> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kozmoloji
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kozmoloji  (Okunma Sayısı 665 defa)
08 Haziran 2012, 17:37:17
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 08 Haziran 2012, 17:37:17 »



Kozmoloji

Kozmoloji, İslâm'da bütün bilimlerin başla­ma noktasıdır ve "Bir", görünmez, fakat her yerde mevcut olan Allah'ın, mükemmel dün­yasının yaratıhşıyla ilgilenir. "Allah'tan baş­ka ilâh yoktur. Hz. Muhammed O'nun elçisidir." Bu doktrin, ilmî bilginin ana tema­sıdır; çünkü "Bütün kâinat, BİR ALLAH tarafından yaratılmıştır ve çok büyük olma­sına, hiyerarşik yapısına rağmen Allah'ın bir­liğini yansıtır." Kur'an, kâinatın bu büyük gerçeğini şu şekilde ifade eder: "Allah O Al­lah'tır ki, kendinden başka hiçbir ilâh yok­tur. O, ezelî ve ebedî hayat ile bizatihî diri­dir, (bakidir). Zat ve Kemâl sıfatlarıyla ya­ratıkların bütün işlerinde hâkim ve kaimdir, her şey O'nunla kaimdir. O'nu ne bir. dal­gınlık, ne de bir uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nun. O'nun izni ol­madıkça katında kim şefaat edebilir? O, bü­tün varlıkların önlerinde ve arkalarındaki gizli ve aşikâr her şeyi bilir. Onlar (varlıklar-yaratıklar) ise, Allah'ın dilediği kadarından başka İlâhî İlim'den hiçbir şey kavrayamaz-lar. O'nun kürsüsü (mülk ve saltanatı) gök­leri ve yeri çevrelemiş, kaplamıştır. Gökleri ve yeri korumak, gözetmek, O'na zorluk ve ağırlık vermez. O, çok yüce, çok büyüktür." (2: 255).

Bu, açık olarak gösterir ki, kâinatın esas noktası Allah'ın 'Kontrol eden otorite olma­sıdır.' Bu keyfiyet "îslâmî Vahiy prensipleriy­le ve de Kur'an'ın batınî mesajı ile onun ta­mamlayıcısı olan peygamberin derunî öğre­tisinden açığa çıkan metafizikle doğrudan il­gilidir" (Islamic Science, s. 28-30). Kâinatın incelenmesi, insanı sonunda başladığı yere: 'Allah'ın Birliği, bütün kâinatın O'nun di­rekt emir ve kontrolü altında olması ve Al­lah'ın yerde ve göklerde olan her şeyden ta­mamıyla haberdar olması' gerçeğine geri gö­türür. "Göklerle yeri ve aralanndakileri altı günde yaratan O'dur. Sonra arşa (kudret ve saltanatı ile) hükmeden odur. Yere gireni ve ondan çıkanı, gökten ineni ve ona yükseleni hep bilir. Her nerede olsanız (ilim ve kudre­ti) sizinle beraberdir. Allah bütün yaptıkla­rınızı görendir. Bütün gökleri ve yerin mül­kü O'nundur; ve bütün İşler O'na döndürü­lür. Geceyi gündüze katar, gündüzü de ge­ceye kadar. O, kalplerde olanı bilendir." (57: 4-5-6).

Göklerde ve yerde Allah'tan gizlenen hiçbir şey yoktur. "Şüphe yok ki, senin Rabbin, on­ların kalplerinin gizlediklerini ve açıkladık­larını tamamen biliyor. Yerde ve gökte hiç­bir sır yoktur ki, açık bir kitapta olmasın." (27: 74-75). Sure-i Yunus'da biz tekrar şun­ları okuruz: "Sen herhangi bir işte bulun-san, Kur'an'dan her ne okusan, sen ve üm­metin herhangi bir amel yapsanız, siz ona dalıp dururken, muhakkak biz üzerinizde şa­hit bulunuruz. Ne yerde, ne gökte zerre ağır­lığınca hiçbir şey Rabbinizden gizli kalmaz.; ne bundan daha küçük, ne de daha büyük... Ancak bunların hepsi açık bir Kitap'ta (Levh-i Mahfuz) yazılıdır." (10: 61).

Allah'ın ilminin büyüklüğü ve derecesinin bir nebzesi Kur'an'ın aşağıdaki ayetinde şöyle anlatılmaktadır: "Görmez misin? Allah hem göklerdekini, hem yerdekinİ bilir. Herhangi bir üç kişinin gizli bulunduğu yerde dördün­cü mutlak O'dur (Allah). Beş kişinin gizli bulunduğu yerde altıncıları mutlaka O'dur; bunlardan daha az, daha çok oluyor mu, muhakkak O, her nerede olsalar, onlarla be­raberdir.'Sonra bütün yaptıklarını, kıyamet günü, kendilerine haber verir. Haberiniz ol­sun ki, Allah, her şeyi bilendir." (58: 7).

Kur'an-ı Kerim'in üzerindeki çalışmalar, kâ­inatın muhtelif taraflarını açıklayıp tasvir ederek, pekçok bilimin büyümesini sağlayan, bilgiyi ve araştırmayı teşvik etti. Fakat bu bi­limler, kâinatın, bir tek Allah tarafından ya­ratılması, kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi yüzünden tamamen birleşiktir. Bunun sonu­cu olarak, "Islâmî kozmoloji ve kozmografi, farklı şekillerde, coğrafyadan simyaya ka­dar değişik İslâmî bilimler için temel, kalıp ve prensip olarak hizmet etmiştir. Bunlar, belli bilimlerle İslâm prensiplerini birbirine bağlamayı ve İslâm Medeniyeti'nde bir bü­tünlük sağlamayı mümkün kıldı. Bu mede­niyette, farklı bilimler, İslâm'ın bütünlüğü­nü yitirmeden yeşermiştir ve tabiat, insan ile onun doğal ve kozmik çevresi arasındaki ahengi bozmadan incelenmiştir.

Kur'an-ı Kerim, kâinatın temel oluşma İşle­minden ve bu âlemlerdeki dünyaların en son tertibinden bahseder. "Sonra (Allah), duman halinde olan göğe yöneldi, ve ona arza 'İki­niz de isteyerek veya istemeyerek gelin, mey­dana çıkın' dedi. Onlar da: 'Biz isteyerek gel­dik.' dediler. Böylece gökleri, yedi kat gök olarak iki günde yarattı. Bir de her gök eh­line emrini vahyetti. Biz dünya göğünü de kandillerle (yıldızlarla) donattık, onu (afet­lerden) koruduk. İşte bu, Azîz, Alîm olan Allah'ın takdiridir." (41: 11-12). Yine aşağı­daki ayette kâinatın oluşma işlemine ait bil­gi vardır: "İnkâr edenler görmediler mi ki, göklerle yer bitişik bir halde iken biz onları ayırdık. Hayatı olan her şeyi sudan yarattık. Halâ inanmıyorlar mı?" (21: 30).

Kur'an, pekçok olayda, yedi kat göğün ya­ratılışından bahseder; fakat biz "yedi1 kat gÖk"ün önemini tam olarak anlamıyoruz. 'Yedi' sayısı göklerin gerçek sayısını ifade eder veya "göklerin" çokluğu gerçeğini or­taya koyar. Kur'an, sayıları, bir şeyin çoklu­ğunu anlatmak için kullanır. O zaman ' 'gökler"in anlamı nedir? O, "yedi kâinat" mı, ("yedi galaksi" mi demektir.) Her ne hal ise, yedi sayısı, Allah'ın yaratıcılığının, çokluğu­nu, büyüklüğünü ve sınırsızlığım gösterir. (A. Yusuf Ali, The Holy Qur'an, s. 1191-1567).

Bakara Suresi'nde şöyle zikrediliyor: "Yer­de ne varsa hepsini sizin için yaratan O'dur. Sonra semayı kasdetti de onları, yedi gök ha­linde nizama koydu. O her şeyi hakkıyla bi­lendir." (2: 29). Talâk Suresi'nde de şunları görüyoruz: "O Allah'tır ki, yedi (kat) gök yaratmış. Arz'dan da onların mislini... Al­lah'ın emri ve kazası, bütün bunların arasın­da inip duruyor; bilesiniz ki, Allah her şeye kadirdir ve her şeyi ilmi ile kuşatmıştır?' (65: 12). Nuh Suresi'nde de: "Görmediniz mi, Allah göğü yedi kat üzerine nasıl yaratmış? Aralarında aya aydınlık vermiş, güneşin de ışık saçmasını sağlamıştır..." (71: 15-16) bu-yuruluyor. Müminun Suresi'nde ise "Doğ­rusu biz, sizin üzerinizde yedi kat (gök) ya­rattık. Biz yaratmaktan gafil olmadık." (23: 17) şeklinde zikrediliyor.

Son ayette belirtildiği gibi, yaratılışta gözle­diğimiz bir başka husus da, bütün evrende­ki fevkalâde ahenk ve orandır. Her şeyde, gözlenen kanunun Birliğini gösteren, ittifak, birlik ve son derece bir uyum sezilir: "Gök­leri yedi kat üzerine yaratan O'dur. Rahman­ın yarattığında bir düzensizlik göremezsin. Gözünü bir çevir bak, (semaya), bir çatlak görebilir misin? Bir aksaklık bulmak için gözünü çevir; tekrar tekrar çevir bak; ama göz umduğunu bulamayıp bitkin ve yorgun düşer." (67: 3-4). Bu, kâinattaki esas ve ev­rensel gerçeği ve doğruluğu gösterir. Bütün yaratıklar, büyük veya küçük, canlı veya can­sız, görünür veya görünmez, kâinatın her yerinde bir tek Yaratıcı ve Hakîm'in kanunu­na uyarlar: "Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan ve sonra arşa hükmeden, gün-jüzü —durmadan kovalayan— gece ile bü-ruyen; güneşi, ayı, yıldızlan, hepsini buyru­ğuna baş eğdirerek var eden Allah'tır. Bilin ki yaratma da, emir de O'nun hakkıdır. Alemlerin Rabbi olan Allah Yücedir:' (7: 54). Yunus Suresi'nde: "Doğrusu sizin Rabbiniz gökleri ve yeri altı günde yaratıp sonra arşa hükmeden, işi düzenleyen Allah'tır. İzni ol­madan kimse şefaat edemez. İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'na kulluk edin. Artık İbret almak için düşünmez misiniz?" (10: 3), buyuruluyor. "Allah, gökleri, gördüğünüz şekilde, direksiz olarak yükseltendir. Sonra, Kudretiyle arşa hükmeden herbiri belli bir süreye kadar hareket edecek olan güneş ve ayı buyruğu altına alan işleri yürüten, ayet­leri uzun uzun açıklayan Allah'tır; ola ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olaraH inanırsınız." (13-2).

Kur'an-ı Kerim'in bu ayetleri, göklerdeki ve yerdeki her şeyinRablerininbir tek kanunu­nu izledikleri hususunda hiçbir şüphe bırak­maz. Onların tümü, hiç tereddütsüz Allah'­ın emrine itaat ederler. Kur'an-ı Kerim, bu­nu şu sözlerle izah eder: "Göklerde ve yer­de kim varsa, ister istemez kendileri de, göl­geleri de sabah-akşam Allah'a secde eder." (13: 15). Nuh Suresi'nde ise: "Göklerde ve yerde olan canlılarla melekler ki, büyüklük taslamaVsızın Allah'a secde ederler. Kendi­lerine hâkim olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar." (16: 49-50) Duyurulmaktadır. Aynı husustan Hacc Su­resi'nde daha geniş şekilde bahsedilmekte­dir: "Görmedin mi, göklerde ve yerde olan ner Şey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan çok kimseler Al­lah'a secde ediyor. Birçoğunun da üzerine azap hak olmuştur. Allah'ın alçaklığı kim­seyi yükseltebilecek yoktur. Elbette Allah di­lediğini yapar." (22: 18). Kur'an-ı Kerim'in bütün bu ayetleri, yaratılışın bir birlik (vah­det) olduğunu, Yaratıcı'sının kanununa uy­duğunu, şüphe götürmeyecek bir şekilde ortaya koyar. AJcsi takdirde hiçbir yerde kusur­suz bîr ahenk, denge ve oran olamayacaktı. Evrenin çeşitli kısımları arasında tam bir ahenk ve işbirliği vardır. Bütün işler, bir di­ğerinin fonksinonunu tamamlayan bir uyum içindedir.

Bu yaratılış bahsinde, Kur'an'da Allah'ın üç ayrı yaratış kademesi zikrolunur: Göklerde, yerde, gök ve yer arasında. "Bütün gökte olanlar, bütün arzdakiler, bütün bu ikisinin arasındakiler ve toprağın altındakiler hep O' nundur." (20: 6) (A. Yusuf Ali, The Holy Qur'an, s. 1191-1567).

Kâf Suresi'nde de şu şekilde geçer: "Celâ­lim hakkı için, biz göklerle yeri ve araların-dakileri altı günde yarattık; bize bir yorgun­luk da dokunmadı:' (50: 38). "Gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde yaratan; sonra da arşa hükmeden Rahman'dır." (25: 59). (Aynı mealdeki sözler 32. Surenin 4. aye­tinde de me...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kozmoloji
« Posted on: 29 Mart 2024, 13:41:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kozmoloji rüya tabiri,Kozmoloji mekke canlı, Kozmoloji kabe canlı yayın, Kozmoloji Üç boyutlu kuran oku Kozmoloji kuran ı kerim, Kozmoloji peygamber kıssaları,Kozmoloji ilitam ders soruları, Kozmolojiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes