> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı  (Okunma Sayısı 1367 defa)
23 Ağustos 2012, 13:57:00
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 23 Ağustos 2012, 13:57:00 »



KUR'ÂN-I KERÎM'İN İSİMLERİ VE ANLAMI

Allah Teâlâ vahyine, gerek bir bütün ve gerek parça parça olarak, Arapların sözlerine ver­dikleri isimlerden farklı isimler seçmiş ve bu isimlerde, kelimelerin ihtiva ettiği sırlarla kök manalarını gözetmiştir. Bunlar arasında ise Kitâb ve Kur'ân isimleri şöhret bulmuştur.

Vahyin Kitâb ile isimlendirilmesinde, onun yazılarak bir araya getirileceğine İşaret vardır. Çünkü yazı, harfleri bir araya getirmek ve la­fızları yazıya dökmektir. Nitekim Kur'ân ile isimlendirilmesinde de, göğüslerde muhafaza edileceğine dair işaret vardır. Çünkü kur'ân, kıraatin mastarıdır ve kıraat'tâ hatırlama sözkonusudur. Arapça olarak gelen bu apaçık vahye öyle bir önem takdir edilmiştir ki, sa­pasağlam korunması ve sapıkların tahrifatın­dan uzak tutulması garanti altına alınmıştır. Çünkü diğer kitaplarda olduğu gibi ne sadece yazı ile ne de sadece ezbere nakledilmiştir. Aksine onun yazılı olarak gelişi tevatür yo­luyla nakline, tevatür yoluyla nakli ise, sağ­lam ve hassas belgelere dayalı yazı ile tesbit edilen nüshalarına tam uygundur.

Bu iki kelime Ârâmi kökenli kelimelerdir. Bu dilde kitabet, yazmak ve kıraet de okumak manasınadır. Bu iki kelime Ârâmİ kökenli ol­makla birlikte vahyin onlarla isimlendirilmesi gerçekten yerinde ve tabiî olmuştur. Çünkü Hz. Muhammed'e gelen vahiy bütün mer­halelerinde satırlara nakşedilmiş ve göğüsler­de ezberlenerek korunmuştur.

Ayrıca bu iki isim arasından Kur'ân lafzı da­ha çok kullanılmış olup bu yüce Kitaba özel ısım olmuştur. Onun için vahiy hadisesine ve Kur'ân'ı ilgilendiren konulara girmeden Önce Sami dillerinde kendisine benzer kelimeler bulunan bu lafzın türetilişi üzerinde ve Sami dilleri ile Arap dili arasında benzerlerinin olup olmadığına bakılmaksızın bu Kitap için

isim olarak konan diğer kelimeler üzerinde durmamız uygun olacaktır.

Âlimler Kur'ân lafzı hakkında çeşitli görüş­ler ileri sürmüşlerdir. Bu kelime bazılarına göre hemzeli, bazılarına göre de hemzesizdir. İmam Şâfi'î (ö. 204/819), Kûfe'nin nahivcile-rinden ve meşhur dilcilerinden Ferrâ (Ö. 207/822) ve Eş'arî (ö. 324/936) hemzeli ol­madığını söyleyenlerdendir.

1- İmam Şafi'î'ye göre, (el) takısı ile mârife kılınan Kur'ân lafzı ne başka bir kelime­den türetilmiştir ne de hemzelidir. Aksine bu lafız, Hz. Peygamber 'e indirilen kelâm için alemdir. O'na göre Kur'ân laf­zı (karae)den türememiştir. Eğer bu keli­meden türetilmiş olsaydı, her okunana Kur7ân denilmesi gerekirdi. Tevrat ve İn­cil gibi Kur'ân-ı Kerim de bir Kitâb ismi­dir (el-Hâtib, Tarihu'l-Bağdat, II, sh. 62)

2- Ferrâ'ya göre, Kur'ân kelimesi, (karine) kelimesinin çoğulu olan (karaîn) kelime­sinden türemiştir. Çünkü Kur'ân'm ayetle­rinden bir kısmı diğerlerine benzemekte­dir. Bazısı, bazısına karinedir. Ayrıca (karaîn) kelimesindeki   (nun) harfinin, kelimenin kök harflerinden olduğu açık­tır. Bu da Kıır'ân kelimesinin hemzesiz olduğunu göstermektedir (el-lîkan, I, sh. 87).

3- Eş'arî ve bazı âlimler ise Kur'ân lafzının,

bir şeyi diğer bir şeye yaklaştırıp bitiştir­mek manasına gelen (karane) fiilinden türediği görüşündedirler. Çünkü Kur'ân-ı Kerim'de sûre ve âyetler yan yana dizile­rek biribirlerine eklenmişlerdir (el-Bur-han, I, sh. 278).

Zeccâc (ö. 311/923), Lihyânî (ö. 215/830) ve bir grup âlim ise, Kur'ân lafzının hemzeli ol­duğu görüşündedir.

a- Zeccâc'a göre, Kur'ân lafzı (fu'len) vez­ninden olup hemzelîdir. Toplayıp bir araya getirme manasına gelen {el-kar'a) kelimesin­den türemiştir. Havuz suyu sahverilmeyip biriktirildiği zaman bu kelime ile ifade edilir ki, Kur'ân-ı Kerim de geçmiş kitapların meyve­lerini kendisinde toplamıştır (el-Burhan, I, sh. 278).

b- Lihyânî ise şöyle demektedir: (gufran) vezninde hemzeli bir masdar olup (tellâ) ma­nasında olan (karae)den türemiştir. Bu mas­dar, ism-i mefulün mastarla isimlendirilebileceği kaidesince (el-makrue) manasındadır (el-lîkan. I, sh. 78).

Bu tez görüşlerin en güçlüsü ve tercih edile­nidir. Lügatta (el-karaet) masdannın müradifi bir masdardır. Yüce Allah'ın "Onu (senin kalbinde) toplamak ve sana okutmak bize dü­şer. Sana Kur'ân'ı okuduğumuz zaman onun okunuşunu takip et." (75: 17-18) ifadesinde geçen Kur'ân bu anlamdadır.

Araplar cahiliyet döneminde (karae) lafzıyla tanıştıklarında onu tilâvetten başka manada kullanmışlardır.

Karaemn (tellâ) manasında kullanılışına ge­lince, Araplar bunu Ârâmi asıllı bir kelime­den alıp kullanmışlardır.

G. Bergtraesser'in belirttiği gibi Ârâmî dille-

riyle Habeşçe ve Farsça'nın Arap dilini etkile­dikleri bilinen bir husustur. Bu diller Hicret­ten Önce Araplara komşu medenî kavimlerin dilleriydi.

Arâmîcenİn çeşitli lehçeleri Filistin, Suriye, Mezopotamya ve Irak'ın bazı bölgelerine hâkimdi. Dinî dilleri Arâmice olan Yahudile­re Arapların komşu olması, Ârâmî dilinde pekçok dinî kelimenin yaygınlaşmasını ça-buklaştırmıştır. Müsteşrik Krenkow "kitap" kelimesini incelerken buna işaret etmiştir. (Encydopedie de L'islam, c. II, sh. 1104). Blachere, Ârâmice, Süryanice ve İbranice di­linden birtakım kelimeler naklederek Arapla­rın Yahudilerle diğer din sahiplerine komşu­luklarından dolayı bu kelimeleri kullandıkla­rını pekiştirir (Le Coran, Introductions, sh. 5).

Kur'ân-ı Kerîm'in isimlerinden biri de el-Furkându. Allah Tealâ şöyle buyuruyor: "Alemlere uyarıcı olsun diye kulu (Muham-med)e Furkan'ı (hakkı bâtıldan ayırma ölçüsününü) İndiren (Allah'ın) hayır ve bereketi pek çoktur!" (25: 1). Furkân kelimesi Ârâmî asıllıdır. Kelimenin kök manası, ayırdetmek olup bu isimlendirme ile, bu kitabın hak ile bâtıl arasını ayırdetmesîne işaret edilmekte­dir.

Kur'ân'ın isimlerinden bir diğeri ise ez-Zikr'dir. Şeref manasına gelen bu kelime kök İtibariyle tamamen Arapçadır. Yüce Allah şöyle buyurur: "Andolsun, size, içinde sânınız (şerefiniz) bulunan bir Kitâb İndirdik. Aklınızı kullanmıyor musunuz?" (21: 10).

Kur'ân'ın diğer bir ismi de et-Tenzıl'dir. Yü­ce Allah şöyle buyurur: "Muhakkak ki o (kur'ân) âlemlerin Rabbinin indirmesidir." (26: 192). Bu kelime de Arapça olup Kur'ânın, vahyedilen ve Rasûlullah'in kal­bine indirilen bir vahiy olduğunu işaret et­mektedir.

Kur'ân'ın yaygın ve meşhur isimleri bunlar­dır. Ancak bazı âlimler bu sayıyı kabartarak mübalağaya düşmekte, hatta ez-Zerkeşî, Kadı Şeyzele'den nakille dübeş isim zikretmekte­dir. Hiç şüphesiz o, Kur'ân'ın isimleriyle sıfatlarını biri birine karıştırmıştır. Meselâ ona göre Yüce Allah: "O, katımızda bulunan ana Kitapta (Levh-i Mahfuzda)dır..." (43: 4) bu­yurduğu için isimlerinden biri Ummu'l-fcitâb'dır. "Hayır, o, şerefli bir Kur'ân'dır." (85: 21) buyurduğu için ei-Mecîd'dir. "...Halbuki o, eşsiz bir kitâbdır" (41: 42) bu­yurduğu için el-Azîz'dir. "Pürüzsüz Arapça bir Kur'ân (indirdik) ki (Allah'ın azabından) korunsunlar." (39: 28) buyurduğu için isimle­rinden bir diğeri el-Arabfdir. Bunlardan baş­ka Kur'ân'a şu isimler de verilmiştir: Kelâm, Nûr, Hüdâ, Rahmet, Şifâ, Mev'ize, Hikmet, Müheymin, Hablullah, Ahsene'l-Hadis, Fasl, Kayyim, Ruh, Vahy, Beyân, Hakk, Urvetü'l-Vüskâ, Tezkire, Adi, Sıdk, Büşrâ, Belâğ, Beşir... Âlimlerden bazısı doksanın üzerinde is­mi sıralamaktadır.

Hangi isimle amlırsa anılsın, Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Muhammed'e indirilen, mushaflarda yazılan, tevatürle nakledilen, ibadet maksa­dıyla okunan mu'ciz kelâmdır. Kur'ân'ın bu şekilde tarif edilmesi, usûl âlimlerîyle fukaha ve Arap dili âlimleri arasında ittifak edilen bir husustur.

Şeyh Hamdullah'a ait murakaadan sülüs ve nesih hatla yazılmış bîr sahife, 15. yüzyıl sonu.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı
« Posted on: 19 Nisan 2024, 04:30:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı rüya tabiri,Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı mekke canlı, Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı kabe canlı yayın, Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı Üç boyutlu kuran oku Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı kuran ı kerim, Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı peygamber kıssaları,Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamı ilitam ders soruları, Kuranı Kerimin İsimleri Ve Anlamıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes