> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Liderlerin Yetiştirilmesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Liderlerin Yetiştirilmesi  (Okunma Sayısı 815 defa)
20 Mayıs 2012, 16:38:58
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Mayıs 2012, 16:38:58 »



5- Liderlerin Yetiştirilmesi

İslâm'ın gelecekteki ordusu İçin genç lider­ler yetiştirmek de gerekliydi. Rasulullah ordunun bu ihtiyacını gözönüne alarak genç­lere savaş şartlarında liderlik eğitimi alma­larını sağlayacak fırsatlar konusunda gerekli teşebbüslerde bulundu. Ülkenin çeşitli yer­lerine, 15 ila 50 kişi, 50 ila 300 kişi ve 1500 kişiye varabilen sayıda savaşçının katıldığı küçük seferler düzenledi. İlk önce küçük se­ferlerle başladı ve sayıyı tedricî olarak artır­dı. Böylece de ashabını küçükten büyüğe doğru seferlere çıkararak eğitim ve tecrübe­lerini artırdı. Asıl görevi bilgi toplamak olan seferlere 1 ila 15 kişi arasında değişen küçük gruplar gönderildi. Meselâ Abdullah b. Cahş'ın Hicret'in ikinci yılında Nahle'ye doğru çıktığı seriyyesi gibi. Bilgi toplama va­zifesinin yanında sınırlı askerî faaliteye de tahsis edilen seferler 20 ila 70 kişi arasında değişen, nisbeten daha büyük bir grupla ya­pılırdı. Meselâ Hicret'in ilk yılında yapılan Hz. Hamza'nın deniz kıyısına yaptığı seriy-ye ve Ubeyde b. Hâris'in Rabiğ Vadisi'ne yaptığı seriyye gibi. Düşman hatlarına sınırlı bir mahiyette organize bir saldırı yapması beklenen seferlerde sayı daha da yüksek tu­tularak 150 ila 300 kişi arasında değişirdi. Meselâ, Hicret'in altıncı yılında Katan'a kar­şı Ebu Seleme b. Abd el-Esed'in seriyyesi ve Hicret'in üçüncü yılında Fedek'e karşı Hz. Ali'nin seriyyesi gibi. Hicret'in altıncı yı­lında yapılan El-Gamar'a karşı Ukkâşe el-Esedî'nin seriyyesi de aynı mahiyetteydi. Bu birliklerin kuvveti askerî harekâtların mahi­yetine göre artardı; küçük seferlere küçük kuvvet gönderilir ve büyükçe bir askerî ope­rasyon yapması beklendiğinde ise daha bü­yük bir kuvvet gönderilirdi. Meselâ Hicret1 in yedinci yılındaHusmâ üzerine Zeyd b. Ha-rise'yle 500 kişilik bir kuvvetin gönderilme­si ve Hicret'in sekizinci yılında Mute'deki el-Gassanİ'ye karşı yine Zeyd b. Harise'yle 3000 kişilik bir kuvvetin gönderilmesi gibi. Rasulullah, hayatının son senesinde Bizans'a karşı Usâme b. Zeyd komutasında 3000 ki­şinin gönderilmesi emrini verdi, fakat sefer tamamlanmadan vefat etti.

Bu Seferlerden anlaşılan o ki, Rasulullah gençleri askerî komutanlık konusunda mü­kemmel bir şekilde uygulamalı olarak eğit­mişti. Onlara Peygamber tarafından ko­mutaları altındaki adamlara nasıl davranma­ları gerektiği konusunda talimatlar verilirdi.

Rasulullah onlara her zaman adamları­na iyilikle, faziletle ve muhabbetle davran­malarım tavsiye etti. Genç komutanlara, düş­man üzerine ilerlerken çok dikkatli olmala­rı ve düşmanın hareketleri ve gücü konusun­da gerekli bilgiyi elde etmek için daima ön­deri casus ve öncüler göndermeleri talimatı verildi.

İlk üç savaş olan Bedir, Uhud ve Ahzab sa­vaşlarında, Peygamber merkezî komuta­yı elinde bulundururken, çeşitli komutanla­ra bölümlerin komutasını verdi. Bedir Sava­şı'nda yedi sancak tahsis etti; Muhacirlerin sancağı Mus'ab b. Umeyr'e, Hazreç'in san­cağı Hubab b. el-Münzir'e ve Evs'in sanca­ğı da Sa'd b. Muaz'a verildi. Uhud Savaşı1 nda Peygamber 'ın üç sancağı vardı. Evs'in sancağı Useyd b. Hudeyr'e, Hazrec'inki el-Hubab b. el-Münzir'e ve Muhacirlerinki Hz. Ali'ye verildi. Ve Rasulullah, Muhammed b. Mesleme'yi 50 okçunun başına komutan tayin etti. Ahzab Savaşı'nda Rasulullah 'ın merkezî komutası altında birçok mıntıka ko­mutanı tayin edildi. Mekke'nin fethedildiği gün, her kabile kendi başkanları komutası al­tında kendi sancağını taşıdı ve tüm ordu, Mekke'ye farklı yönlerden girmeleri talima­tı almış olan dört ana bölüme ayrıldı. Halid b. Velid; Eşlem, Suleym, Gifar, Muzeyne, Cu-heyne ve diğer Araf kabilelerinden meyda­na gelen sağ kanadın komutanıydı. Ez-Zübeyr, sol kanada komuta etti, Sa'd b. Ubâ-de Ensar'a ve Ubeyde b. Cerrah da Muha­cirlere komuta etti. Ve bütün merkez komu­tası Rasulullah 'a aitti.

Aynı şekilde, Huneyn'de, Taif'de, Tebük'de ve Rasulullah'ın çıktığı diğer seferlerde merkez komutanlığının emri altında bölüm komutanları tayin edilirdi. Böylece bu komu­tanlara emri altındaki birliklere komuta et­me eğitimiyle beraber birleşik komuta.altın­da işbirliği ruhunu geliştirme fırsatı verilir­di. Genel savaş sırasında, Peygamber sa­vaşın bütün safhalarında, bütün operasyon­ları yönetir, bölüm komutanları da ona ita­at eder ve emirlerini gecikmeksizin yerine ge­tirirlerdi. Rasulullah katıldığı 28 seferde, merkezî komutayı elinde bulundurdu ve bö­lüm komutanları onun emirlerini yerine ge­tirdiler. Çıkılan diğer 51 seferde ise, Muham­med b. Mesleme'nin komuta ettiği beş kişi­lik küçük bir kuvvetle, Hicret'in 10. yılında Bizanslılara karşı yapılan Usâme b. Zeyd ko­mutası altındaki 30.000 kişilik kuvvet arasın­da değişen büyüklüklerde birliklere Peygam­ber'ın sahabeleri bağımsız olarak komu­ta ettiler.

Rasulullah, yeni liderleri işte böyle safha safha eğitti: İlkin, çıktığı 28 seferde, merke­zî komutası altındakilere, kendi şahsî örne­ği vasıtasıyla, savaş stratejisi, taktikler, savaş düzeni ve psikolojik savaş konularında ders­ler verdi. Onlara bir saldırıyı nasıl düzenle­yecekleri ve stratejik insiyatifi nasıl kendi ta­raflarında muhafaza edebilecekleri müşave­rede bulunarak kararlar alma; askerî operas­yonları büyük bir titizlik, gizlilik, sürat ve es­neklikle gerçekleştirme; ânî saldırıyla düşma­na sürpriz yapma; bir görevi asgarî can kay­bına yol açarak muvaffakiyetle yerine getir­me ve bu sırada da güvenliği en üst seviyede bulundurma konularında eğitti. İkinci ola­rak, yeni liderleri küçük büyük çeşitli askerî operasyonlarda doğrudan komutan tayin ederek eğitimlerini sürdürdü. Bu, onlara doğ­rudan komutan mevkiîndebulunmatecrübesi ve coğrafî planlar, sefer planları ve harekât planlan çalışma ve hazırlanması konusunda hakikaten pratik bir eğitim olan stratejik coğrafya tecrübesi kazandırdı. Bu tecrübe, çeşitli durumlarda düşmanla karşılaşılacak savaş alanının stratejik olarak incelenmesi konusunda bir eğitimdi.

Gençler, Rasulullah'la beraber değişik sa­vaş durumlarım tecrübe etme fırsatına sahip oldular. Bedir Vadisi'nde savaş düzeni için­de ve Uhud'da okçular tarafından desteklen­miş stratejik bir savunma hattında çarpıştı­lar. Yeni yetişecek liderler, aynı zamanda, Ahzab savaşında hendek arkasından savun­ma tecrübesi de elde ettiler ve Taif'te, Benî Kaynuka, Benî Nadir, Benî Kurayza yahudi-lerine karşı yapılan savaşlarda ve Hayber'de olduğu gibi düşman kale içinde kuşatılmış­ken kaleye saldırı tecrübesi de edindiler. Bir­çok seferde saldırı ve Huneyn'de de karşı-saldın tecrübesi kazandılar. Ayrıca, üç bü­yük sefer olan Mekke, Hayber ve Tebük se­ferlerinde Rasulullah ile beraber ve bir­çok küçük seferde de onun sahabelerinin ko­mutası altında sürpriz saldırılar yaptılar. Ra­sulullah ile beraber çıkılan seferlerin (gaz­ve) ve onun sahabelerinin komutası altında çıkılan seferlerin detayları aşağıda verilmiş­tir:

Rasulullah @'ın komutasında ve sahabele-nnin komutasında çıkılan seferlerin bu tab­losu komutanın tedricî olarak sahabelere na-sıl aktarıldığını göstermektedir. İlk savaş yıl­larından Hicret'in beşinci yılına kadar sefer­lerin büyük bölümü Peygamber'ın komu­tası altında gerçekleştirilmişti. Bu devirler, sahabelerin, Rasulullah'ın rehberliğine n^r zaman ihtiyaç duydukları zamanlardır, rakat, 5. yıldan sonra gittikçe İslâm devleti­nin otoritesi bütün Arap yarımadasında yer-

leşmeye başladı ve Rasulullah komutayı sahabelerin almasını istedi, bağımsız komu­tanların emri altında yapılan seferlerin sayı­sı, Rasulullah'ın komutası altında yapı­lanlardan hemen hemen dört kat fazla olan II sayısına yükseldi. Bağımsız komuta ile ya­pılan seferlerin bu artan gücü son senede tam manasıyla gerçekleştirildi. Hicret'in doku­zuncu yılında sahabelerin komutasında altı sefer yapılırken Peygamber yalnızca bir sefere komuta etti. Aslında Rasulullah bü­yük Mute savaşı için Zeyd b. Harise'yi ger­çek mânada daimi komutan tayin etti. Zeyd, Hicret'in 8. yılında el-Gassani'ye karşı 3000 kişilik bir kuvvete komuta etti. Rasulullah 'ın görmeye ömrü vefa etmediği Rum se­feri için Hicret'in 11. yılında 30.000 kişinin üzerinde bir orduya Usâme b. Zeyd'i komu­tan tayin etmesiyle daimî bir komutanlık me­muriyeti teşekkül etmiş oldu. Peygamber, hayatı süresince müslüman ordusunu ve ko­mutanlarını böylece yetiştirdi. îslâm devle­tine ve müslümanların inançlarına tehlike teşkil edebilecek şeyleri etkili ve başarılı bir şekilde karşılayabilmelerine imkân verecek gerekli askerî bilgi ve uzmanlıkla müslüman-ları teçhiz etmek için savaş meydanında ve savaş meydanının dışında onlara yeterli ta­lim ve terbiyeyi verdi.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Liderlerin Yetiştirilmesi
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:41:24 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Liderlerin Yetiştirilmesi rüya tabiri,Liderlerin Yetiştirilmesi mekke canlı, Liderlerin Yetiştirilmesi kabe canlı yayın, Liderlerin Yetiştirilmesi Üç boyutlu kuran oku Liderlerin Yetiştirilmesi kuran ı kerim, Liderlerin Yetiştirilmesi peygamber kıssaları,Liderlerin Yetiştirilmesi ilitam ders soruları, Liderlerin Yetiştirilmesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes