­rınızın temizlerinden ve size yerden çıkardık­larımızdan sarfedin... Allah için yaptığınız her harcamayı yahut adadığınız her adağı Al­lah bilir, zalimlerin yardımcısı yoktur." (2: 267-270) buyurmaktadır. İnsan Suresi'nde de: "Yoksula, yetime ve esire, O'nun sevgisi için yemek yedirirler. Biz size sırf Allah rı­zası için yediriyoruz, sizden bir karşılık ve te­şekkür beklemiyoruz." (76: 8-9) buyurmak­tadır.

Fakiri doyurmayan veya konuksever olmayan günahkâr insan ise yerilmektedir: "Hayır, doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz. Yok­sula yemek vermeğe (birbirinizi) teşvik etmi­yorsunuz. Mirası helal-haram demeden (hak gözetmeden) yiyorsunuz. Malı da pek çok se­viyorsunuz." (89: 17-20). Ve Beled Suresi'nde: "Bir boynu (kölelik zincirinden) çözmek ve­ya açlık gününden akraba olan yetimi, ya­hut toprağa serilmiş bir yoksulu doyurmak­tır." (90: 13-16). Maun Suresi'nde: "Öksüzü iten kakan, yoksulu doyurmaya yanaşmayan kimse işte odur." (107: 2-3) buyürulmaktadır.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Misafirperverlik
« Posted on: 25 Nisan 2024, 23:54:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Misafirperverlik rüya tabiri,Misafirperverlik mekke canlı, Misafirperverlik kabe canlı yayın, Misafirperverlik Üç boyutlu kuran oku Misafirperverlik kuran ı kerim, Misafirperverlik peygamber kıssaları,Misafirperverlik ilitam ders soruları, Misafirperverlikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes