๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 13 Haziran 2012, 15:03:00



Konu Başlığı: Medinedeki Hayat
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 13 Haziran 2012, 15:03:00
3- Medine'deki Hayat

Medine

Rasulullah ve Hz. Ebu Bekir kendilerini bekleyen Medine halkı tarafından sevgi ve coşkuyla karşılandı.

Mescid-i Nebevi
 
Rasulullah'ın Medine'ye varınca yaptığı ilk Önemli iş, müslümanların toplu olarak ibadet edebilecekleri, dinî, sosyal ve diğer fa­aliyetlerin yürütüleceği bir mescid inşa etmek olmuştur. Mescidin arsası iki yetimden sa­tın alınmıştır. Peygamber, ashabıyla bir­likte mescidin tamamlanabilmesi için çok ça­lışmıştır. Mescid-i Nebevi olarak bilinen bu camiye Kur'an'da şöyle temas edilmektedir: "... Ta ilk günden beri takva üzere kurulan mescid elbette içinde namaza durmana da­ha uygundur. Orada arınmak isteyen insan­lar vardır. Allah da arınmak isteyenleri se­ver." (9: 108).

Kardeşlik
 
Rasulullah'ın Medine'de yaptığı ikinci önemli iş, Mekke'den hicret eden Muhacir­ler ile Medineli Ensar (yardımcılar) arasın­da kardeşlik tesis etmek olmuştur. Böylece hem yurdundan çıkarılmış insanların iltica problemi kısmen çözümlenmiş, hem de müs-lümanlar arasındaki kardeşlik bağları kuv­vetlenmiş oldu. Tesis edilen İslâm kardeşli­ğine göre Ensar tüm mülkünü, her şeyini Mekke'de bırakarak muhtaç duruma düşen Muhacirlerle paylaşacaktı. Kur'an-ı Kerîm bu olaya Enfâl Suresi'nde işaret etmektedir: "Onlar ki inandılar hicret ettiler, Allah yolar ki (yurtlarına hicret edenleri) barındırdı­lar ve yardım ettiler; işte onlar, birbirlerinin velisi (yardımcısı, koruyucumu) dhierT (8: 72).

Ensar ve Muhacirler bu şekilde kardeşlik ba­ğıyla bütünleşti. Hatta, Medine'nin Evs ve Hazreç kabileleri arasındaki uzun zamandan beri sürüp gelen husumet dahi unutuldu. Kur'an'da bu durum ise şöyle anlatılmakta­dır: "... Allah'ın size olan nimetini hatırla­yın. Hani siz birbirinize düşman idiniz, (Al­lah) kalplerinizi birleştirdi, O'nun nimetiyle kardeşler haline geldiniz." (3: 103).