> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kadın Hakları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kadın Hakları  (Okunma Sayısı 518 defa)
05 Haziran 2012, 22:25:25
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 05 Haziran 2012, 22:25:25 »



Kadın Hakları


Rasulullah modern tarihte, kızlar, kızkar-deşler, anneler ve eşler olarak kadınlara ke­sin haklar garanti eden ilk kişiydi. Peygam­ber , kadınların statüsünü, sade eşya ve oyuncak olmaktan, bütün konularda erkek­lerle eşit, saygıdeğer insanlar olmaya çıkar­dı. Bulundukları pozisyon ne olursa olsun hürmet görür ve şefkatle muamele edilirler. Kızlar olarak, ebeveynlerinin sevgi ve iyiliği­ni isterler. Kızkardeşler olarak, erkek kardeşlerinin ve ailenin diğer üyelerinin saygısını ta­lep ederler. Anneler olarak, onlara yaşlılar ve gençler tarafından hürmet edilir ve her­kes için onur ve cazibe merkezi olurlar. Ve eşler olarak, ailenin bütün üyelerinden iyi di­lek alır ve hüsn-ü kabul görürler. Hepsinden öte, kocalarından sevgi ve şefkat beklerler.

İslâm, erkek ve kadın arasındaki biyolojik ve psikolojik farklılıkları kabul etmiş ve bunun için bu gerçeğe, toplumdaki kendi hak ve yü­kümlülüklerini gerçeğe, toplumdaki kendi hak ve yükümlülüklerini tespit etmede gerek­li yardımı yapmıştır. Kadın hakları, aşağıdaki üç temel prensibe dayanır: "Birincisi, aile­de düzenin sürdürülmesi için erkeğe verilen yetkinin, yönetici ve yönetilen arasındaki iliş­kinin, efendi ve kölesininkine dönüşmemesi için, suistimal edilmemesi gerekir. İkincisi, kadına, doğal kabiliyetlerini sosyal çerçeve içinde maksimuma çıkabilmesini sağlayacak bütün fırsatların verilmesini tavsiye eder, öyle ki, kadm medeniyetin gelişmesinde etkin bir rol oynayabilsin. Üçüncüsü, kadının, bir ka­dın olarak ilerleme ve gelişmenin en yüksek basamağına erişmesi mümkündür. Ancak er­kek olmak, onun haklarından değildir. Er­kekçe bir hayat için eğitilmek, ne kendisi, ne de toplum için İyidir ve o böyle bir hayatta başarılı da olamaz.

İslâm, görünürde bu prensipleri muhafaza ederek, kadına geniş sosyal ve ekonomik haklar sağladı, statüsünü yükseltti. Kadın haklan ve statüsünün korunması için, dün­yada eski veya modern sosyal yapılarda gö­rülmediği bir tekilde, sisteminde böyle ah­lâkî ve yasal te linatlar verdi." (Purdah, s. 150-158).

1- Kadın, kocasından bir mehir alma ve geçimin;n temin edilmesi konusunda garan­ti isteme hakkına sahiptir. Mamafih, kadın zengin olabilir, ama, bu durum, kocanın ka­dına bakma ve maişetini temin etme sorum­luluğunu ortadan kaldırmaz (A.g.e., s. 156-158). Kocasından, babasından, çocukların­dan ve diğer yakın akrabalarından miras alma hakkına da haizdir. Bütün bu varlık, onun malıdır, onu kullanabilir, yatırım ya­pabilir veya onu dilediği bir tarzda başkala­rına verebilir.

2- Erkek veya kadın herhangi birinin, top­lumda sahip olduğu bütün sosyal haklan is­ter.

a- Koca seçiminde tamamen hürdür ve hiç kimse, onu, açık isteği ve muvafakati olmak­sızın, herhangi biriyle evlendiremez.

b- Eğer kocasıyla yaşamak istemez, ondan hoşlanmaz veya erkek zalim ve iktidarsız ise, ondan ayrılmak (veya boşanmak) için bütün yasal haklara sahiptir.

c- Karı ve koca, yasal ve sosyal meselelerde, tamamen eşit muamele görürler. Yasa, kadın ve erkek arasında, hayatın, malın, şeref ve iti­barın korunması konusunda bir ayırım yap­maz.

3- Kadın, ilim ve kültür eğitimi elde etmek için, erkekle aynı haklara sahiptir ve İslâm, bu konuda, erkek ve kadın arasında hiç fark gözetmez. Bununla beraber, kadının alaca­ğı eğitim ve öğretimin, erkekle farklı olabi­leceğini kabul eder. İslâmî görüş açısına gö­re, kadın için doğru ve uygun eğitim tipi, onu iyi bir eş, iyi bir anne ve iyi bir ev hanımı olmaya   hazırlayacak   şekilde   olmalıdır. (A.g.e., s. 150-158).

4- Kadın, evlilikten sonra, kızlık soyadını değiştirmeyip, muhafaza edebilir.

5- Aslında, İslâm kadına gerçek kurtuluş ve özgürlüğü verdi, kadınlık statüsünü vakar, onur ve cazibe ile yüceltti. Batı'da sık sık işi­tilen, kadın haklan ve özgürlükleri kavramı, 14 asır önce İslâm Peygamberinin  yaptı­ğı devrim mahiyetindeki çağrının yankısıdır. "Erkeklerin kendi kazandıklarından bir payı var, kadınların da kendi kazandıklarından bir payı vardır." (4: 32). Allah, erkek ve ka­dın arasında bir avırım yapmaz, çünkü: "Sizleri bir tek şahıstan yaratan, o şahıstan da eşini vücuda getiren... Rabbinizden korkun." (4: 1) der.

"Erkek ve kadm,aralarında t>ir tercih yapıl­maksızın, herhangi bir şöhret ve şeref mev­kiine ulaşabilirler." (A.g.e., s. 156-158). Rab-leri, onların dualarına şöyle icabet buyurdu: "Muhakkak ki ben, içinizden gerek erkek ve gerek dişi olsun hayır işleyen hiç kimsenin yaptığını zayi etmem." (3: 195). Ve Nisa Su-resi'nde: "Erkek ve kadından kim, bir takım salih amellerde bulunursa, işte bu gibiler, Cennet'e girerler ve zerre kadar zulmedilmez­ler!' (4: 124). Bakara Suresi'nde: "Erkekle­rin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadın­ların da onlar üzerinde haklan vardır." (2: 228). Hz. Muhammed'ın kadın hakları­na katkısı, tarihte herhangi bir başkasının yaptığından çok daha büyük olmuştur. Çün­kü, kadınların statüsünü, bugün gördüğünüz şekle yükselten odur. Ebeveynlere, kız doğu­munun ayıp ve utanç getirmediğini, aksine kızların büyütülüp, eğitilmesinin, onların kurtuluşu için bir vasıta olduğunu vurgula­mıştır. Yİne buyurmuştur ki: "Bir erkek için, dünya nimetleri arasındaki en iyi nimet, afif bir eştir." Abdullah b. Ömer'den şöyle riva­yet edilmiştir: Peygamberimizin hayatı bo­yunca, ashabı, kendilerini ilgilendiren bir emir gönderilir korkusuyla, hanımlarına çok müşfik davrandılar ve peygamberimizin ir-tihaline kadar, hanımlarıyla istedikleri gibi konuşamadılar (kaba davranmadılar). Ger­çekte, kadınlar, Rasulullah'da haklarının ve sosyal statülerinin merhametli sempatik ve kuvvetli bir savunucusunu bulmuşlardır. (A.g.e., s. 156-158).

Hiç şüphe yoktur ki, Hz. Peygamber, sa­dece erkeklerin kadınlar hakkındaki zihni­yetini değil, kadınlarınkini de değiştiren ve bir 'cahiliyet' zihniyeti olan fasıklık yerine, gerçek bilgi ve akıl esasına dayanan doğru bir zihniyet tipi oluşturan bir insandı. Son­ra o, insanların manen ıslah edilmesini ye­terli bulmadı, aynı zamanda erkeğin kadın haklarına tecavüzüne karşı kanunla himayeeden bazı düzenlemeler de yaptı. Bundan da Öte, kadınları, icabında kanuna gidebilecek­leri yasal korunma haklarına sahip oldukla­rından haberdar etti. (Hammudhab Abd el-Ati, The Family Structure in islam, s. 169-170). Bu tip eğitim ve öğretimin sonucu; er­kek ve kadının, insanlığın iki eşit ve gerekli Icomponenti ve kültür ile medeniyetin geliş­mesi için eşit derecede Önemli olarak gözö-nüne ahnmasıydı. Her ikisinin kendi dünya­larında ifa ettikleri hizmetler, eşit olarak fay­dalı, değerli ve elzemdir. Ne erkeklik mute­berdir, ne de kadınlık yüz kızartıcı bir şey­dir. Eğer her ikisi çalışır, kendi özel faaliyet alanlarında, onlardan istendiği şekilde, gö­revlerini yerine getirirlerse, başarıya ulaşa­caklar, ilerleyecekler ve toplum da ondan ya­rarlanacaktır (A.g.e., s. 169-170).


 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kadın Hakları
« Posted on: 18 Nisan 2024, 07:30:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kadın Hakları rüya tabiri,Kadın Hakları mekke canlı, Kadın Hakları kabe canlı yayın, Kadın Hakları Üç boyutlu kuran oku Kadın Hakları kuran ı kerim, Kadın Hakları peygamber kıssaları,Kadın Hakları ilitam ders soruları, Kadın Haklarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes