๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Ağustos 2012, 14:03:06



Konu Başlığı: Mimari
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Ağustos 2012, 14:03:06
Mimari

İslâm mimarisinin mükemmelliği ve Orta-çağ'da Hıristiyan mimarisi üzerindeki büyük etkisi hususunda hiç şüphe yoktur. Kurtuba, Kahire ve Isfahan camileri, Gımata'daki El-hamra sarayı ve Agra'daki Tac Mahal Avru­pa mimarisi üzerine büyük etkide bulunmuş­tur. R. L. Gulick'in ifadesi ile, "Kurtuba camiinin mimarî gelişmeye aslî katkısı kemer sistemini getirmiş olmasıdır. Bu sistem ken­disinden iki asır sonra gelişen Gotik mimari­de olduğu gibi mimarinin -tavan kaplama gi­bi- temel bir problemine sütunlar üzerinde kesişen kemerler yoluyla çözüm getirmiştir." (Arnold, a. g. e.).

Samarra'daki Ulu Cami ve istinad kemeri usûlü ve etkileyici dış duvarları süslü maz­gallarla taçlandırılmış olan Kahire'deki İbni Tulün Camii (M.S. 876'da başlanmıştır). İslâm mimarisinin orijinal ve harikulade eser­leridir... Ve Piza, Cenova, Siena Firenze ve diğer İtalyan şehirleri, meselâ koyu ve açık renkli taşları birbiri peşisıra kullanma gibi birbirlerine benzer mimarî uygulamaları, Or­taçağlarda yakın ticari ilişkide oldukları Kahire'den Ödünç almış olabilirler. Müslüman­ların "çapulcu" olarak nitelendirdiği Haçlıla­rın, istihkâm fikrini, müslümanlardan öğren­diği bilinmektedir.

Mimarlık tarihi otoriteleri, sivri uçlu kemerin keşfini Suriye ve Mısır'lı müslüman mimar­lara atfetmektedirler. Yine bunun gibi 'Tudor' üslûbu kemerlerin de kaynağı muhteme­len aynıdır. Taş yüzeylerin ve hatta pencere üstlerinin Gotik tarzdaki süslemelerinin muh­temelen müslüman kaynaklı olduğunu gönül rahatlığıyla söylemek mümkündür. Evlerde kadınların görünmemeleri için yapılan tahta kafes işleri (meşrebiyye) İngiliz metal ızgara­larında taklid edilmiştir (Arnold, a.g.e.).

Thompson, "binlerce (Hıristiyan) hacmin yo­lu üzerindeki Midilli katedrallerinin, herkesi hayran bırakan mimarî motiflerini, Yarıma­danın camilerinden ödünç aldığını" ifade et­mektedir (Thompson, a.g.e.).

Hitti'ye göre, "sonraları Gotik mimarinin alâmeti farikası haline gelen sivri uçlu ke­merler, ilk olarak Şam'daki Emevi Camiinde ve Kusayr 'Amr'da ortaya çıkmıştır. Emevi Camii'nde kullanılan yuvarlak atnalı şekli, Batı'da Mağribî kemeri olarak bilinir olmuş­tur... Mudecar sanatkârlarının elinde (Hristiyan ve Müslümanların sanatının meczolma-sıyla) terkibi sanat muhteşem bir güzellik ve mükemmellik kazanmış ve İspanyol millî üslûbu haline gelmiştir. Mudecar eserleri hala bütün İspanya'da varlığını devam ettirmekte­dir. Bugün bile İspanyolca'da Arapça kökenli bazı mimarî terimleri muhafaza edilmekte­dir." (History ofthe Arabs, sh. 597).