๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Ağustos 2012, 14:17:01



Konu Başlığı: Jeoloji
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Ağustos 2012, 14:17:01
Jeoloji

Jeoloji, botanik ve zoolojinin esas kaynağı yeryüzü olduğu için, ilk Müslüman tabiat ta­rihi araş turnacıları işe jeoloji çalışmaları ile başlamışlardır. Jeoloji ve mineraloji çalışma­ları sonucunda yeryüzünün yüzey şeklinin uzun bir zaman süreci içinde tedrici bir jeolo­jik değişim geçirdiği, taş ve kayaların yeryü­zünün jeolojik tarihine şahit olduklarını anla­mışlardır. "En büyük Müslüman jeologlardan biri olan Bîrûnî şöyle yazmaktadır: Bütün bu değişikliklerin geçmişte uzun bir zaman süre­cinde ve soğuk ve sıcağın bilinmeyen etkileri ile oluştuğu yorumunu yapabilmek için kaya­lar ve kalıntılar üzerindeki izlere dayanmak zorundayız." (Z. Velidî Togan, "Biruni's Picture of the World" (Birûnî'nin Dünya Tasvi­ri), Memoirs of the Archaeological Survey of India, c. 53, Kalküta, 1937-38, sh. 57-58).

Müslüman jeoloji araştırmacıları fosillerin menşeinin tamamen farkındaydılar... Henüz 10. yüzyılda yazılmış bulunan İhvan-ı Safa Risaleleri'nde fosiller, çok eski çağlarda de­niz olup şimdi kara parçası olan yerlerde taş haline gelmiş deniz hayvanlarının kalıntıları olarak resmetmişti. Aynı şekildek, Müslüman ilim adamları havanın tesiriyle meydana ge­len değişiklikler, çeşitli dağ oluşumlarının hava etkesine direnme derecesindeki farklı­lıklar, rüzgar ve suyun kayalar üzerindeki sü­rekli etkisiyle oluşan kumluklar ve nihayet bu süreçle meydana gelen tortul kayalıklar gibi birçok büyük çaplı jeolojik olguların-tama­men farkındaydılar. İbni Sînâ Amu Derya nehri boyunca yaptığı gözlemlerinden yola çıkarak kilin tedricî katılaşması ve taş kesil­mesi sonucu meydana gelen tortul kayalıkla­rın teşekkülünü doğru biçimde açıkladı. (Bkz. N. Sate' al-Hosri, "Les idees d'Avicenne sur la geologie", Millenaire d'Avicenne, Congres de Baghdad, 1952, sh. 454-463).

Bir Müslüman ilim adamı tarafından yapıl­mış belki de en kayda değer jeolojik gözlem, Bîrûnî'nin Hindistan'daki Ganj vadisinin bir tortul tabaka olduğu gözlemidir... (Delta'nm özelliklerini inceledikten sonra şöyle yazmış­tır:) 'Hindistan'ın bir zamanlar nehirlerin sü­rüklediği alüvyonlarla yavaş yavaş dolmuş bir deniz olduğu sonucuna varmanız zor ol­mayacaktır." (Albenini' s India, E. G. Sac-hau, Londra, 1910, c. I, sh. 198'den iktibasla Islamic Science, sh. 51-52).