> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Mücmeli Beyan Etmesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mücmeli Beyan Etmesi  (Okunma Sayısı 2403 defa)
22 Ağustos 2012, 09:56:01
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 22 Ağustos 2012, 09:56:01 »



2- Mücmeli Beyan Etmesi

a- Ahkâma dair mücmelleri beyan etmesine m isal/er:

"... İçinizden hasta olan, ya da başından bir rahatsızlığı bulunan (bundan ötürü tıraş ol­mak zorunda kalan) kimse, oruçtan, sadaka­dan, veya kurbandan (biriyle) fidye (ver­sin)..." (2: 196) ayetinin tefsiri makamında şu hadis varid olmuştur. Kâ'b b. Ucre diyor kî: İhramda iken Rasûlullah bana uğradı. O sıra­da ben de tencerenin altında ateş yakıyordum Bitler ise yüzüme dağılacak kadar fazla idi. Rasûlullah bana: "Başındaki bu haşerat sana eziyet vermiyor mu?" dedi. "Evet" dedim. Buyurdu ki: "Başını tıraş et, üç gün oruç tut, ya (her fakire yarım şa' olmak üzere) altı fa­kir doyur, yahut da bir koyun boğazla" de­miştir (Buharî, Müslim, Tirmizî). Böylece ayetteki oruç, sadaka veya kurban fidyesinin keyfiyyetini izah etmiştir.

Diğer misal: Kur'ân'da "... bir hak olmadıkça Allah'ın haram ettiği cana kıymayın..." (15) buyurulmuştur. Rasûlullah bu hadisiyle ayetteki "bir hak olmadıkça" kısmını açıkla­yarak, hangi hallerde Öldürmenin haklı olaca­ğını şöyle açığa kavuşturmuştur: "Allah'tan başka tanrı olmadığına ve benim Allah'ın Rasûlü olduğuma iman eden hiçbir müslüman kişinin kanı helâl olmaz. Ancak şu üç şeyden birini yaparsa (kanı helâl olur): Adam öldürmek, evli iken zina etmek, dinden çıkıp Müslümanlardan ayrılmak (Buharî, Müslim, Müsned-i Bezzar, Müsned-i Ebu Ya'la).

gir başka misal de şöyledir: Hırsızlık yapan­lar hakkında Kur'ân'da "Hırsız erkek ve kadı­nın yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesiniz" (5: 38) buyurulur. Ayette umumi olarak zikredilen hırsızlığın, ukubete müstahak olan haddini, Rasûlullah şu hadisiyle şöyle tahsis ve beyan etmiştir: ^Çeyrek dinar veya daha fazla miktardan ça­lanın eli kesilir." (Ebû Dâvud, Tirmizî, er-Ri-sale).

Hz. Peygamber'in ibadetlere ve muamela­ta dair mücmel ayetleri beyan etmesinin mi­salleri sayilamıyacak kadar çok ve teferruatlı­dır. Fıkıh mevzularına göre tertip edilmiş olan sahih hadis kitapları, hep bu neviden olan açıklamalarla doludur.

b- Mugayyebata dair mücmel ayetleri beya­nı:

Miktar itibariyle Hz. Peygamber'in tefsiri­ni incelerken kaydettiğimiz gibi, İbni Âtiyye ve başka âlimlere göre, "tefsirini Cibril'in öğrettiği ayetlerin" önemli bir kısmı, mugay­yebata ait olan ayetlerdir.

I. Hilkatin başlangıcı hakkındaki açıklamala­rına misal: Bu hadis "O, rahmet etmeyi (lûtfu ile) kendi üstüne almıştır" (6: 12) ayetini açıklamaktadır. Buna göre Ebû Hureyre, Hz. Peygamber'in şöyle dediğini bildirmekte­dir: Allah Teâlâ mahlûkatı ilk yarattığında, ''Muhakkak ki Benim merhametim gazabım­dan ileridir" diye nezdinde duran bir taahhüd-name yazarak Arşının üzerine koymuştur (Taberî, İbni Kesîr, Buharî, Müslim).

İnsanın yaratılışı hakkındaki açıklamaları­ma misal: Ebû Musa el-Eş'ari'den şöyle dediği rivayet olunur: Rasûlullah şöyle buyur­du: Allah Teâlâ Âdem'i, yeryüzünün her yerinden avuçladığı bir avuç topraktan yarattı, "Bundan ötürüdür ki, Âdemoğulları yere göre olmuşlardır; onlardan kimisi pembe tenli, ki- siyah, kimisi beyaz, kimisi de esmer ve bu renklerin arasındaki renklerdedir. Adem oğullarının da (yer gibi) sarp olanı, düz ve yumuşak olanı, iyi olanı ve kötü olanı vardır (Ebû Dâvud, Taberî, Müsned-i Amed, Tirmizî).

Bu hadis "Sizi bir topraktan yaratmış olması da, O'nun ayetlerindendir" (30: 20) ve "Gök­leri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renkleri­nizin birbirine uymaması da O'nun ayetlerin­dendİr" (30: 22) ayetleri ile ilgilidir.

Bu çeşit birkaç misal daha vardır .

III.  İnsanın ana karnında yaratılmasına dair açıklaması ise şöyledir: Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Hem doğru söyleyen, hem de Al­lah tarafından doğrulanan Rasûlullah bize dedi ki: Sizden her birinizin hilkati ilk kırk gün zarfında derlenip toparlanır. Bunun kadar bir zaman zarfında alaka olur. Sonra bu kadar bir müddet içinde bir çiğnem et parçası (gibi şeyler) olur. Daha sonra melek gönderilip ona ruh üflenir ve dört söz emredilir, yani rızkını, ecelini, amelini, bir de bedbaht mı bahtiyar mı olacağını yazması emredilir (Buharî, Müslim).

Rasûlullah bu hadisiyle "Ey insanlar, eğer siz öldükten sonra tekrar dirilmek hususunda herhangi bir şüphe içinde iseniz şu muhak­kaktır ki biz sizi(n aslınızı) topraktan, sonra (onun zürriyetini) insan suyundan, sonra ala­kadan, daha sonra da hilkati belli belirsiz bir çiğnem etten yarattık..." (22: 5; 23: 14) ayeti­ni tefsir etmiştir.

IV.  Allah Teâlâ'nm kâinatı tedbirine dair açıklaması: Ebû Hureyre Hz. Peygamber'in şöyle söylediğini bildirmiştir: Cenab-ı Hak gökyüzündeki meleklere bir emrin infaz olunmasını   hükmettiği   zaman,    Allah Teâlâ'nın -düz bir taş üstündeki zincir sesi gibi mehabetli oldn- bu ilâhî hükmüne melek­ler tamamiyle boyun eğerek (korku ile) ka­natlarını birbirine vururlar. Gönüllerinden bu korku gidince de melekler (Cebrail ve Mikâil gibi mukarreb meleklere): "Rabbiniz ne söy­ledi" diye sorarlar. (Mukarreb melekler:)

"Allah'ın söylediği hak sözdür", diye Al­lah'ın hüküm ve takdirini bildirirler ve "Al­lah Yücedir, Büyüktür" derler (34: 23). Al­lah'ın emir ve takdirini, söz hırsızı bir şeytan işiterek, birbiri üstüne dizilmiş söz hırsızı şeytanlara iletir (Ravî Süfyan onların bu sık-lığirıı elleriyle de göstermişti). Böylece işit­tikleri sözü birbirine naklede ede nihayet bü­yücünün veya kâhinin lisanına kadar gelir. Şeytanlar bu vaziyette iken meleklerin ko­nuşmalarını işiten en üstteki şeytana bîr ateş parçası yetişip altındakilere o haberi ulaştır­madan onu yakar. Bazı defa da ateş erişme-yip altındaki kâhine haber verir. O da haberle beraber yüz yalan da üstüne koyarak halka sö'yler (ilâhî emir yeryüzünde tahakkuk edin-ce-de) "kâhin falan gün bize şöyle söyleme­miş miydi?" denir durur, yani gökten sızdırı­lan o söz sebebiyle doğrulanır (Buharı, Tirmizî, İbni Mâce).

Rasûlullah tarafından ayetin (34: 23) zikredilmesinden de açıkça anlaşılıyor ki bu hadis, ayetin tefsirini ihtiva etmektedir .

V. Kaderle ilişkili ayetleri açıklaması: Hz. Ali şöyle rivayet etmiştir: Rasûlullah bir gün oturmuş, elinde bulunan bir değneği dü­şünceli bir halde yere vurup dürtüştürüyordu, Bir ara başını kaldırdı ve: "Sizden hiç bir ne­fis müstesna olmamak üzere cennetteki yeri de, ateşteki yeri de bilinmiştir," buyurdu. Bu­nun üzerine sahabîler: "Yâ Rasûlullah! O hal­de niçin amel edip çalışıyoruz? Biz bu bilin­miş olan yazımız üzerine itimad etmİyelİm mi? (yani, o halde amelin faydası nedir)" de­diler. Rasûlullah: "Hayır, siz o bilinmiş olan yazınıza dayanıp durmayınız. Amel edip çalı­şınız. Çünkü herkes niçin yaratıldıysa o, ken­disine kolaylaştırılmıştır." buyurdu. Sonra da şu mealdeki ayetleri okudu: "Bundan sonra kim verir ve sakınırsa, o en güzeli de tasdik ederse, biz de onu en kolaya hazırlarız. Fakat kim cimrilik eder, kendisini müstağni görür ve o en güzeli yalan sayarsa, biz de ona en güç olanı kolaylaştırırız." (92: 5-10) (Buharî, Müslim, Tirmizî, İbni Mâce).

İmrân b. Husayn'ın bildirdiğine göre (Müs­lim), Muzeyne kabilesinden iki kimse Rasûlullah'in yanına geldiler ve şöyle de­diler: "Ey Allah'ın Rasûlü! İnsanların bu gün işlemekte oldukları ve emek çekip didinegeldikleri şeye ne buyurursun? Bu, üzerlerine hükmedilen ve geçmiş bir kaderden olarak kendilerine gelen bir şey midir? Veya Pey­gamberlerinin getirdiği ve üzerlerine hüccet sabit olan şeylerden olarak kendilerinin karşı­laşacakları şeyler içinde midir?" Rasûlullah şöyle buyurdu: "Hayır, bu ikinci şekil değil. Fakat üzerlerine hükmolunan ve kendilerine gelen bir şeydir (kaderdir). Azîz ve Celîl olan Allah'ın Kitabında bunun tasdîki şu ayet-tir:"Her bir nefse ve onu düzenleyene, sonra da ona hem kötülüğü, hem korunmasını ilham edene..." (91: 7-8).

Birinci hadisin sonunda Hz. Peygamber'in ayetle misallendirmesinden, ikincide de ayet­le şahit göstermesinden de açıkça anlaşılıyor ki zikredilen hadisler, söz konusu ayetleri tef­sir etmektedir.

VI.  Kalbi hâllere ait mücmelleri açıklaması: Ebû Hureyre'den; Peygamber buyurdu ki: "Kul bir günah yaptı mı kalbine siyah bir nokta konulur. O, bunu tevbe ve istiğfar ile koparıp attığı zaman kalbi cilalandırılır. Fa­kat tekrar (günaha) dönerse o noktalar artırı­lır. Nihayet kalbini kaplar. İşte bu, Cenab-ı Hakk'ın şu ayette beyan buyurduğu "pas"dır: "Hayır, doğrusu onların işleyip kazandıkları şeyler, kalplerinin üzerine pas olmuştur." (83:  14) (Tirmizî, Müsned-i Ahmed, İbni Mâce).

VII.  Müslümanların geleceğine ait ayetler hakkında beyanı: Hz. Peygamber'e "De ki: 'O, size üstünüzden, yahut ayaklarınızın altından bir azap göndermeye veya sîzi birbi­rinize katıp kiminize kiminin hıncını tattır­maya kaadirdir." (6: 65) ayeti hakkında soru­lunca şu cevabı verdi: "Onlar olacaktır, fakat bu ayetin te'vili (ayete uygun hadiseler) he­nüz gelmemiştir." (Tirmizî, Taberî).

Bu ayetin tefsiri ile ilgili bir başka hadis şöy­ledir:

Câbİr'den yapılan bir rivayete göre: Bu ayet nazil olduğunda Rasûlullah, birinci ve ikinci azabdan Allah'a sığınmış, üçüncüden sonra ;se "Bu ehvendir." demiştir (Buharî, Tirmizî). Gelecek hadis, bu Câbir hadisinden maksadı açıklamaktadır: İbn Abbas'ın Peygamber'den rivayeti şöyledir:

"Ümmetimden dört şeyi kaldırması için Al­lah'a dua ettim. Bunlardan ikisini kaldırdı, diğer ikisini kaldırmaya razı olmadı. Gökten recmi (taş yağmasını), hasfı (yere batmayı), onları birbirine katmayı ve birbirinin hıncını tattırmayı ümmetimden kaldırmasını diledim. Hasf ile recmi kaldırdı, öbür ikisini kaldırma­ya razı olmadı." (Fethu'l-Bari) hadisi (Taberî, Tirmizî), hasf ile recm'in de vaki olacağını bildirmektedir. İbn Hacer, Câbir'in rivayet ettiği hadisle bu hadis arasında —ilk nazarda zannedilen— tearu...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mücmeli Beyan Etmesi
« Posted on: 27 Nisan 2024, 23:28:18 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mücmeli Beyan Etmesi rüya tabiri,Mücmeli Beyan Etmesi mekke canlı, Mücmeli Beyan Etmesi kabe canlı yayın, Mücmeli Beyan Etmesi Üç boyutlu kuran oku Mücmeli Beyan Etmesi kuran ı kerim, Mücmeli Beyan Etmesi peygamber kıssaları,Mücmeli Beyan Etmesi ilitam ders soruları, Mücmeli Beyan Etmesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes