๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 22:05:26



Konu Başlığı: Kıymet Takdiri (İhtisab)
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 22:05:26
Kıymet Takdiri (İhtisab)

İnsanların ticarî aktivitelerini, satışlarını, sa­tın almalarını, ticaret ahlâkını ve alışkanlık­larını denetleyecek bir bölüm henüz oluştu­rulmamıştı; ancak bu fonksiyonu bizzat Rasulullah yerine getirmekte ve zaman za­man kişinin dinî görevlerini gözden geçirip bu alandaki yanlışları düzeltmekteydi. O, ay­nı zamanda onların ticarî ilişkilerini de de­netlemekte ve riba (faiz) ya benzer ticaret formlarını yasaklamakta idi. O, gayrı meş­ru ticaret şekillerini bildirir, bunlara itaat et­meyenleri cezalandırırdı.

Bazen gerekli araştırma ve soruşturmaları yapmak için alış-veriş merkezlerine ve pazar­larına şahsen giderdi. Bu gezilerinin birinde bir yığın hububat gördü. Elini hububatın içi­ne sokunca alt kısmının nemli olduğunu an­ladı. Sahibinden bunun sebebini soruşturdu­ğunda, satıcı, yağmur nedeniyle ıslak oldu­ğunu söyledi. O zaman Rasul şöyle bu­yurdu: "İnsanların bunu görmesin? Neden İzin vermiyorsun?" (Mişkât). Onun değer­lendirme ve denetim görevleri arasında en önemli olanı toplayıcılarınla idi. Toplayıcı görevliler zekât ve sadakayı toplayıp geldik­lerinde bütün toplananlarla hesapları onlar­dan alıp gayri meşru bir şeyin yapılıp yapıl­madığını ya da gerekli olandan daha fazla alıp almadıklarını anlamak İçin en ince ay­rıntıya kadar kontrol ederdi. Yine bu tür bir kontrol esnasında bir toplayıcının 'bunlar halkındır' deyip teslim ettiğini, şunlar da ba­na hediye verildi' deyip alıkoyduğunu görün­ce Rasul: "Öyleyse niçin evinde oturdu­ğun halde hediye gelmiyor" demiştir ve ge­nel bir hutbe vererek insanların bu tür hedi­yeleri kabul etmelerini kesinlikle yasaklamış­tır. "Birisini idarî bir mevkiîye tayin edip, tahsisatla yetkili kıldığımızda, fazladan al­dığı her şey hıyanettir!' Adiyy bin Amir'e Ra­sul'ın şöyle buyurduğu rivayet edilir: "Bir kimseyi kendi adımıza mal tahsiline memur kıldığımızda bizden bir iğne ya da daha faz­lasını saklarsa hıyanet etmiş demektir. Kıya­met gününde sakladığı şeyi de beraberinde getirir." (Mişkât).