> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kurânî Akıl Yürütme
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kurânî Akıl Yürütme  (Okunma Sayısı 665 defa)
20 Ağustos 2012, 19:50:38
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Ağustos 2012, 19:50:38 »



Kur'ânî Akıl Yürütme

İster bitkilerde olsun, ister daha karmaşık bir canlı yapıya sahip olan hayvan veya insanlar­da olsun, maddenin nasıl canlılık kazandığını tespit ederken Kur'ân'ın akıl yürütmesi ile bi­limsel düşünce (veya bir dini düşünce) ara­sında benzerlik olduğunu söylemek mantıkî değildir. Çünkü bu canlı formların hepsi ya­ratıcının emri ile meydana gelmiştir. İnsan gibi harikulade bir yaratığın çamurdan yara­tılmış olması ne onun konumunu düşürür, ne de yaratıcısının büyüklüğünü azaltır. Aksine, bunun böyle olması insanı, insanı yaratan, İn­san dışında insana hizmet için varolan herşe-yin itaat ettikleri Allah'ın kudretini düşünme­ye yöneltmelidir. Yine bu durum karşısında insan, maddî dünyanın alçak ve değersiz ol­duğu, asil bir varlığa uymadığı ve ruhun bu maddî bedene hapsedilerek cezalandırıldığı (Budist ve Hindu felsefelerinin öğrettiği gibi) şeklindeki düşünceyi zihninden atmalıdır. Kur'ân bize bu yeni felsefeyi ve bilimi ver­miştir; bundan sonra insan bu doğrultuda dü­şünmeli ve onu gözlem ve deneyle doğrula­malıdır. Kur'ân düşüncesine göre, hayat da dahil olmak üzere dünyada hiçbir şey anlaşıl­ması güç veya başka birşeyden daha fazla şaşkınlık ve hayret sebebi değildir, çünkü hepsi Allah'ın kudretinin bir sonucudur. Do­layısıyla bilimsel kafa, hayatın veya insan ru­hunun yaradılışı karşısında, kâinataki diğer herhangi birşeyin yaradılışı karşısında du­yacağı hayret ve heyecandan daha fazlasını juyinamalıdır. Maddenin yaradılışına daha fazla hayret etmelidir, çünkü yoktan varedilmiştir, buna karşılık insan veya canlılık mad­deden yaratılmıştır.

îlmnî düşüncenin önündeki engel şudur; o bütün problemleri Allah'tan ve O'nun kanunun­dan bağımsız olarak çözmek istemektedir. Fakat başladığı yerin, canlılık ve cansızlık arasındaki sınırın ötesine geçememekte, Al­lah'ın iradesi veya emrine değinmeden canlı­lığı incelemektedir. Hakikatte, bedenin ve İn­san ruhunun varlığı, Allah'ın varlığının ve kudretinin delilidir. Kur'ân'da yaratılışın de­ğişik şekillerine şöyle değinilmektedir. "O'nun ayetlerinden biri de (şudur): Sen, top­rağı, boynu bükük (kupkuru) görürsün. Onun Üzerine suyu döktüğümüz zaman titreşir ve kabarır. Onu dirilten (Allah) elbette ölüleri de diriltir. O, her şeye kadirdir." (41: 39). Yasin sûresinde şu ayetler geçmektedir: "Kendi yaratılışını unutarak bize bir mesel verdi; 'Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?' dedi. De ki: 'Onları ilk defa yaratan diriltecek. O, her yaratmayı bilir.1 O size yeşil ağaçtan ateş yaptı da ondan yakıyorsunuz. Gökleri ve yeri yaratan, onların benzerlerini yaratamaz mı? Elbette yaratır. O, çok bilen yaratıcıdır." (36: 78-81).

İnsanların ve onlardan gelen neslin yaratılış süreci, şu sözlerle veciz bir şekilde ifade edi­liyor: "O'dur ki, her şeyin yaratılışını güzel yaptı ve insanı yaratmağa çamurdan başladı. Sonra onun neslini bir özden, hakir ve su(yun özü)nden yaptı. Sonra ona biçim verdi, ona kendi ruhundan üfledi. Ve sizin için kulak(lar), gözler ve gönüller yarattı. Ne kadar az şükrediyorsunuz!" (32: 7-9).

En önemli bilgi kaynağı olan vahiy ile, insanın konumu yükseltilmiştir. Meleklere, ona ıtaat etmeleri emredilmiştir: "Onu düzen-'e(yip insan şekline koydu)ğum ve ona ru­humdan üflediğim zaman hemen ona secdeye kapanın!'(15: 29). Bu âyet, insanın meleklere olan üstünlüğünü açıkça göstermektedir.

Fakat, daha önce de açıklandığı gibi, Kur'ân bütün yaratılış sürecini, Allah'tan gelen emre doğrudan cevap veren maddî süreç, tek ve aynı şey olarak görmektedir. Büyür, gelişir ve farklı türler yaratıcının kanununa göre var­lıklarını sürdürürler: "Ey insanlar eğer öldük­ten sonra dirilmekten kuşkuda isenez (bilin ki) biz sizi (önce) topraktan, sonra nutfe (sperma)dan, sonra alâka (emrio)dan, sonra yaratılışı belli belirsiz birçiğnem et parçasın­dan yarattık ki, size (kudretimizi) açıkça gös­terelim." (22: 5). Daha sonra İnsana, onu ya­ratan gücün, ölümden sonra yeniden yarata­cağı hatırlatılmaktadır: "Sizi ondan (yâni yer­den) yarattık yine oraya döndürürüz ve sizi bir kez daha ondan çıkarırız." (20: 55). Bu hayat süreci, Allah'ın emriyle içine nice hari­kaları ve gizemleri de alarak devam eder. İn­san ve ruhu O'nun emriyle yaratılmıştır ve yaratılışın mucizelerini sergilemektedir. Bu açıdan yaratılış, insanın incelemesi için uy­gun bir konudur ve sonuçta Allah'ın yaratıcı gücünün bir tasdiği niteliğindedir.

Yaratıcının emri ve iradesi, kâinattaki bütün canlılığın ve maddenin oluşumu için model­lerin kaynağıdır; O'nun emri oluşum sürecini meydana getirir: "Allah ilk defa yaratır, sonra onu çevirip yeniden yaratır. Öyleyse nasıl (doğru yoldan) çevriliyorsunuz?" (19: 34), Ankebut sûresinde şöyle buyurulmaktadır: "Görmediler mi Allah nasıl yaratmayı başla­tıyor, sonra onu iade ediyor. Bu, Allah'a göre kolaydır." (29: 19). Yaratılışın sırları bilimsel düşündüğünü söyleyen zihinleri karıştırabilir, fakat sadece 'ol' demekle herşeyi meydana getiren Allah için hepsi kolaydır.

Kur'ân aynı zamanda bu yaratılış sürecinin bir açıklamasını vermektedir: "Hepinizin dö­nüşü O'nadır. Bu, Allah'ın gerçek olarak ver­diği sözdür. O, yaratmağa başlar, sonra ina­nıp iyi işler yapanlara adaletle karşılık ver­mek için (yeniden yaratır). İnkâr edenlere ge­lince, küfürlerinden dolayı onlara kaynar su­dan bir içki ve acı bir azap vardır." (10: 4). Rûm sûresinde şöyle buyurulmaktadır: "Allah, yaratmağa başlar, sonra onu çevirip yeniden yapar; sonra O'na döndürülürsünüz. (Kıyamet) saat(i) başladığı gün, suçlular (umutsuzluk içinde) susarlar. O saat başladığı gün, o gün (inananlar ve inanmayanlar) ayrı­lırlar. İnanıp iyi işler yapanlar, onlar (çiçekli ırmaklı) bir bahçe içinde neşelendirilirler." (30: 11-15).

Bir anlamda Kur'ân-ı Kerîm, yaratılış süreci­nin ilmî gerçeklerini ifade etmektedir. Haya­tın maddeden yaratılmış olması, aşağılık, an­lamsızlık veya yaratıcının varlığının inkârı için bir sebep değildir. Ancak boş bir kafa ve gerçekçi olmayan bir bilimsel düşünce O'nun varlığını inkâr edebilir. Kur'ân, bu tür düşüncelerin çıkmazlarını şu âyetlerle belirtmekte­dir: "Yoksa gökleri ve yeri mi yarattılar? Ha­yır, onlar düşünüp de inanmazlar. Yoksa Rabb'inin hazineleri onların yanında mıdır? Yahut hâkim olan kendileri midir? Yoksa on­ların, (göğe çıkıp meleklerin sözlerini ve on­lara vahyedileni) dinleyecekleri bir merdi­venleri mi var? Öyleyse dinleyenleri, açık bir delil getirsin. Yoksa gayb (görülmeyen bilgi) kendilerinin yanındadır da kendileri mi (ora­dan istediklerini) yazıyorlar?" (52: 36-41), Gerçek şudur ki, kâinattaki tezahürlerin haki­katini tanımadan veya bilmeden insanlar ap­talca sözler sarfederler. "Yahut zannettiğin gibi üzerimize gökten parçalar düşürmelisin, yahut Allah'ı ve melekleri karşımıza getirme­lisin (onlar senin doğru söylediğine şahitlik etmelidirler)!" (17:92). Buna benzer saçma talepler, Rabblerinin ltitfûndan habersiz kim­seler tarafından yapılmaktadır.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kurânî Akıl Yürütme
« Posted on: 19 Nisan 2024, 20:15:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kurânî Akıl Yürütme rüya tabiri,Kurânî Akıl Yürütme mekke canlı, Kurânî Akıl Yürütme kabe canlı yayın, Kurânî Akıl Yürütme Üç boyutlu kuran oku Kurânî Akıl Yürütme kuran ı kerim, Kurânî Akıl Yürütme peygamber kıssaları,Kurânî Akıl Yürütme ilitam ders soruları, Kurânî Akıl Yürütmeönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes