๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Ağustos 2012, 19:51:55



Konu Başlığı: İnsanın Yaratılışı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Ağustos 2012, 19:51:55
İnsanın Yaratılışı

İnsanın kökeni, diğer canhlarınki gibi, madde ve gözlem dünyasına aitir. Kur'ân, maddî ha­rikaları ve Allah'ın yaratış mucizelerini, O'nun varlığını ispatlamak için kullanmakta­dır. Maddenin, ruhla karşılaştırıldığında daha aşağı seviyede olduğu düşüncesini parampar­ça etmektedir. Eski Yunan ve Hindu filozof­larının düşüncesi, ruhun iyilği ve asilliği ile karşılaştırıldığında maddenin aşağılığı ve körlüğü dogmasını öğreterek, insanın ufkunu karartmış ve kafasını karıştırmıştır. Akıl, ha­yatın anlamı konusunda doğru düşünme me­todundan tamamen saptırılmıştır. Hayatı ve yaratıcısını uygun bir şekilde yorumlama ve doğru sonuçlara ulaşma konusunda Kur'ân rehberlik etmektedir.

Modern bilim hâlâ hayatın sırrı ve kökeni problemi ile uğraşmakta, fakat kullandığı metotların yanlışlığı yüzünden bir sonuca ulaşamamaktadır.

İlmî düşünce, şu basit gerçeği gözlemleyerek ayağına dolaşan karmaşıklıklardan kendisini kurtarabilir: Hayatın kökeni, anlaşılması, ne göklerin ve yerin yaratılmasından daha zor, ne de daha hayret vericidir. Hârikaları ve gizemleri ile bütün kâinat, yaratıcısını işaret et­mektedir. İnsan küçük bir yaratıktır. Allah bütün yıldızların ve galaksilerin hârika dün­yalarını yaratabiliyorsa, neden insanı veya başka bir canlıyı yaratamasın? Elbette kadir olan Allah, İstediği her şeyi yaratabilir. İşte bu yüzden Kur'ân zor problemleri basit ve dümdüz bir yolla çözmektedir: "Elbette gök­leri ve yeri yaratmak, insanları yaratmaktan daha büyük (bir şey)dir. Fakat insanları çoğu bilmezler." (40: 57).

Kur'ân insanlardan, Allah'ın yarattığı bu mu­azzam dünya üzerinde düşünmelerini, Öğüt almalarını ve daha sonra kendilerine, Allah niçin insanı yaratamasın?, diye sormalarını istemektedir. "Görmediler mi ki, gökleri ve yeri yaratan Allah, kendilerinin benzerini ya­ratmağa da kaadirdir?" (17: 99). Kur'ân insanlardan karar vermelerini istemektedir-"Yaratılış bakımından kendileri mi daha çe­tin, yoksa bizim yarattıklarımız mı? Biz ken­dilerini yapışkan bir çamurdan yarattık." (37. 11). Kur'ân, meseleyi şu sözlerle sonuca bağlamaktadır: "Sizi mi yaratmak daha zor gökyüzünü mü? (Allah) onu bina etti," (79! 27). Lokman sûresinde şu ayet geçmektedir-"Sizin yaratılmanız ve diriltilmenİz, bir tek kişi(nin yaratılıp diriltilmesi) gibidir. " (3j. 28).