> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Keşif Devriyelerinin Organizasyonu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Keşif Devriyelerinin Organizasyonu  (Okunma Sayısı 595 defa)
20 Mayıs 2012, 16:30:44
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Mayıs 2012, 16:30:44 »



Keşif Devriyelerinin Organizasyonu

Medine o zaman pratik olarak küçük bir İslam devletiydi ve Peygamber da onun ilk lideri ve yöneticisi olmuştu; fakat etrafı, dev­let güç kazanarak bölgede otoritesini sağla­yamadan evvel onu yok etmek isteyen düş­manlarla çevrilmişti. Bu nedenle, Muham­med , düşmanın konumu, hareketleri, plan ve tasarıları, silah, materyal, tedarik vs. gü­cü hakkında onu haberli kılacak bir devriye sistemi teşekkül ettirdi. Sayıları 15 ila 30 ara­sında değişen miktarlarda keşif devriyeleri­ni ve yine sayıları 50 ile 500 arasında deği­şen miktarlarda muharebe devriyelerini Me­dine ve Mekke çevresindeki arazilere ve Ara­bistan'ın diğer bölgelerine gönderdi.

A- Keşif Devriyeleri

Bu devriyelerin adam sayısı azdı ve asıl he­defleri düşman kuvvetleriyle çarpışmaya gi-rişmeksizin onlar hakkında mümkün olan en fazla miktarda bilgi toplamaktı. Onlara düş­manla muharebeye tutuşmaları için kesin emir verilmişti; çünkü bu, düşmanı varlık­larından haberdar eder, düşmanın dikkatli davranmasına yol açar ve-gizlilik prensibi de gerçekleşmemiş olurdu. Dahası, zaten bu devriyeler düşmanla çarpışmaya girişemeye-cek kadar küçüktü. Asıl amaçlan:

1- Düşman kuvvetlerinin hareketleri hak­kında bilgi toplamak ve düşmanın plan ve tasarılarını araştırmak.

Keşif Devriyelerinin Organizasyonu     

2- Medine o zaman, pratik olarak küçük bir İs­lâm devletiydi ve Peygamber da onun ilk Düşman birliklerinin insan ve materyal gücünü hesaplamak. Düşmanın savaşçı birliğinin sayısal gücünü ve savaş araç­larıyla silahlarının gücünü tam olarak bilmek gereklidir, çünkü müslümanlar buna göre itimat içinde onun karşısına çıkmaya hazırlanırlar.

3- Askerî bakış açısından çevrenin coğraf­yasının ve arazi yapısının incelenmesi: manevra ve savaş alanına girişte taktik avantajlar için uygun noktalar; saklan­ma ve kamuflaj için elverişli bölgeler; düşmanla karşılaşma mesafesi ve pusu ihtimali.

4- Muhtemel su kaynaklarının bulunması, yani çevre arazilerdeki kuyu ve pınarla­rın bulunması.

5- Savaşçılar için mahallî erzak kaynakla­rının araştırılması.

6- Kureyş ve Medine müslümanları arasın­daki bu mücadeleye karşı bölge halkının tavrını tesbit etme.

B- Muharebe Devriyeleri
 
Bu devriyelerin adam sayısı keşif devriyele­rinden daha fazlaydı ve amaçları da farklıy­dı. Muharebe devriyelerine aynı zamanda, hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç ha­sıl olduğunda düşman kuvvetleriyle çatışma­ya girme talimatı da verilmişti. Bazen hedef­lerinin mahiyeti, onların yalnızca çatışmaya girmelerine yol açmakla kalmaz,fakat çar­pışmayı zorunlu kılardı. Bu devriyelerin asıl amaçları şunlardı:

1- Devletin sınır bölgelerini düşmanın ani tecavüzlerine karşı gözetlemek ve koru­mak.

2- Devletin düşmanlarına, Medine'de ku­rulmuş, sınırları içindeki otoritesini ko­rumaya hazırlıkla, koyduğu kanunların ihlâl edilmesine göz yummayacak bir yö­netimin varlığını hissettirmek. Bu dev­letin, toprakları dahilinde barış ve düzeni sağlamaya muktedir ve sınırlarım her düşman kuvvetine karşı müdafaa etme-

ye hazır olduğunu göstermek.

3- Düşmanlarını, özellikle de Mekke'deki Kureyşlileri, artık ekonomik can damar-1 lafının, ticaret yollarını istedikleri zaman kesebilecek olan Medine müslümanları-nın insafına bağlı olduğu konusunda uyarmak. Bu, Kureyşlileri, müslümanla-ra karşı düşmanca faaliyetlerini durdur­maya ve barış yapmaya zorlamak mâna­sına geliyordu, çünkü sonraki, Önceki­ne ne bir yanlış yapmış ne de onlara karşı saldırgan veya düşmanca bir tavır almış­tı. Eğer ortada zulme maruz kalan var­sa, o da, Mekke'de evlerini ve mallarını bırakarak Medine'ye göçmeye haksızca zorlanmış olan müslümanlardı.

4- Düşmanın mühimmat yollarının kay­naklarını kesmek ve düşman yeterince savaşa hazırlanmadan ve teşkilatlanma­dan Önce onları savaşa zorlamak.

5-  Çevre ve bu bölgenin coğrafyasının ma­hiyeti hakkında malumatlarını artırmak ve böylece savaş zamanlarında askerî ha­rekâtlarını ve muharebe taktiklerini tes­bit ederken zorluğa düşmemek.

6- Asıl savaş başlamadan evvel, düşmana karşı askerî harekât düzenleme pratiği­ne sahip olmak ve düşmanın kuvvetini deneme fırsatı elde etmek. Bu, ayrıca on­lara askerî hareket kalıplarına riayet ede­rek ve sıkı disiplin, teşkilatlı bir askerî birlik halinde ve bir komuta altında ça­lışma fırsatı da kazandırdı. Gerçekten bu devriye seferleri, sınırlı yiyecek, içecek ve malzeme ile Mekke çevresindeki araziler­de ve Medine çevresindeki tepe ve vadi­lerde savaş şartları ve savaş disiplini al­tında hakiki bir muharebe talimiydi.

7- Muharebe keşiflerinin fonksiyonlarına şunlar da dahildi: Düşmana yardım et­miş ya da müslümanlara muhalefet eden kabileleri cezalandırmak; halkı, müslü­manlara karşı kışkırtan ve onların çalışmalarına engel olup entrika çeviren lider­lere, müslümanlara güç ve kudretini gös­termek ve düşmanın gözünü korkutmak için cezalandırmak.

Burada, şuna da değinelim: Rasulullah gençliğinde Suriye'ye ticaret seyahati yaptı­ğı sıralarda Medine'nin ovalarını ve vadile­rini öğrenmişti. Aynı zamanda Basra'ya yap­tığı ziyaretler sırasında gördüğü Arabistan'­ın doğu bölgelerini de iyi bilirdi. Rasulullah bütün bu bölgelerin arazi yapısını bildiği İçin buraların coğrafî ve askerî öneminin far­kındaydı. Kendisi bizzat Kureyş kervanlanyla bu kayalık ve engebeli araziler üzerinde se­yahat etmişti ve bu yolun rotasını ve Mek-keliler için önemini biliyordu. Bu nedenle, geçmiş tecrübelerinin ışığı altında devriye sis­temini teşkil etmek onun için hiç zor olma­dı. Peygamber ticaret yollarının ve Mek-keliler için bu yolların ticarî öneminin tama­men bilincindeydi ve tam bir ekonomik blo­kaj tertip etmek için özgün bir saik ve kifa­yete ve araçlara sahipti. Bu fırsat, Hz. Mu-hammed tarafından hususiyetle Mekke -lilerin kervanlarını taciz etmek ve yürekleri­ne korku salmak biçiminde kullanılmış, fa­kat ekonomik hayat damarlarım sıkıştırmak için ticaret yollarını kesme işi gerçek mana­da kullanılmamıştı. Rasulullah bunu yap­maya asla niyetlenmedi; sadece bu ihtimali göstererek Mekkelilerin yüreklerine korku vermek istedi ki, böylece düşmanca faaliyet­lerini durdursunlar ve müslümanların barış içinde dinlerini yaşamalarına ve uygulama­larına müsaade etsinler.

İçten ve dıştan sarılmış bir halde, bu zor şart­lar altında bulunuyorken, Peygamber  oruç ve namazın sıkı disiplini ve dinçliği al­tında arkadaşlarını teşkilatlandırdı ve onla­rı, her durumu azamî bir çabukluk, dinçlik ve azimle karşılaşma olgunluğuna sahip ye­tiştirdi. Liderlerinin emirlerine itaat etme ve merkezî bir komuta altında çalışma konu­sunda tam manasıyla eğitilmişlerdi. Günde beş vakit namazın edası yoluyla, müminlere imamlarının emirlerine itaat etme, disiplin ve erkana riayet hususlarında çok geniş talim yapma imkânı verildi. Ve oruç da onlara se­bat, sabır ve tahammül eğitimi verdi. Böyle­likle namaz ve oruç İslâm askerlerine mer­kezî bir komutayaitaaı,sorumluluk ve görev duygusunu kazandırdı. İşte bu onların İslâm davası için her şeylerini feda etmeye hazır, daima emre amade askerler olmaları için ye­terliydi.

Her iki tür devriye sistemi, Peygamber'ı Medine arazisi sınırlarında ve çevre kabile­lerde cereyan eden bütün olaylardan haberli kılan güçlü bir haberleşme ağının teşkil edil­mesine yardım etti. Rasulullah, aynı za­manda, Medine şehrinin müdafaası için bir gözcülük sistemi kurdu. Müslüman askerle­re, askerî terimler, gizli işaretler ve şifre söz­leri konularında eğitim de verildi.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Keşif Devriyelerinin Organizasyonu
« Posted on: 24 Nisan 2024, 15:54:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Keşif Devriyelerinin Organizasyonu rüya tabiri,Keşif Devriyelerinin Organizasyonu mekke canlı, Keşif Devriyelerinin Organizasyonu kabe canlı yayın, Keşif Devriyelerinin Organizasyonu Üç boyutlu kuran oku Keşif Devriyelerinin Organizasyonu kuran ı kerim, Keşif Devriyelerinin Organizasyonu peygamber kıssaları,Keşif Devriyelerinin Organizasyonu ilitam ders soruları, Keşif Devriyelerinin Organizasyonuönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes