๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 02 Ağustos 2012, 16:40:51



Konu Başlığı: Kıssalardaki Bazı Ayrıntıların İncelenmesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 02 Ağustos 2012, 16:40:51
Kıssalardaki Bazı Ayrıntıların İncelenmesi

Mısır'daki İbrâniler: Fazla yanılmaksızm şunu söylemek mümkün görünüyor: Tev­rat'ta yazılı olduğu üzere (Tekvin, 15: 13 ve Çıkış, 12: 40) İbrâniler Mısır'da 400 veya 430 sene kalmışlardır. Tekvin ile çıkış ara­sındaki pek de önemli olmayan uyuşmazlık ne olursa olsun, onların ikâmetleri, Hz. İbrahim'den çok sonra Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf ve kardeşlerinin Mısır'a yerleşmeleriyle başlamıştır. Bu yerleşme konusunda az önce zikredilen Tevrat'ın verdiği bilgiler ile Kur'ân tarafından -en ufak bir kronolojik kayıt taşımaksızın- verilen bilgi dışında, denilebilirse, bu noktada bizi aydınlatabilecek başka hiçbir belge bulunmamaktadır. Bu İs­tisnası hariç, Kur'ân Mısır'a göçü beyan eder fakat tarihlerle ilgili olarak, bu konuyu aydın­latmamızı sağlayabilecek herhangi bir ayrıntı vermez.

P. Montet'den Daniel-Rops'a kadar, bilginler şimdiki durumda bütün ihtimalleri göz önüne alarak şöyle düşünmektedirler: Hz. Yusuf'un ve sülâlesinin gelmeleri, M.Ö. onyedinci yüz­yılda Hiksos'larm Mısır'a doğru akın ettikleri zamana rastlamaktadır. Avaris'te, yani delta­da, Hz. Yusuf'u ve kardeşlerini iyi karşılayan kral da bir Hiksos hükümdarı olmalıdır.

Bu değerlendirme, şüphesiz, Kitab-ı Mukaddes'in (I. Kıratlar, 6:1) bize bildirdikleriyle açık bir çelişki ortaya koymaktadır. Çünkü I. Kırallar kitabı, Mısır'dan çıkışın, Hz. Süley­man'ın Mabedi'nin inşasından (takriben M.Ö. 971) 480 yıl önce gerçekleştiğini söy­ler. Şu halde buna göre çıkış, M.Ö. 1450 yıl­larında, dolayısıyla da Mısır'a giriş 1880-1850 civarında olmak gerekir. Halbuki -şimdi düşünüldüğü üzere- bu devir, tam tamına Hz. İbrahim'in yaşadığı devirdir. Tevrat'ın başka yerlerde verdiği bilgilere göre Hz. İbrahim ile Hz. Yusuf arasında yaklaşık 250 yıl bulun­malıdır. Şunu demek istiyoruz: Kitab-ı Mu­kaddes'in I. Krallar kitabının bu parçası, kro­nolojik yönden kabul edilemez. Savunduğu­muz bu fikrin karşısına, ancak söz konusu ki­taptan alınan bilgilerle çikılabilir. Fakat onun verdiği kronolojik bilgilerin aşikâr yanlışlığı, ona dayanarak yahpılacak itirazın, bütün ge­çerliliğini gidermeye yeterlidir.

İbrânilerin Mısır'da bıraktıkları izler, Kutsal Kitaplarda bildirilenler dışında, çok müp­hemdir. Bununla beraber, hiyeroglifle yazıl­mış bazı belgeler, Mısır'da Apirular (Hapiru ya da Habirular) denilen bir işçi sınıfının varlığını zikrederler. Bunlar, haklı ya da hak­sız olarak, İbrânilerle (Hebreux) aynı sayıl­mıştır. Bu tabirle inşaat, ziraat ve bağ gibi iş­lerde çalışan işçiler belirtiliyordu. Onlar nere­den gelmişlerdi? Buna cevap vermek çok güçtür (Maurice Bucaille, The Bible, The Qur'an and Science, sh. 219-225. [Kitab-ı Mukaddes, Kur'ân ve Bilim, Çev. Suat Yıldı­rım, İzmir 1984, sh. 324-333]).