> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Matematik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Matematik  (Okunma Sayısı 649 defa)
08 Haziran 2012, 17:14:55
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 08 Haziran 2012, 17:14:55 »



5- Matematik

Kur'an-ı Kerim ilmiyle teşvik edilen ve des­teklenen müslümanlar, sayılar ilmi (ilmül adet) ve sayma ilmi (ilmül hesap) ile işe baş­ladılar ve bunlar, îslâmî bilimler içinde, Önemli bir yer işgal etti. Diğer bilimlerde ol­duğu gibi, İslâm'daki matematiksel çalışma­ların kaynağı da Tevhid' (Allah'ın Birliği) inancıdır. Müslümanların matematiğe olan sevgileri, doğrudan doğruya Bir Allah'a olan inançlarının (Tevhid) ana rakamıyla ilgilidir Allah Birdir. Bunun için, sayılar arasında bir sayısı, kaynağın en doğru ve en açık sembo­lüdür. Ve sayılar serisi, insanı çokluktan bi­re götüren bir merdivendir.

İhvan-ı Safa'nın görüşlerinin özeti şöyle söy­lenebilir: "Gerçekten, insanların ruhlarında­ki sayıların şekli, cevherde mevcudatın şekil­lerine tekabül eder. Bu bilgiyle, Allah'a var­mak isteyen kişi, kademe kademe diğer ma­tematiksel ve tabii bilimlerle metafiziğe ula­şır. Sayıların ilmi, ilimlerin çatısı, hikmet un­suru, İlâhî bilimlerin kaynağı, mânanın di­reği, ilk iksir ve büyük bir simyadır." (Isla-mic Science, s. 75-93).

Sayıların sembolik rolü, İslâm tarihinin ilk devirlerindeki matematik çalışmalarında, da­ha fazla önem taşımıştır. BİR sayısı, hem ça­lışmanın başlangıcı, hem de sonu olarak mümtaz bir yer tuttu. Sayıların bu kalitatif ve manevî boyutu, geleneksel Pisagor kav­ramını, "İbrahim Pisagoryanizmi, şeklinde kolayca İslâmîleştirdi. Sayı ve rakamların sembolik rolünü içinde toplayan BİR, 'BİR OLANIN' mesajıyla aydınlanır." (Islamic Science, s. 75-93).

Matematik çalışmalarının bu görüşü;İslamî dünyadaki bilginin her branşında düzen, denge ve uyum ortaya çıkardı. Aynı şekilde müslümanları matematiğin değişik branşla­rına cezbeden ve onların yaklaşık bin yıllık bir sürede matematiksel bilimlere birçok kat­kıda bulunmalarına vesile olan da, İslâm maneviyatının total spektrumu içerisindeki bu unsurdan dolayıdır." (Islamic Science, s. 75-93).

Böylece, sayılar hakkındaki çalışmalar, Kur'an-ı Kerim'den teşvik ve cesaret almış oluyordu. Diğer bir deyişle, Tevhid, bütün bilgilerin kaynağıdır; çünkü bütün bilgiler ondan dağılır ve insanın dünyasını zengin­leştirir. İnsanın cehaleti bilgiyle, yokluk da bollukla yer değiştirdi; çünkü tevhid, insanı cehaletin yalnızlığından çekip, ilmin ışığına ulaştırır. Bu ise; Allah'ın nuruyla, düşünen ihsanın iç dünyasının aydınlanmasını, dün­yadaki madde bolluğu (fazlallah) ile de dış dünyasının zenginleşmesini getirir. İnsanın manevî olduğu kadar, maddî olarak da ge­lişmesi böylece sağlanır.

Müminun Suresi'nde şu cümleler vardır: (Al­lah), buyuracak: 'Dünyada ne kadar seneler sayısınca kaldınız.' Onlar derler ki: 'Bir gün, yahut bir günden az kaldık. İşte sayanlara sor.'(Allah) buyuracak: 'Bilmiş olsanız, ha­kikaten pek az kaldınız.' " (23: 112-114).

Ve Allah'ın nimetleri konusunda: "Eğer Al­lah'ın bunca nimetini teker teker saymaya kalkışsanız, onu bitiremezsiniz...' (14: 34).

Nahl Suresi'nde şunları okuyoruz: "Halbu­ki Allah'ın nimetini teker teker saymaya kal­kışsanız, sayamazsınız." (16: 18). Sayıların kullanılması, bazı ibadet şekilleri konusun­da da geçer: "Size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, ya­hut seferde olur da iftar ederse, tutamadığı günler sayısınca sıhhat bulduğu ve rahat et­tiği başka günlerde oruç tutar... Allah size, kolaylık diler, size güçlük dilemez; hem bu­yuruyor ki, kaza borcunuzu tamamlayasınız da size hidayet ettiği şekilde Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz, gerek ki şükredersiniz." (2: 184-185). Yine aynı surede: "Bir de sayılı günlerde Allah'ı tekbir ile zikredin. Kim, iki günde Mİna'dan dönmek için acele ederse, ona günah yoktur. Mina'da geri kalana da günah yoktur." (2: 203).

Kur'an-ı Kerim, değişik olaylarda ve farklı yerlerde hesaplamalardan ve belirli süreler­den bahseder. "Bu itibarla aleyhlerine acele etme. Çünkü biz onların günlerini saydıkça sayıyoruz." (19: 84). Yine aynı surede: "Ye­min olsun ki, onların adedini bilmiş ve te­ker teker saymıştır. Kıyamet günü de, her biri O'na tek başına olarak gelecektir." (19: 94-95). Cin Suresi'nde şunlar buyurulur: "Ni­hayet o vadolundukları azabı gördükleri va­kit; kimin yardımcısının daha güçsüz ve sa­yısının daha az olduğunu öğreneceklerdir." (72: 24). Devamında:"Allah,elçilerininyap-tıklarını ilmiyle kuşatır ve herşeyi bir bir sayar." (72: 28): Tevbe Suresi'nde: "Allahjın haram ettiği belirli ayların sayılarına uydur­mak için, onu bir sene helâl, bir sene d$ ha­ram sayıyorlar..." (9: 37). Müddessir Suresi­nde şöyle yazılıdır: "Biz o ateşin muhafız­larım hep meleklerden kıldık. Sayılarım da ancak kâfir olanlar için bir fitne yaptık,'' (74: 31). Hud Suresi'nde: "Biz o gfinü ancak sa­yılı bir müddet için geriye bırakıyoruz." (11: 104).

Kur'an-ı Kerim, inanmayanlara verilecek ce­zalardan da bahseder: "O yahudiler: 'Bize sayılı birkaç günden başka asla cehennem ateşi dokunmaz.' dediler." (2: 80). "Bu yüz çevirişlerinin sebebi şudur: Çünkü onlar, sa­yılı birkaç günden başka bize asla ateş do­kunmaz demektedirler." (3: 24). Hûd Sure­si'nde ise: "Andolsun ki onların azabım sa­yılı bir süreye kadar ertelesek, 'Onu alıko­yan nedir?' derler." (11: 8).

Hesaplar, Kur'an'ın belli diğer bölümlerin­de de vardır: "Onu, ucuz bir fiyata, birkaç dirheme sattılar. Hakkında rağbetsiz bulu­nuyorlardı." (12: 20). Şahitlik konusu için şunlar söylenir: "Ve içinizden adalet sahibi iki erkeği de şahit yapın. Şahitliği Allah için yapın!" (65: 2). Bakara Suresi'nde: "Erkek­lerinizden iki kişiyi şahit tutun! Eğer iki er­kek bulunmazsa, o halde doğruluğuna güvendiğjniz şahitlerden bir erkekle iki kadın gerekir." (2: 282).

Nisa Suresi'nde: "Kadınlarınızdan zina edenlere karşı içinizden dört şahit getirin!" (4: 15).

Nur Suresi'nde: "İffetli müslüman kadınla­ra zina iftira edenler, sonra dört şahit getir­meyenler, işte bunlara seksen değnek vurun, bunların şahitliklerini ebediyyen kabul etme­yin." (24: 4).

"Buna dört şahit getirselerdi ya... Madem ki şahit getiremediler, o halde onlar, Allah ka­tında yalancıdırlar." (24: 13). Maide Suresi1 nde: "Ey iman edenler! Sizden birinize ölüm hali geldiği zaman, vasiyyet vaktinde içiniz­den adalet sahibi iki kimseyi, yahut yolcu­lukta iken ölüm musibeti başınıza gelmişse, milletinizden olmayan iki adamı şahit tu­tun... Eğer gayri müslim İki şahidin yalancı­lık gibi kötü belleri çıkar da buna hak kaza­nırlarsa, o zaman mirasçılardan haksızlığa uğramış iki kişi bunların yerine geçer ki, bunlar şahit olmaya daha lâyık kimselerdir. Sonra Allah'a şöyle yemin ederler: 'Billahi, bizim şahitliğimiz, o iki kimsenin şahitliğin­den daha doğrudur. Biz hakkı çiğneyip te­cavüz etmedik. Tecavüz etsek, şüphesiz ki, zalimlerden oluruz." (5: 106-107).

Bütün bu ayetler, müslüman matematikçile­re matematiğin iki cephesi (adet ilmi, hesap ilmi) üzerindeki çalışmalarında ve sosyal me­selelerle ilgili en ince problemleri, İlâhî reh­berliğin ışığında çözmelerinde, ilham kaynağı olmuştur.

Kur'an-ı Kerim, güneş ve ayın tasvir edildiği çeşitli olaylarda matematiksel meselelerden bahseder. "O Allah'tır ki, güneşi bir ışık ve ayı da bir nur yaptı, miktarlar ve ölçüler ta­yin buyurdu ki senelerin sayısını ve hesabı bilesiniz. Allah, bunları ancak hak ve hik­met olarak yarattı." (10: 5). İsrâ Suresi'nde de şu sözler vardır: "Biz, geceyi ve gündüzü kudretimize delâlet eden iki alâmet yaptık da, sonra gece alâmetini giderip yerine gün­düz alâmetini gösterici kıldık, ki Rabbiniz-den bir lütuf arayasınız, yılların sayısını ve vakitlerin hesabını bilesiniz. Biz, her şeyi apaçık olarak beyan ettik." (17: 12). En'âm Suresi'nde şunları okuyoruz: "Geceyi de is­tirahat için, güneşi ve ayı da vakit ölçüsü kı­landır?(6: 96). Kur'an'ın bu ve diğer pek çok ayetleri, insanın dikkatini, bir taraftan Al­lah'ın haşmet ve azametine çeker, diğer ta­raftan onun açık alâmetleri olan güneş ve aya, bunların yılların hesaplanması, zama­nın belirlenmesindeki rollerine dikkat çeker. Böylece insanın, hesabın kantitatif (nicel) ya­nıyla boğulması, onların sembolik tesirini Ör­ter ve ortadan kaldırırken, Allah'la olan iliş­kileri sayı ve rakamların kalitatif (nitel) ya­nını diri ve taze tutar. Müslüman bilim adamları, bunu, aynı zamanda Allah'la olan yakın münasebetlerini devam ettirirken, ma­tematik bilimine olan ansiklopedik katkıla­rıyla ispat etmişlerdir.

Kur'an-ı Kerim, Allah'ın yarattıklarının çok­luğundan da bahseder. "Muhakkak Rabbi-niz, O Allah'tır ki gökleri ve yeri altı günde yarattı." (7: 54)

Hûd Suresi'nde: "Gökleri ve yeri altı günde yaratan O'dur." (11: 7). Furkan Suresi'nde: "O Allah'tır ki, göklerle yeri ve aralarında olanları altı günde yarattı," (25: 59). Secde Suresi'nde: "Gökleri ve yeri altı günde ya­ratan O'dur." (32: 4). Kaf Suresi'nde: "Ce­lâlim hakkı için, Biz gökleri, Biz göklerle yeri ve aralarmdakilerİ altı günde yarattık ve Biz bir yorgunluk da duymadık." (50: 38). Bu ayetler, astronomi ve fizik bölümlerinde tar­tışıldığı gibi, zamanın mânasına yeni boyut­lar kazandırdı. Onlar, Allah katındaki sayı­sal çoklukların, bize görünen şeklinden ta­mamen farklı olduğunu gösterirler. Allah ka­tında altı gün, insan yıllarının binlercesi ola­bilir. Zamanın bu yanına aşağıdaki ayette da­ha fazla ışık tutulur: "Bununla beraber, Rab-binin katında bir gün sizin sayacaklarınızdan bin sene gibidir. (22: 47). Secde Suresi'nde: "Sonra bir günde, O'na yükselir ki, miktan', sizin saydıklarınızdan bin yıldır." (32: 5). Meariç Suresi'nde, biz tekrar şunları görü­yoruz: "Melekler ve Cebrail, miktarı elli bin yıl olan, o derecelere bir günde yükselirler." (70: 4).

Bu ayetler, insanları sayılar ve rakamlar dün­yasında daha derinleşmeleri ve problemleri-. ne doğru cevaplar alabilmek için yeni metot­lar ve...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Matematik
« Posted on: 29 Mart 2024, 10:10:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Matematik rüya tabiri,Matematik mekke canlı, Matematik kabe canlı yayın, Matematik Üç boyutlu kuran oku Matematik kuran ı kerim, Matematik peygamber kıssaları,Matematik ilitam ders soruları, Matematikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes