> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Mecburî Veya İhtiyarî
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mecburî Veya İhtiyarî  (Okunma Sayısı 608 defa)
10 Haziran 2012, 11:28:21
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 10 Haziran 2012, 11:28:21 »



Mecburî Veya İhtiyarî

Şimdi de şu soruyu soralım: Peygamber'ın her adı anıldığında ona selâm ve sâlât getir­mek zorunlu mu, yoksa ihtiyari midir? Bü­tün âlimler, fakihler ve müfessirler bunun se­vap ve müstehap olduğunda ittifak etmek­tedirler. Rasulullah'a salât ve selâm gön­deren herkese Allah tarafından mükâfat var­dır; fakat bunu ihmal edenlere de Allah bir ceza vermeyecektir. Ancak, adının her anılışında Rasulullah'a salât ve selâm gönder­mek, İslâm ananesi ile tesis ve teyid edilen normal bir hareket ve gelenek haline gelmiş­tir. Özellikle Sünnet ile salavat nizama kon­muştur. Namazda Rasulullah 'a selâm ve salât göndermek İslâmî uygulama ile yerleş­miştir. Allah'ın yukarıda zikredilen ayeti üze­re, her insanın ömründe bir defa dahi olsa Rasulullah'a salât göndermesi hususun­da bütün mezhepler müttefiktir. Bu ayetle Allah'ın bunu emrettiği gayet açıktır. Ancak, Kur'an'da emredilen salata verilecek önemin yapısı ile ilgili olarak âlimler arasında fark­lar vardır.

İmamı Şafi'ye göre, namazın sonunda teşeh-hüdde iken Rasulullah'a salât göndermek anlamda pek çok yerde geçmektedir. (2: 49-50; 3:11; 7:130; ve 40:4 6)

Üçüncüsü, Rasulullah tarafından öğreti­len bütün salât şekilleri, ona karşı nezaket ve saygı gösterilmesine ve İbrahim ve âlî İb­rahim'e gönderildiği gibi, ona da selâm gön­derilmesine işaret etmektedir. Şüphesiz, Al­lah, başka insan ve toplumlara göstermedi­ği kadar ihsanını İbrahim ve takipçilerine göstermiştir. (3:33; 4:54; 4:125; ve 16:121-123). O ve takipçileri peygamberlikle şereflendiril­miş, onlara Kitab'm bilgisi ihsan edilmiştir. Allah'a ve O'nun peygamberler vasıtasıyla indirdiği vahye inanan müslüman, hıristiyan, musevî herkes ittifakla onun Önderliğini ka­bul etmektedir. Hatta başka inanç sahipleri de, onun adını kitaplarında ilk önderler ara­sında bulurlar ve mühim şeklî farklar olma­sına rağmen ona saygı gösterirler. Bu yüzden, Rasulullah izleyicilerinden; Allah'a İbra­him'a ve izleyicilerine gönderdiği gibi, kendisine de salât ve selâm göndermesi için dua etmelerini istemiştir.

Dördüncüsü,Peygamber'asalât gönderen­ler ona bir iyilikte bulunmamakta,fakat, bu konuda Allah ve melekleriyle birleşerek, Al­lah'ın rahmetine lâyık olmaktadırlar. Had­di zatında, Allah'ın rahmetine ve meleklerin dua ve selâmına mazhar olan Rasulullah 'ın başkalarının duasına hiç ihtiyacı yok­tur.

Beşincisi, müslümanların bu hareketi, onla­rı sadece nifak hastalığından kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda Allah'ın rahmet ve mağfiretine lâyık adayları yapacaktır. (Emin Ahsen Islahı, Tudabbar-ı Kur'an, Cilt V, sh. 265).

Altıncısı, bu ayette Allah'ın inananlara Rasulullah'a salât gönderilmesini emrediş Şekli de, onun kıymet ve mevkiini artırmış­tır. Allah, onu kendi ve melekleri namına sa­lata işaret etmekte, daha sonra da mümin­lerden aynı şeyi istemektedir. İnananlara, Al­lah ve meleklerinin yaptıkları şeyi yapmak mecburidir. Salâtı terkederse namazı fâsid olur. Sahabe'den, İbni Mes'ud Ensarî, İbni Ömer ve Cabir b. Abdullah ve tabiinden Şey-be, İmam Muhammed Bekir, Muhammed b. Ka'b Kurzi ve Mukatib b. Hayyan da aynı gö­rüştedirler. Fakihler arasında İshak b. Rahûye ve son günlerinde Ahmed b. Hanbel de bu görüşü desteklemişlerdir. İmam Ebu Ha-nife ve İmam Mâlik'in de dahil olduğu fa-kihlerİn çoğunluğu herkesin ömründe en az bir defa salavat göndermesinin farz olduğu görüşündedirler. Bu tam Kelime-i Şehadet gi­bidir. Yani birisi, Allah'ın vahdetini (tevhid) ve Muhammed'ın peygamberliğini (risa-let) bir defa tasdik etmekle bu farzı yerine getirmiş olur. Aynı şekilde, birisi Peygamber'a, bir defa salât gönderirse, (salat' alâ'n-nebiy) yükümlülüğünden kurtulmuş olur. Ondan sonra, Kelime-i Şehadet gibi, salât da bir defa olsun yerine getirdiği için farz de­ğildir artık.

Ancak salâtın namazda okunmasını mutla­ka farz kabul eden başka mezhepler vardır. Bunu namazda teşehhüd okumasıyla sınır­lamazlar. Salâtın her duada farz olduğunu kabul edenler de vardır. Bazıları da Rasulul­lah'ın her zikredildiğinde salât getirme­nin farziyeti görüşündedirler. Bir görüşe göre de, bir mecliste Muhammed'ın adı kaç de­fa geçerse geçsin, bir defa salât getirmek farzdır.

Bu farklı görüşlere rağmen salâtın namaz.daki mecburiyeti açıktır. Çünkü, ashabı Ra­sulullah'a nasıl salât göndereceklerini sor­duğunda bu şekilde göstermiştir. Rasulullah 'ın ilk takipçilerinden sonraki nesillere kadar ki (selef ve halef) bütün âlim, fakih ve müfessirler yaklaşık aynı görüştedir. Bu yüz­den, bunun sadece İmamı Şafi'nin görüşü olduğunu söylemek doğru olmaz. İbni Abbas tarafından nakledilen ve Tirmizî, Ah-med, Ebu Davud, Nesei ve İbni Huzeyme'nin kaydettiği bir hadis de bunu destekle­mektedir: Rasulullah'ı Allah'a hamdet-meden ve salât göndermeden niyat ettiğini işitti. Rasululiah duasını çok çabuk yap­tığını söyledi. Daha sonra da, dua eden bi­risinin evvelâ Allah'a hamd etmesini, daha sonra peygamberine salât göndermesini, on­dan sonra da İstediği şey için dua etmesini söyledi. İbnİ Mace'nin rivayetine göre Rasu­lullah şöyle demiştir: "Abdestsiz namaz olmaz, Besmele'siz abdest olmaz ve Peygamber'e salât göndermeksizin namaz olmaz." Yine İbni Mace'nin Abdullah b. Mes'ud'dan rivayet ettiğine göre başka bir hadiste şöyle buyurulmuştur: "Peygambere salât gönder­diğiniz zaman güzel bir şekilde gönderin ki, ona sunulma ihtimali olsun." (İbni Kesir, Tef­sir, Böl. 22, sf. 31-35).

İmam Ahmed, Rasulullah'ın şöyle dedi­ğini rivayet etmiştir: "Kimin yanında adım anılırsa, bana salât göndersin. Bir salât gön­derdiği için Allah ona on sevap gönderir." Ebu Davut et-Tayâlisî'nin rivayetine göre bir salât rahmet getirir ve on gühanın affına se­bep olur. (Müsned). Hz. Ali'nin rivayet etti­ğine göre Rasulullah şöyle demiştir: "Ha­sis İnsan, benim adımın anıldığında bana sa­lât göndermeyen kişidir." (Tirmizİ ve Ahmed Hasan b. Ali'den naklen). Başka bir hadiste böyle birinin en cimri adam olduğu İfade edilmektedir. Başka bir hadiste Rasulullah şöyle buyurmuştur: "benim adım zikredil-diğinde, orada bulunup da bana salât gön­dermeyen insana yazıklar olsun. Ramazanın tamanını geçirip de günahları affolmayan kimseye yazıklar olsun. Ana-babasından birinin olsun yanında yaşlılığa erip de, onun Cennet'e girmesine sebep olmadığı kimseye yazıklar olsun." (Tirmizî)

Rasulullah'ın bu sözleri, Rasulullah'a salât getirilmesi gerektiği yolundaki görüşü teyid etmektedir. Bu görüş Tehanî Safi ve el-Halimî'nin de içinde bulunduğu bir grup âlim ve fakih tarafından da desteklenmek­tedir. (İbni Kesir, Tefsir, XXII, sh. 31-35)


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mecburî Veya İhtiyarî
« Posted on: 26 Nisan 2024, 14:01:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mecburî Veya İhtiyarî rüya tabiri,Mecburî Veya İhtiyarî mekke canlı, Mecburî Veya İhtiyarî kabe canlı yayın, Mecburî Veya İhtiyarî Üç boyutlu kuran oku Mecburî Veya İhtiyarî kuran ı kerim, Mecburî Veya İhtiyarî peygamber kıssaları,Mecburî Veya İhtiyarî ilitam ders soruları, Mecburî Veya İhtiyarîönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes