๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:24:00



Konu Başlığı: Kurânı Kerim Ve Hadisten Şerî Mânaları Anlama
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ağustos 2012, 12:24:00
Kur'ân-ı Kerim Ve Hadis'ten Şer'î Mânaları Anlama Şekli

Allah'ın Rızasına ve Gazabına delâlet eden ifadeler: Rızâ ve gazap hâline delâlet eden ifadeleri şu şekilde sıralamak mümkündür: a) Sevgi/nefret; b) Rahmet/lânet; c) Uzaklık/ya­kınlık; ç) Fiilin müminler, melekler, cennet­likler gibi hoşnut olunanlara nisbet edilmesi/ fiilin münafıklar, şeytanlar, cehennemlikler gibi gazaba müstahaklara nisbet edilmesi; d) Fiilin üzerine gerekecek -iyi ya da kötü- kar­şılığın belirtilmesi; e) Fiilin örfen güzel/çirkin bulunan şeylere benzetilmesi; f) Fiilin işlen­mesine Rasûlullah'ın Özen göstermesi/işle­mesi İçin gerekçe olmasına rağmen ondan ge­ri durması, İşlemeye yanaşmaması.

Allah'ın Razı Oldukları ve Olmadıkları­nın Mertebelerinin Açıklanması: Allah'ın Rızasını kazananların ve Gazabına uğraya­cakların hâllerinin dereceleri ve hangi ifade­lerin haramhk ya da mekruhluğa delalet ede­ceği belirtilmiştir, a) Bu konuda en açık ifade, fiile muhalif davrananların halini açıklayan naslardır. Mesela Rasûlullah'ın "Kim ma­lının zekatını vermezse, malı kıyamet günün­de... bir yılan şeklinde temessül eder..."; "Kim de yapmazsa bir beis yoktur." ifadeleri böyledir, b) Sonra lafız gelir. Bu kısma "vaciptir", "helâl değildir" gibi ifadeler, bir şeyin, İslâm'ın veya küfrün esası yapılması, işlenmesi ya da terk edilmesi üzerinde aşırı bir şekilde durulması, "mürüvvete yakışmaz", "uygun olmaz" gibi ifadeler girer, c) Sonra konuyla ilgili sahâbi ya da tabiînden birinin hükmü gelir. Hz. Ömer'in "Tilavet secdesi va­cip değildir", Hz. Ali'nin "Vitir, vacip değil­dir" demesi gibi. d) Daha sonra da, fiilden gö­zetilen maksat dikkate alınır. Fiilin, bir taatin tamamlayıcı unsuru olma veya harama götü­ren bir yolu kapatma {sedd-i zerai) özelliği arzetmesi gibi. Fiilin, âdâb ile ilgili olması da böyledir.

Emirlerin Unsurlarının Belirlenmesi ve Se­beplerinin Belirtilmesi: İllet, şart ve rüknün anlaşılması ise, bunun en açık yolu nass ile beyan edilmiş olmasıdır. "Her sarhoşluk ve­ren şey haramdır.", "Fatiha suresini okuma­yanın namazı yoktur.", "Abdesti olmadıkça hiçbirinizin namazı kabul olmaz." hadislerin­de olduğu gibi.

Sonra işaret ve ima yolu gelir. Ramazanda hanımıyla cinsi ilişkiye giren bedeviye, Rasulullah'ın, "Bir köle azad et!" buyurması gi-bİ. Namazın kıyam, rüku, sücud diye isimlen­dirilmesi, bunların rükünlüğünü ifade eder. Rasûlullah'ın, "Bırak onları, çünkü ben on­ları abdestli olarak giydim" sözü mestlerin gi­yilmesi sorasında abdestli bulunulmasının şart olduğuna işaret eder.