> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır  (Okunma Sayısı 719 defa)
09 Haziran 2012, 15:42:43
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 09 Haziran 2012, 15:42:43 »



Kur'an-ı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır

Rasulullah insanlara Cenab-ı Hakk'ın emir ve yasaklarını açıkça bildirmiştir. Kur'an-ı Kerim, insanın Allah'ın rızasını ka­zanmak için hangi amelleri işlemesi gerekti­ğini, hangi davranışların yasak olduğunu ve Allah'ın gazabına sebep olacağım, tarihten misaller vererek anlatmaktadır. Dünyanın tüm zenginliği ve gücü kendilerine verildiği halde kibirlenmeyen, Allah'a sadakat ve hiz­metten bir an bile geri kalmayan Davud ve Süleyman gibi peygamberlerin yanısı-ra, zenginlik ve güçlülükleriyle böbürlenen ve Yaratıcı'larını inkâr eden Firavun ve Karun'un misalleri verilmektedir. Kur'an-ı Ke­rim insanı, Hakk'ı inkâr edenlerin sonlarını görmeye ve bu misallerden ders almaya ça­ğırmaktadır. "İnkarcılar başarıya eremezler... sonuç Allah'a karşı gelmekten sakınanların­dır!1 (28: 82-83) Kişinin kendi amellerinin önemi vurgulanmakta ve insanın zerre kadar haksızlığa uğramayacağı temin edilerek her­kesin kendi yaptıklarının karşılığını görece­ği açıklanmaktadır. "Kim bir iyilik getirir­se, ona daha iyisi verilir. Kim bir kötülük ge­tirirse, o kötülükleri işleyenler, ancak yaptık­ları kadar ceza görürler." (28: 84). Kişi, tari­hi incelemeye ve ne kadar çok kavmin yer­yüzünden gelip geçtiğini görmeye çağınl-maktadır. Bu kavimlerden ancak doğru ve âdil davrananlar gerçek ve sonsuz kurtulu­şa ermişler, hak yolu izlemeyen günahkârlar ise varlıklarını geçici bir süre devam ettire­bilmiş ve ebedî cezaya çarptırılmışlardır.

Kur'an-ı Kerim kötülükleri olduğu kadar iyi­leri de anlatmaktadır, iyilerin, hangi davra­nış ve amelleriyle ebedî nimeti kazandıkla­rı, diğerlerinin ise ebedî saadeti kaybetme­lerine sebep olan kötü amellerin neler oldu­ğu açıklanmaktadır. Kur'an-ı Kerim müminlere anlayacakları şekilde tarihten örnekler vererek yol göstermekte, canlı Kur'an demek olan Rasulullah'ın hayatı örnek olarak ve­rilmektedir. "Ey İnananlar! Andolsun ki si­zin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşma­yı umanlar ve Allah'ı çok anan kimseler için Rasulullah en güzel örnektir." (33: 21).

Hz. Aişe, Rasulullah hakkında, "Onun ahlâkı Kur'andır" demiştir. İleriki sayfalar­da onun mübarek güzel ahlâkı, ana hatla­rıyla anlatılacaktır.

1- Adalet ve iyilikseverlik. Adalet, İyilik, ya-dımseverlik her zaman bütün insanların hoş­landığı ve takdir ettiği güzel ahlâk numune­sinin pırlantaları olagelmişlerdir. Kur'an-ı Kerim, müminlere, kendilerini bunlarla sıfat­landırmalarını emreder: ' 'Allah şüphesiz adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder; hayâsızlığı, fenalığı ve haddi aşma­yı yasak eder. Tutasımz diye size öğüt verir.'' (16: 90) Müminlere, düşmanlarına dahi ada­letle davranmaları emredilmektedir. "Ey ina­nanlar! Allah için adaleti ayakta tutup gö­zeten şahidler olun.Bir topluluğa olan öfke­niz sizi adaletsizliğe sürüklemesin; âdil olun; bu, Allah'a karşı gelmekten sakınmaya da­ha yatkındır." (5: 8). "Konuştuğunuzda, — akraba bile olsa— sözünüzde âdil olun." (6: 152)

Nisa Suresi'nde şöyle buyurulmaktadır, "Al­lah size... insanlar arasında hükmettiğiniz za­man adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğüt veriyor." (4: 58). Mümin erkeklerin, hanımlarına karşı da çok dikkatli davranmaları ikaz edilmektedir. "Şayet ara­larında adaletsizlik yapmaktan korkarsanız, bir tane almalısınız veya sahip olduğunuz ile yetinmelisiniz. Doğru yoldan sapmamanız için en uygunu budur!' (4: 3). Şu sözlerle Hz. Peygamber'ın adaleti hâkim kılması buy-rulmakta: "Aranızda adaletle hükmetmek ile emrolundum; Allah bizim de Rabbimiz, si­zin de Rabbinizdir:(42: 15). Yine, Maide Su­resi'nde şöyle buyurulmakta: "Eğer hükme­dersen, aralarında adaletle hüküm ver. Allah âdil olanları sever." (5: 42).

Müminlere, anlaşmazlıkları olan müslüman-ların aralarını bulmaları emredilmektedir. "Aralarını adaletle bulunuz, âdil davranınız, şüphesiz Allah âdil davrananları sever." (49:9).

Müslümanların, diğer insanlara ve özellikle ebeveynlerine karşı cömert olmaları ve iyi­lik yapmaları emredilmektedir.

Bu emrin, Tevhid inancından hemen sonra belirtilmesi, onun ne kadar önemli olduğu­nun bir işaretidir. "Allah'tan başkasına kul­luk etmeyin, anne-babaya, yakınlara, yetim­lere, düşkünlere iyilik edin, insanlarla güzel güzel konuşun." (2: 83). Nisa Suresi'nde de şöyle buyurulur: "Allah'a kulluk edin, O'na bir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, yakın­lara, yetimlere, düşkünlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcu­ya ve elinizin altında bulunan kimselere iyi­lik edin. Allah kendini beğenip, öğünenleri elbette sevmez." (4: 36). Kur'an-ı Kerim'in daha birçok ayetinde, insanlara, özellikle anne-babaya, akrabaya ve toplumdaki güç­süzlere karşı iyilikle, yumuşak ve nazik dav-ranılması emredilmektedir.

Rasulullah akrabalara ve diğer insanlara karşı iyilikle, güzel ve nazik davranılmasını ısrarla belirtmiştir. Abdullah b. Amr, Allah Rasulünün şöyle dediğini rivayet eder: "Al­lah katında en iyi arkadaş ve en iyi komşu, komşusuyla iyi geçinendir." (Mişkât).Enes1 den naklen, Hz. Peygamber şöyle buyur­muştur: "Rızkının genişlemesini, ömrünün artmasını isteyen, yakınlarına iyi davransın.'' Sevban, Peygamber'dan şöyle nakletmiştir: "Ancak dua.hükmü değiştirebilir, ömrü ancak iyilik uzatır." Numan b. Beşir rivayet etmekte; Hz. Peygamber şöyle buyurmuş­tur: "Müminleri inançta, sevgide, hissiyatta bir vücut gibi birlikte görürsün. Birisi rahat­sızlansa, acısından hepsi etkilenir?' Enes.Rasulullah'ın şöyle dediğini rivayet etmek­te, "Nefsim Yed-i Kudretinde olan Allah'a andolsun ki, kişi kendisi için istediğini kar­deşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz." "dediğini rivayet etmektedir. Bütün bu öğre­tilerin sonucudur ki, müslümanlar başkala­rına örnek olmuşlardır. "Daha önceden Me­dine'yi yurt edinmiş ve gönüllerine iman yer­leşmiş olan kimseler, kendilerine hicret edip gelenleri severler; onlara verilenler karşısın­da içlerinde bir çekememezlik hissetmezler; kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, on­ları kendilerinden önde tutarlar." (59: 9). Fe­tih Suresi'nde de şöyle bu vurulmaktadır: "Muhammed, Allah'ın elçisidir. O'nun be­raberinde bulunanlar, inkarcılara karşı sert, birbirlerine merhametlidirler." (48: 29).

2- İnfak (Allah Yolunda Harcamak). Rasulullah'ın ahlâk eğitiminin temellerinden birisi de infaktır. Peygamber bir kimse­nin malından harcayarak, Allah rızası için, fakirlerin, yetimlerin ve toplumdaki diğer muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılaması­nın ne kadar güzel ve faydalı bir İş olduğu­nu önemle vurgulamıştır. "Sarfedeceğiniz mal, ana-baba, yakınlar, yetimler, düşkün­ler, yolcular içindir. Yaptığınız her iyiliği Al­lah şüphesiz bilir." (2: 215). Toplumdaki çe­şitli kesimlerden insanları kardeşlik esasın­da birleştirip, kenetlenmelerini sağlamak için, bu gereklidir. "Ne sarfedeceklerini sa­na sorarlar, de ki: 'Artanı.' Böylece Allah, dünya ve ahiret hususunda düşünesiniz diye size ayetlerini açıklar." (2: 219). Bu anlayış mutlu ve sağlıklı bir toplumun temelini oluş­turur, insanı her iki dünyada da kurtuluşa eriştirir.

Kur'an-ı Kerim'de, Allah yolunda infak et­meyi emreden ve müslümanları mallarından fakirlere, yetimlere, diğer muhtaç kişilere ver­meye çağıran birçok ayet vardır. Hadid Su­resi'nde şöyle buyurulur: "Ey insanlar! Al­lah'a ve peygamberine inanın; sizi varis kıl­dığı şeylerden sarfedin; aranızdan inanıp da sarfeden kimselere büyük ecir vardır." (57: 7).

Ayetteki (2: 215), "Allah şüphesiz bilir." sözü, fakirlere ve muhtaçlara yapılan her yar­dımı, Hüküm Günü mükâfatını tam olarak verecek olan Allah'ın bilmekte olduğunu vurgulamaktadır. Bu husus, şu ayet ile daha iyi anlaşılmaktadır: "Sarfettiğiniz iyi şey kendinizedir. Zaten ancak Allah'ın rızasını kazanmak için sarfedersiniz. Sarfettiğiniz iyi bir şeyin karşılığı —haksızlığa uğratılmak-sızın— size verilir." (2: 272).

Müslümanlara, eğer gerçekten Allah'ın rıza­sını kazanmak istiyorlarsa, en iyi şeylerini in­fak etmeleri emredilmektedir. "Sevdiğiniz şeylerden sarfetmedikçe iyiliğe erişemezsiniz. Her ne sarfedersenîz, şüphesiz Allah onu bi­lir." (3: 92). Sonra, Bakara Suresi'nde, müs-lümanlara iyilik ve kulluğun ölçüsü verilir. "Yüzlerinizi doğudan yana ve batıdan yana çevirmeniz iyi olmak demek değildir; lâkin iyi olan, Allah'a, âniret gününe, meleklere, Kitab'a, peygamberlere inanan, O'nun sev­gisiyle, yakınlarına, yetimlere, düşkünlere, yolculara, yoksullara ve köleler uğrunda mal veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler, zorda, darda ve savaş alanında sabredenlerdir. İşte onlar doğru olanlardır ve sakınanlar ancak onlardır." (2: 177).

Rasulullah da hayırseverliğin faziletini vur­gulamış ve ümmetini hayırsever olmaya teş­vik etmiştir. Ebu Said, Rasulullah'ın şöyle dediğini rivayet etmektedir: "Eğer bir müs­lüman, çıplak bir müslümanı giydirir ise, Cenab-ı Hak da onu cennette yeşil giysilerle giydirir; bir müslüman, aç bir müslümanı doyurursa, Allah da onu cennet meyveleriy-le doyurur; ve bir müslüman, susuz kalmış bir müslümana su verirse, Allah da ona kev-ser ile mukabele eder?' Fatma bint-i Kays, Al­lah Rasulü'ın şöyle dediğini rivayet eder: "Malın üzerinde zekâttan başka bir şey var­dır." Mersed b. Abdullah, asnabdan birinin Rasulullah'tan şöyle işittiğini rivayet eder, "Ahiret günü müminin gölgesi, sadakası ola­caktır." (Mişkat).

3- Emanete Sahip Çıkmak ve Verdiği Sözü Tutmak. Rasulullah, ümmetine, söz verince tutmayı ve emanete hıyanet etmemeyi em­retmiştir. Maide Suresi'nde şöyle buyurulur: "Ey inananlar! Akİdleri yerine getirin." (5: 1). "Hiç şüphesiz Allah size, emanetleri eh­line teslim etmenizi emreder." (4: 58). Ce-nab-ı Hak, sözünü tutan ve emanete sahip olanlardan övgüyle söz eder: "Onlar ema­netlerini ve sözlerini yerine getirirler!' (23: 8). "Emanetlerini ve sözler...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır
« Posted on: 25 Nisan 2024, 11:06:51 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır rüya tabiri,Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır mekke canlı, Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır kabe canlı yayın, Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır Üç boyutlu kuran oku Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır kuran ı kerim, Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır peygamber kıssaları,Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadır ilitam ders soruları, Kuranı Kerim Kötü Amelleri Yasaklamaktadırönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes